WItam
Przymierzam się na dniach do zmiany silnika w moim golfie i teraz nie wiem na co zwrócić mam uwage bo jeden gościu mówił mi że może mi przywieźć silnik po 4 stówy sprzedaje bo wymontowują z niemieckich gofów. Ale teraz moje pytanie musze wiedzieć jaki ten silnik miał przebieg? bo równie dobrze moge kupić moż emieć sporo najechane i zaraz padnie.
I mówił mi jak se zdecyduje że musze odczytac kod silnika żeby wiedział ale patrzyłem i nie wiem gdzie mam odnaleźc ten kod silnika? czy jak znajde ten kod wystarczy aby pasował do mojego golfa jak mi przywiezie? żeby sie okazało że przywiózł i coś nie pasuje.
Dzięki z góry na info
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kod silnika znajdziesz w bagażniku.Musisz dżwignąć wykładzine w bagażniku i na tylnej ściance masz naklejke z podstawowymi danymi auta(kod silnika,lakier,wersje wyposarzenia,moc i tak dalej)A co do stanu silnika to możesz go sprawdzić po przekładce.Najważniejsze to bendziesz musiał sprawdzić czy nie ma wyciekuw i jaką ma kompresje(to dużo muwi o kondycji silnika)Jeżeli okarze się że jest wszystko ok to polecam zmienić kompletny rozrząd,olej,świece,kable wn,palec i kopułke i ma śmigąć 
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
ja bym zerknoł na jakis powypadkowy co w dupe dostał lub anglik
wiem szukania sporo ale cos tam lepszego ustrzelisz
jeśli on wyciaga z aut to popros że chcesz odpalic go przed zakupem
kupisz i bedzie dzwonił to sie nawymieniasz i remont zrobisz
przed zakupem sprawdz kompresje silnik zagrzany przynajmniej do 30 stopni i sprawdzaj sprezanie to podstawa
kolejna sprawa to czy nie ma oleju z układzie chłodzenia
i czy nie ma wycieków
pod filtrem oleju może byc lekko ufajdany bo przy zmianie wyceli troche ..
powodzenia
przed zakupem sprawdz kompresje silnik zagrzany przynajmniej do 30 stopni i sprawdzaj sprezanie to podstawa
i czy nie ma wycieków
powodzenia
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
k-m-r1 napisał(a):ja bym zerknoł na jakis powypadkowy co w dupe dostał lub anglik
i czy nie ma wycieków
powodzenia
wsumie sprawdzenia przed zakupem nie mam możłiwości bo koleś gdzieś z niemiec mówi że może przywieźć i mówi że dobre wymontowują ale czy a wiem czy mam wierzyć na słowo sam nie wiem
[ Dodano: 2012-12-06, 23:46 ]
łukasz1983 napisał(a):Kod silnika znajdziesz w bagażniku.Musisz dżwignąć wykładzine w bagażniku i na tylnej ściance masz naklejke z podstawowymi danymi auta(kod silnika,lakier,wersje wyposarzenia,moc i tak dalej)A co do stanu silnika to możesz go sprawdzić po przekładce.Najważniejsze to bendziesz musiał sprawdzić czy nie ma wyciekuw i jaką ma kompresje(to dużo muwi o kondycji silnika)Jeżeli okarze się że jest wszystko ok to polecam zmienić kompletny rozrząd,olej,świece,kable wn,palec i kopułke i ma śmigąć
Ano takkk dzięki wiem że jest na pewno ta naklejka. A co do silnika to nie znam sie tylko gościu z tego co mówi że dobre silniki z niemieckich aut wymontowują to nie wiem chyba będe musiał mu uwierzyc na słowo.
A ii eszcze co do rozrządu w golfach słysze sporo opini chociażby wśród znajomych że wymieniali tylko pasek także nie wiem jak to jest z tym
-

