Witam..
od około 3-4 dni silnik zaczął chodzić jak diesel... głośne prawdopodobnie zawory domyslam sie ze trzeba wymienić popychacze..
Orientujecie się czy jest to rzecz skomplikowana czy moge to zrobić sam?
Ile Tych popychaczy jest w moim silniku.. 1.8 75 koni Silnik AMM
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
A może czas sprawdzić poziom oleju lub go wymienić... Popychaczy jest 8 sztuk, na każdy zawór po jednym. Wymiana popychaczy nie jest trudna. Trzeba ustawić koła rozrządu na znakach, odkręcić koło pasowe od walka rozrządu, odkręcić wałek rozrządu i wymienić popychacze. Po wymianie nie należy uruchamiać silnika przez ok 30 minut, aby popychacze się ułożyły. Najlepiej przekrecić kluczem za koło pasowe aby sprawdzić czy po wymianie popychaczy nie ma żadnego oporu.
-

prezesik - Members
pawel601,
jeśli stało się to nagle to ja bym nie szukał winy w popychaczach bo przeważnie to zaczyna się od jednego i zwylke stuka tylko chwilę po odpaleniu...ja bym radził sprawdzić ciśnienie oleju w pierwszej kolejności...a wymiana popychaczy to tak jak napisałprezesso, raczej nic skomplikowanego i jeśli czujesz się na siłach ustawić sobie samemu rozrząd to możesz sam to zrobić bo będziesz musiał pasek ściągnąć
jeśli stało się to nagle to ja bym nie szukał winy w popychaczach bo przeważnie to zaczyna się od jednego i zwylke stuka tylko chwilę po odpaleniu...ja bym radził sprawdzić ciśnienie oleju w pierwszej kolejności...a wymiana popychaczy to tak jak napisałprezesso, raczej nic skomplikowanego i jeśli czujesz się na siłach ustawić sobie samemu rozrząd to możesz sam to zrobić bo będziesz musiał pasek ściągnąć
-

mani51 - Members
• Strona 1 z 1