Temat odnowilem, bo sam juz nie wiem co zrobic...
Mam dziwne objawy w moim starym golfie. Jak jade na 5 biegu i obroty sa rowne 2000 tys. to wyje i mruga kontrolka od oleju. W momencie dojscia do 2200 tys. obrotow objawy znikaja. Zastanawiam sie, czym sa spowodowane te objawy bo olej jest i niby powinno byc wszystko ok.
Dzisiaj zauwazylem, ze jak auto chodzi na wolnych obrotach to kontrolka nie wyje czyli nie ma cisnienia mniejszego jak 0.9 bar, bo taki mam czujnik.
- zalozylem dwa nowe czujniki EPS i bez zmian.
- tak sobie jeszcze pomyslalem, ze silnik mogl chodzic wczesniej na 15w40, a ja wymienilem na 10w40 i stad to cisnienie?
- bylem dzisiaj sprawdzic cisnienie i na czujniku od wysokiego powinien miec przy dwoch tysiacach obr. 2 bar a ma 1.2 bar
- a jezeli to pompa? to gdzie ja znajde? chociaz moze wczesniej zmienie na 15w40?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Kurcze, przejrzalem ponad 100 stron i nie znalazlem, chyba ze przegapilem
[ Dodano: 2012-02-14, 22:24 ]
A jednak mam! tylko sie nie da powiekszyc
Tak sie zastanawiam, czy dam rade ta pompe zmienic, bo troche laik jestem. Jakis czas temu zmienialem uszczelniacz na wale i wtedy moglem zrobic pompe, niestety pompa sie odezwala pozniej
[ Dodano: 2012-02-14, 22:24 ]
A jednak mam! tylko sie nie da powiekszyc
Tak sie zastanawiam, czy dam rade ta pompe zmienic, bo troche laik jestem. Jakis czas temu zmienialem uszczelniacz na wale i wtedy moglem zrobic pompe, niestety pompa sie odezwala pozniej- Nervusek
Nervusek napisał(a):A moze byc tak, ze jest slabe cisnienie, bo jest luzny lancuch od napedu pompy, ktory gdzies tam klepie? bo dziwi mnie odglos jakby popychaczy, ktore juz wymienialem dwa razy i bez zmian.
Raczej nie . Szukaj smok , pompa , lub zawór przelewu ? Jak odpalasz to nie masz efektu klepania zaworów? Może zawór nie trzyma i olej wraca do miski?
-

pietrasiak2 - Members
Zawory nowe dotarte, wiec watpie zeby nie trzymaly. Musze cos zrobic zeby przejezdzic chociaz zime, bo nie mam warunkow teraz zeby to rozebrac. Czytalem u "prezesik25" ze mial jakies klepanie od luznego lancucha pompy, wiec biore kazda mozliwosc zeby nie wymieniac pompy z braku warunkow
Najgorsze jest to, ze objawy byly rozciagniete w czasie, wiec obawiam sie, ze to jednak pompa sie skonczyla
Najgorsze jest to, ze objawy byly rozciagniete w czasie, wiec obawiam sie, ze to jednak pompa sie skonczyla- Nervusek
Nervusek napisał(a):Czytalem u "prezesik25" ze mial jakies klepanie od luznego lancucha pompy
Zgadza się lecz napęd to napęd działa w jednym kierunku i jak dostaje napęd to ma tłoczyć. Prezesik25 w/g mnie jest dobrym fachowcem , co mogę dodać do tego to masz michę do zdjęcia . A o klepaniu zaworów pytałem się w momencie odpalenia jak rozrusznik "puści"
Zawory nowe dotarte, wiec watpie zeby nie trzymaly.
Zawory w głowicy???Do ciśnienia smarowania nic nie mają chyba że prowadnice zaworów. A może nie założone masz uszczelniacze ? Ale wątpię bo by kompresja uciekała lub olej - wykluczamy to
Nervusek napisał(a):- bylem dzisiaj sprawdzic cisnienie i na czujniku od wysokiego powinien miec przy dwoch tysiacach obr. 2 bar a ma 1.2 bar
-

pietrasiak2 - Members
No fakt,co do tych zaworów to się nie zrozumieliśmy. Czyli tak,wygląda na to że jednak będę musiał się zająć ta pompą i ja wykręcić bo jak zdejme miskę to i tak wizualnie nie ocenie co jej może dolegac. Dzisiaj jeszcze usłyszałem taka opinię 'może być niskie ciśnienie jeżeli wałek rozrządu będzie miał luzy' co Wy na to? A gdzie jest i jak sprawdzić ten zawór przelewowy?
- Nervusek
• Strona 1 z 1