Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
wymiana paska rozrzadu i pompy wodnej
witam mam pytanie. czy na tym trzecim walku co napedza aparat zaplonowy kółko jest osadzone na jakims klinie czy tylko jest przykręcone?? bo musze je odkrecic bzeby wyjąć pompe wody i chce uniknąć przestawienia sie tego kolka chociaz wiem ze to nic nie zmieni jak sie przestawi bo punkt jest na aparacie zaplonowym ale wolalbym wiedziec. a silnik to 2.0 benzyna.
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133, popuszczasz napinacz i pasek schodzi a pompę się wykręca...
Podaj mi więcej danych silnika kod silnika AEA, 1Y czy inny, Moc w KM, i rok to zapodam ci foto
Podaj mi więcej danych silnika kod silnika AEA, 1Y czy inny, Moc w KM, i rok to zapodam ci foto
-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):Podaj mi więcej danych silnika kod silnika AEA, 1Y czy inny, Moc w KM, i rok to zapodam ci foto
jestem swiezym posiadaczem golfa i nie wiem jaki mam silnik . a jak to mozna sprawdzic??
[ Dodano: 2009-01-10, 22:33 ]
wiem ze rocznik to 1993 a silnik ma moc 116kM
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
wlepka w bagażniku lub w książeczce jak masz od golfa (service pisze na nie taka cienka)rogal133 napisał(a):a jak to mozna sprawdzic??
tu masz jak rozszyfrować
http://www.golf3.pl/topics28/oznaczenia ... vt7082.htm-

marcinkoz2910 - Members
marcinkoz2910 napisał(a):wlepka w bagażniku lub w książeczce jak masz od golfa (service pisze na nie taka cienka)
nie wiem czy dobrze odczytalem bo ciemno bylo ale bylo tam 2E chyba napisane
zapraszam do obejrzenia mojego GTI http://www.golf3.pl/topics2/moj-golf-gt ... t14130.htm
-

rogal133 - Badacz tematu
-

marcinkoz2910 - Members
mamjeszcze jedno pytanie co do wymiany paska. na kole od walu nie mam punktu ale jest na kole zamachowym tylko ze jest problem bo sa tam trzy punkty jeden to taki naddatek tzn taki wystajacy element zaraz za nim jest takie naciecie i nastepnie obok jest takie cos w rodzaju nawiercenia czy cos takiego. na ktory mam ustawic
-

rogal133 - Badacz tematu
rogal133, na kole od wału jest oznaczenie ale nie na tym zębatym tylko na tym na pasek klinowy i musisz go ustawić tak żeby ten znak pokrył się ze znakiem na kole od wałka pośredniego co napędza aparat zapłonowy...na drugim obrazku co wkleił marcinkoz2910, masz to narysowane jako powiększenie w tym kółeczku po lewej...boże, ile ja się nagłowiłem jak bratu składałem rozrząd w MK2 1,6 a tam było podobnie tzn tak samo i dopiero w opisie zmiany rozrządu w MK3 1,8 znalazłem o co chodzi
na tym pośrednim kole są dwa znaki, jeden to OT a drugi to kropka i na tą kropkę trzeba było ustawić a na wałku rozrządu na OT albo patrząc z drugiej strony na to koło był znak który się ustawia równo z górną płaszczyzną głowicy
na tym pośrednim kole są dwa znaki, jeden to OT a drugi to kropka i na tą kropkę trzeba było ustawić a na wałku rozrządu na OT albo patrząc z drugiej strony na to koło był znak który się ustawia równo z górną płaszczyzną głowicy
-

mani51 - Members
juz sobie poradzilem po swojemu (mialem praktyki uw malym warsztacie ale mechanik najlepszy w okolicy no i przydalo sie) ustawilem tak mniej wiecej na punkty ale kawalek przed wykrecilem swiece pierwszego tloka i wlozylem srubokret i potrzebna jest do tego druga osoba zeby walem krecila powolutku tak zeby wyczuc GMP (górny martwy punkt) tłoka no i sie wyjasni9lo który punkt na kole zamachowym jest własciwy, potem górne kólko ustawilem ne OT a walek od aparatu zaplonowego ustawilem na punt pod kopulka i tam jest takie male naciecie i trzeba ustawic prosto w nie palec rozdzielacza na nim jest tez taka mosiezna kreska na srodku no i wszystko gra ale dzieki za rady
-

rogal133 - Badacz tematu
• Strona 1 z 1