bartek22 - Czytacz
Nigdy nie wymieniaj samego paska
Wynienia się kompletny rozrząd czyli pasek,pompa wody i napinacze(jeżeli w twoim silniku są.W moim nie ma,pasek jest napinany pompą wody)Także jak wymiana to kompletna bo wymienisz sam pasek a naprzykład pompa ci się zablokuje(ze starości) to wtedy zostaje ci kompletny remont silnika bo chciałeś zaoszczędzić na pompie.
Wynienia się kompletny rozrząd czyli pasek,pompa wody i napinacze(jeżeli w twoim silniku są.W moim nie ma,pasek jest napinany pompą wody)Także jak wymiana to kompletna bo wymienisz sam pasek a naprzykład pompa ci się zablokuje(ze starości) to wtedy zostaje ci kompletny remont silnika bo chciałeś zaoszczędzić na pompie.-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
łukasz1983 napisał(a):Nigdy nie wymieniaj samego paska![]()
Nie bulwersuj się tak kolego..
W 1.4 pasek napinany jest przez pompę wody..
Także do wymiany jest pasek + pompa wody i spokój masz na 60 - 80 tyś. Co do firm.. Niech bóg Cię broni nie bierz jakiego daico albo innego szitu za 20 zł co się pruje po 7 tysiącach kilometrów..
łukasz1983 napisał(a):Wynienia się kompletny rozrząd czyli pasek,pompa wody i napinacze(jeżeli w twoim silniku są.
W skład rozrządu wchodzą także kółka zębate wałka rozrządu oraz wału korbowego a nie tylko pasek rolki i napinacz...
bartek22,
Przed zakupem sprawdzaj kompresję ... jak wyskakuje 10 atm. to bierz..
Kod silnika masz chyba też na głowicy od strony wtrysku...

-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
Paweu_mk3 napisał(a):łukasz1983 napisał(a):Nigdy nie wymieniaj samego paska![]()
Nie bulwersuj się tak kolego..![]()
W 1.4 pasek napinany jest przez pompę wody..Także do wymiany jest pasek + pompa wody i spokój masz na 60 - 80 tyś. Co do firm.. Niech bóg Cię broni nie bierz jakiego daico albo innego szitu za 20 zł co się pruje po 7 tysiącach kilometrów..
łukasz1983 napisał(a):Wynienia się kompletny rozrząd czyli pasek,pompa wody i napinacze(jeżeli w twoim silniku są.
W skład rozrządu wchodzą także kółka zębate wałka rozrządu oraz wału korbowego a nie tylko pasek rolki i napinacz...
bartek22,
aj wsumie co osoba to inaczej wiadomo że najllepiej jest wymienić wszystko ale mam znajomego który wymienił sam pasek z napinanacz i dużo osób tak mówi że tylko pasek
więc już sam nie wiem bo jednak cały komlet rorządy to zaś koszty około 350+ robocizna
I tak na dniach wydatek rzędu ponad tysiąca czeka mnie wymiana silnika i tak myśle jakby jeszcze miała by być wymiana tego rozrządu to kurde całego golfa bym kupił heh
-

