Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
wyrzucanie oleju
Witam mój problem polega na tym, że po mrozie silnik wyrzuca olej przez korek wlewu, oraz miarkę poziomu oleju. Odmę dokładnie wyczyściłem, ale to nic nie pomogło sytuacja się powtarza w dalszym ciągu. Mój silnik to 1.6 AEA. Może ktoś wie w czym tkwi przyczyna ?
- damian_olle
- Berbeć
U kumpla w ABU tez tak sie dzieje
Odma czysciutka, filtr tez, bo niedawno zmieniany.... Co to moze byc?
Odma czysciutka, filtr tez, bo niedawno zmieniany.... Co to moze byc?-

Karol B. - Members
Odma wyczyszczona naprawde cała ? puszka + wąż +(w abu odpowietrznich w pokrywie zaworów) ?
Jak tak i naprawde jest to czyste do zera to może zle zlozona odma (jest tam taka czesc plastikowa ktora jest na koncu wezyka zeby syf sie nie wracał (czasem miedziany drut),
Jak tak i naprawde jest to czyste do zera to może zle zlozona odma (jest tam taka czesc plastikowa ktora jest na koncu wezyka zeby syf sie nie wracał (czasem miedziany drut),
-

K@mil - POMOCNIK

ja ten drut wyjąłem, bo nawet po wyczyszczeniu odmy jak troszkę mazi osadzi się na tym druciku, to potem migiem zamarznie, a jak osadzi się na ściankach węża to zawsze jest jeszcze jakiś prześwit.K@mil napisał(a):zeby syf sie nie wracał (czasem miedziany drut),
-

prezesik - Members
Na bank jest czyste... ale jakiegos tam drutu to nie przypominam
U niego czesem walnie tylko w korek,w miarke nic
U niego czesem walnie tylko w korek,w miarke nic-

Karol B. - Members
Karol B. zobacz czy kolega ma osłone jak odkreci korek wlewu oleju.
co do wyrzucania oleju miarka i korkiem za kazdym razem do czyszczenia do sprawdzenia uklad odpowietrzenia skrzyni korbowej... jesli jest drożna itd - kompresja wali w dół - pierścienie zakończyły życie lub pęknięty tłok.
sprawdzenie ciśnienia sprężania. na sucho i z olejem. i będzie wiadomo co jest w5
co do wyrzucania oleju miarka i korkiem za kazdym razem do czyszczenia do sprawdzenia uklad odpowietrzenia skrzyni korbowej... jesli jest drożna itd - kompresja wali w dół - pierścienie zakończyły życie lub pęknięty tłok.
sprawdzenie ciśnienia sprężania. na sucho i z olejem. i będzie wiadomo co jest w5
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Rok temu odma była zanieczyszczona niemal całkowicie, po oczyszczeniu było wszystko OK. W tym roku powtórzyło się to przy -20 stopniach. Rozebrałem ponownie odmę, była minimalnie zanieczyszczona, dokładnie ją umyłem i złożyłem. Było wszystko w porządku to następnego mrozu -18 stopni. Nie odczułem spadku mocy silnika. Przy dużym mrozie pali bez problemu
- damian_olle
- Berbeć
damian_olle, auto jezdzi za mało w trasach, tak jest najcześciej jak auto słuzy tylko praca -dom, dom -bierdonka i stoi jeszcze na dworzu.
Tez kiedyś tak mialem, Golf byl 2autem w domu, i tez przymarzła odma, odrazu auto do cieplego garazu, odma wyczyszczona. itp.
Teraz smigam golfikiem i przez zime robie ok 10tys i zero problemu a tez sie bałem zeby nie powrócił problem.
Tez kiedyś tak mialem, Golf byl 2autem w domu, i tez przymarzła odma, odrazu auto do cieplego garazu, odma wyczyszczona. itp.
Teraz smigam golfikiem i przez zime robie ok 10tys i zero problemu a tez sie bałem zeby nie powrócił problem.
-

K@mil - POMOCNIK

-

Karol B. - Members