Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Wżery w głowicy?
Mój silnik AEE właśnie stoi u mechanika bo padła upg i głowica pojechała do zakładu zajmującego się głowicami. Ocenili że przebieg 187Tysięcy to prawda bo wałek jest w bardzo dobrmy stanie, tak jak zresztą sama głowica. Gdy głowica wróciła od planowania mechanik grżmił mówił że w głowicy są wżery (głowica aluminiowa) przez które daje głowicy max rok życia. Auto długo stało przed kupnem i po kupnie przeszło mały remont z wymianą między innymi pompy wody a teraz mechanik mówi że musi wymienić pompę wody ( jeździłem na niej 3tysięcy km) bo coś tam olej bo auto długo stało. Jestem zszokowany bo auto miało sprawdzaną kompresje i tak dalej zaraz po kupnie i powiedziano mi że silnik jest w bardzo dobrym stanie a tutaj słyszę że max rok życia. Aha, uszczelka padła z powodu przegrzania przez uszkodzony termostat. Jak to jest do ******** mam szukać głowicy czy nie? Czy zwyczajnie trafiłem na amatora?
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
- robert19kor
- Badacz tematu
robert19kor,
powiedział że z powodu wcześniejszego długiego stania samochodu( co było 2 lata temu, oraz przed zmianą pompy wody, oleju, filtrów i ecetera) musi ją wymienić z powodu oleju który nie tego co pracował teraz tylko tego co kiedyś był jak auto stało.... Co ma olej sprzed 2 lat do obecnej pompy wody...
Co do głowicy to daruje sobie, pośmigam na niej tak z rok i później zobaczymy co będzie, o ile kompresja dobra, wszystko ok bez przedmuchów czy wadliwej uszczelki to zostaje. Kupie może gdzieś sam "blok" głowicy bez wżerów i będzie leżeć jako zapas.
powiedział że z powodu wcześniejszego długiego stania samochodu( co było 2 lata temu, oraz przed zmianą pompy wody, oleju, filtrów i ecetera) musi ją wymienić z powodu oleju który nie tego co pracował teraz tylko tego co kiedyś był jak auto stało.... Co ma olej sprzed 2 lat do obecnej pompy wody...
Co do głowicy to daruje sobie, pośmigam na niej tak z rok i później zobaczymy co będzie, o ile kompresja dobra, wszystko ok bez przedmuchów czy wadliwej uszczelki to zostaje. Kupie może gdzieś sam "blok" głowicy bez wżerów i będzie leżeć jako zapas.
MK3
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1