wymiana paska rozrządu

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

wymiana paska rozrządu

Postprzez sebastyanov » 28 mar 2014, o 12:24

witam. chce wymienić pasek rozrządu u siebie razem z pompą i napinaczem . i mam pytanie czy wystarczy ustawic na znakach rozrząd zdjąć napinacz pompe i ściągnąć stary pasek . a na nowo założyć nowy pasek pompe i napinacz uważając żeby się nie przedstawiły znaki i wszystko złożyć patrząc czy znaki sa prawidłowo czy w ten sposób się wymiania pasek
? . macie jakieś pomysły lub rady dziękuję.
sebastyanov
Czytacz
 
Posty: 100
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 16:20
Lokalizacja: EKU

wymiana paska rozrządu

 

Postprzez AdiK__ » 28 mar 2014, o 12:36

Można tak albo na znaki na kole zębatym na wale korbowym i na wałku rozrządu i na aparacie zapłonowym (z tego co pamiętam). Jeśli ustawisz na znaki to na pierwszym cylindrze tłok ma byś w GMP.
Avatar użytkownika
AdiK__
Members
 
Posty: 1637
Dołączył(a): 19 sty 2011, o 15:49
Lokalizacja: Sokółka
Rocznik: 2003
Silnik: AVF+
Paliwo: ON
Nadwozie: kombi

Postprzez łukasz1983 » 28 mar 2014, o 15:41

sebastyanov napisał(a): chce wymienić pasek rozrządu u siebie razem z pompą i napinaczem
ABU nie ma napinacza paska.Pasek jest napinany pompą wody.
Avatar użytkownika
łukasz1983
Members
 
Posty: 2079
Dołączył(a): 2 wrz 2012, o 16:40
Lokalizacja: RKR
Rocznik: 1993
Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Lukaszmajamen » 29 mar 2014, o 00:16

Ogólny schemat:
Obrazek
Avatar użytkownika
Lukaszmajamen
Berbeć
 
Posty: 12
Dołączył(a): 16 mar 2014, o 17:49
Lokalizacja: Świdnik-Lublin-Kraśnik
Rocznik: 1993
Silnik: 1.8 90KM
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez sebastyanov » 29 mar 2014, o 20:25

ahas. to widocznie mam inne oznaczenie silnika bo mam napinacz . a powiedzcie mi napinacz się zakłada napina pasek rozrządu i dokreca się ta śrube i to wszystko??
czy jakoś inaczej się to robi pozdro
sebastyanov
Czytacz
 
Posty: 100
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 16:20
Lokalizacja: EKU

Postprzez prezesik » 29 mar 2014, o 22:11

sebastyanov, zapodaj do mnie do Daszyny to Ci wymienię ten pasek :-)
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez sebastyanov » 29 mar 2014, o 22:14

pasek już wymieniony tylko pytam o ten napinacz
sebastyanov
Czytacz
 
Posty: 100
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 16:20
Lokalizacja: EKU

Postprzez prezesik » 29 mar 2014, o 22:20

W napinaczu masz na środku śrubę i obok dziurę na imbus. Śruba musi być luźno, wtedy imbusem napinasz napinacz w taki sposób, aby strzałka na napinaczu mieściła się w określonym fragmencie na podziałce. Napinasz i jeżeli pasek jest dobrze napięty dokręcasz główną śrubę oczywiście ciągle trzymając imbusem odpowiednią wartość napięcia paska.
Ot cała filozofia :-)
Avatar użytkownika
prezesik
Members
 
Posty: 4869
Dołączył(a): 25 lut 2008, o 20:06
Lokalizacja: Łęczyca

Postprzez sebastyanov » 29 mar 2014, o 22:27

NO czyli o takie wytłumaczenie mi chodziło :-) tak też zrobiłem :-)
w takim razie wszystko w temacie :-) dzięki :-)
sebastyanov
Czytacz
 
Posty: 100
Dołączył(a): 22 sty 2014, o 16:20
Lokalizacja: EKU


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 15 gości