bartek22 - Czytacz
bartek22 napisał(a):aj wsumie co osoba to inaczej wiadomo że najllepiej jest wymienić wszystko ale mam znajomego który wymienił sam pasek z napinanacz i dużo osób tak mówi że tylko pasek
więc już sam nie wiem bo jednak cały komlet rorządy to zaś koszty około 350+ robocizna
I tak na dniach wydatek rzędu ponad tysiąca czeka mnie wymiana silnika i tak myśle jakby jeszcze miała by być wymiana tego rozrządu to kurde całego golfa bym kupił heh
350 zł? za co? Pasek 60 - 80 zł.. pompa ok 120 zł.. To daje ok 200 zł? a gdzie jeszcze 150 złociszy?
Z uporem maniaka powtarzam.. Jeśli będziesz wymieniał ten rozrząd (bo i tak musisz..) to wymieniasz PASEK wraz z POMPĄ WODY. W 1.4 nie ma napinaczy i rolek.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
pasek do 1.4 45 zł z przesyłką kupywałem 2 mies wstecz
pompy wody nie zmieniałem bo ona nie ma jak sie zablokowac
niby jak?
jak pompa wody sie rozszczelni to raz dwa płynu braknie a tego nigdy nie wiadomo nawet na nowej tak możę byc
kolejna sprawa to powodzenia w wynianie pompy
zazwyczja siedzą i ani drgnie
a to kolejny powód dlaczego jej nie zmieniałem i smiga silniczek
w 1.4 sąnapinacze rolek
tylko zalerzy jaki silnik jaki kod taksamo jak są2 długosci paska u mnie 125 czy 128 czy jakos tak ząbków i nie mam napinacza
jak tak czytam wasze wypowiedzi to niedlugo dojdziemy do wymiany łorzyska czy nawet kompletny silnik ...
każdy wymienia to na co go stac i to co jest potrzebne
jak pasek jest w dobrym stanie to nie ma potrzeby mieniac
w 1.4 pasek nie jest zdzierany po stronie włukien wienc długo pracują bez usterki
Paweu_mk3, co sie tak podniecasz? ktoś musi wymienic pasek zmontowac całosc teżsobie mechanik liczy za prace za darmo nie ma nic w tym kraju nawet w pysk ....
Zmieniaj ten silnik byle by pasował
jak masz kase to zmien przynajmniej pasek i olej
jak masz popekany pasek do alternatora to teżzmien bo gdy szczeli zadaleko nie ujedziesz ....
pompy wody nie zmieniałem bo ona nie ma jak sie zablokowac
niby jak?
jak pompa wody sie rozszczelni to raz dwa płynu braknie a tego nigdy nie wiadomo nawet na nowej tak możę byc
kolejna sprawa to powodzenia w wynianie pompy
zazwyczja siedzą i ani drgnie
a to kolejny powód dlaczego jej nie zmieniałem i smiga silniczek
w 1.4 sąnapinacze rolek
tylko zalerzy jaki silnik jaki kod taksamo jak są2 długosci paska u mnie 125 czy 128 czy jakos tak ząbków i nie mam napinacza
jak tak czytam wasze wypowiedzi to niedlugo dojdziemy do wymiany łorzyska czy nawet kompletny silnik ...
każdy wymienia to na co go stac i to co jest potrzebne
jak pasek jest w dobrym stanie to nie ma potrzeby mieniac
w 1.4 pasek nie jest zdzierany po stronie włukien wienc długo pracują bez usterki
Paweu_mk3, co sie tak podniecasz? ktoś musi wymienic pasek zmontowac całosc teżsobie mechanik liczy za prace za darmo nie ma nic w tym kraju nawet w pysk ....
Zmieniaj ten silnik byle by pasował
jak masz kase to zmien przynajmniej pasek i olej
jak masz popekany pasek do alternatora to teżzmien bo gdy szczeli zadaleko nie ujedziesz ....
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Zależy jeszcze jakie to 1.4... W AEX pasek jest na napinaczu, czyli też go trzeba wymienić.
moj-golf/vw-golf-3-rolling-stones-t4304.html - Mój red Rolling Stones 

-

Bonix - Badacz tematu
Bonix napisał(a):Zależy jeszcze jakie to 1.4... W AEX pasek jest na napinaczu, czyli też go trzeba wymienić.
Dzisiaj sprawdze konkretnie jaki to silnik czy AEX czy ABD. Także mówiłem że opinie są podzielone jedni mówią że z pompą wody z napinaczami inni zaś że sam pasek jeszcze inni że 1,4 nie ma napinaczy i rolek heh.
Ja i tak zostane pewnie przy samym pasku ze względu na inne koszty a wielu moich znajomych też mówiło że wymienili sam pasek i śmigają-wiadomo że ogólnie najlepiej jest wymienić wsio tak jak ktoś tu nawet wspomniał pasek od alternatora to najlepiej wszystko. JEszcze dam znać jaki to silnik konkretnie
pozdro
[ Dodano: 2012-12-09, 18:25 ]
Bonix napisał(a):Zależy jeszcze jakie to 1.4... W AEX pasek jest na napinaczu, czyli też go trzeba wymienić.
WItam
Dzisiaj sprawdziłem na naalepce w bagażniku obok koła zapasowego taka naklejka jest i jest typ motoru AEX i pełno jakiś literek i nie wiem które to żeby pdczytać konkretnie kod silnika.
-

bartek22 - Czytacz
• Strona 1 z 1