Witam. Z góry zaznaczam że korzystając z opcji "szukaj" nie znalazłem tego tematu: jak w temacie: czy warto zakładać sportowe przewody zapłonowe (żółte) do trójki 1.6 (101KM)? Przeglądając allegro natknąłem się na takie kable: pasują do 1.6 ABU ale podana jest także ilość cylindrów także w tej kwestii odp także pozostałym 1.6 (chodzi o AEK AFT)
http://www.allegro.pl/item1004021635_sp ... _golf.html
Kable są dedykowane więc to jest największy problem. Bo mogą nie pasować. Ale jest jeszcze taka możliwość związku z tym że silniki AFT AEK są starszymi konstrukcjami silnika z GOLF'a IV 1.6 SR (101) to być może pasowałyby te kable dedykowane do GOLF IV 1.6 4W:
http://www.allegro.pl/item1004018768_sp ... lf_iv.html
Co o tym sądzicie czy w ogóle będą pasować? Czy warto zainwestować w coś takiego? Czy jeśli już by się takie założyło to należy dokupić sportowe świece? Może miał ktoś styczność z takim rozwiązaniem?
PS.: zastanawiałem się gdzie dać ten temat do "Silniki benzynowe" czy do "Elektryka". Wybrałem "Silniki ..." mam nadzieje że dobrze jeśli nie to temat z tego co wiem będzie przeniesiony...
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
żółte sportowe przewody zapłonowe PRO-RACING
--Project WolfsburgEdition-- 1.6 GT Black Pearl
http://www.golf3.pl/topics2/czarna-perl ... htm#233957
"Nic na siłę, lewy pas, gaz i płynę"
http://www.golf3.pl/topics2/czarna-perl ... htm#233957
"Nic na siłę, lewy pas, gaz i płynę"
-

shadow051 - Czytacz
te pierwsze na pewno nie pasują bo maja inne fajki, musisz znaleźć kable konkretnie pod AEK aby wszystko grało
swoją drogą "sportowe" kable za 210 zł to raczej nie najlepszy pomysł
jak chcesz dobrze to kup markowe kable, np beru, ngk, których ceny zaczynają się od 250 zł w górę
swoją drogą "sportowe" kable za 210 zł to raczej nie najlepszy pomysł
jak chcesz dobrze to kup markowe kable, np beru, ngk, których ceny zaczynają się od 250 zł w góręMoje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
tylko BERU a jezeli chcesz sie bawic w sport to magnecor ale to sa koszta juz naprawde wysokie. W moim ABFie sa beru ktore zostaly zamontowane fabrycznie w 94r i do tej pory pykaja idealnie. Powoli przymierzam sie do wymiany i tak 

-

Imper - Members
te wasze sportowe przewody i swiece to to samo co sportowe swiece zarowe do diesla...
a tak powaznie- Z jednej strony po ich użyciu w seryjnym silniku nie wzrosną znacząco osiągi, z drugiej natomiast strony miałyby one zbyt krótką żywotność do stosowania na co dzień.
Zastosowanie świec sportowych znajduje uzasadnienie dopiero gdy silniki z dużą mocą litrową stale pracują na wysokich obrotach ( >8 000 obr./min), tak jak właśnie ma to miejsce w silnikach sportowych. Jak wiadomo, w sportach motorowych nie chodzi o szczególną trwałość, lecz o to aby przy ekstremalnie wysokich obrotach silnik wytrzymał bez uszkodzenia określony czas, w którym dochodzi do wibracji, ogromnych przeciążeń temperaturowych i zawrotnych prędkości gazów.
w 1,6 ci sie nie przydadzą
a tak powaznie- Z jednej strony po ich użyciu w seryjnym silniku nie wzrosną znacząco osiągi, z drugiej natomiast strony miałyby one zbyt krótką żywotność do stosowania na co dzień.
Zastosowanie świec sportowych znajduje uzasadnienie dopiero gdy silniki z dużą mocą litrową stale pracują na wysokich obrotach ( >8 000 obr./min), tak jak właśnie ma to miejsce w silnikach sportowych. Jak wiadomo, w sportach motorowych nie chodzi o szczególną trwałość, lecz o to aby przy ekstremalnie wysokich obrotach silnik wytrzymał bez uszkodzenia określony czas, w którym dochodzi do wibracji, ogromnych przeciążeń temperaturowych i zawrotnych prędkości gazów.
w 1,6 ci sie nie przydadzą
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1