W ostatnim czasie miałam wymienione wszystkie możliwe uszczelki, które mogły przyczynić się do wycieku oleju (od połowy silnika, aż po miskę olejową wszystko było z oleju). Silnik przed wymianą uszczelek był umyty. Po wymianie nie było widać wycieków. Lecz po kilku dniach zauważyłam mały wyciek oleju, który widać na załączonym filmiku. Co może być przyczyną i co trzeba wymienić aby całkowicie zlikwidować wyciek.
http://patrz.pl/filmy/id/1276355
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Mi sie wydaje ze to uszczelka pod pokrywa zaworow badz uszczelka pod glowica
bo gdyby z walka to w tym miejscu nie bylo by oleju, ale obstawiam ze to od pokryweczki cieknie
wymien na nowa koszt niewielki a satysfakcja moze byc:)
bo gdyby z walka to w tym miejscu nie bylo by oleju, ale obstawiam ze to od pokryweczki cieknie
wymien na nowa koszt niewielki a satysfakcja moze byc:)- KrzysztofKaty
- Czytacz
Olej w tym miejscu często pokazuje się z powodu wycieku z tylnej części silnika, tj. z czujnika oleju. Olej spływa z tylnej płaszczyzny silnika do przodu.
Ostatecznie nieszczelna uszczelka pod głowicą, bo właśnie w tym narożniku znajduje się kanał olejowy.
Ostatecznie nieszczelna uszczelka pod głowicą, bo właśnie w tym narożniku znajduje się kanał olejowy.
-

prezesik - Members
Uszczelka pod pokrywą również wymieniona więc to opcja do odrzucenia.
Nie znam wszystkich objawów, które świadczą, że uszczelka pod głowicą nadaje się do wymiany ale z moich obserwacji wynika, że z płynem chłodniczym wszystko ok., nie dymi też nadmiernie z ukł. wydechowego, nie wydostaje się nigdzie żaden syf. Jedyne co, to olej wycieka w tym miejscu (widocznym na filmie).
Nie wiem czy wszystkie objawy dot. padniętej uszczelki występują zazwyczaj razem czy też osobno. Ale sprawdzę najpierw wszystkie propozycje. Kwestia uszczelki pod głowicą zostanie na koniec.
Nie znam wszystkich objawów, które świadczą, że uszczelka pod głowicą nadaje się do wymiany ale z moich obserwacji wynika, że z płynem chłodniczym wszystko ok., nie dymi też nadmiernie z ukł. wydechowego, nie wydostaje się nigdzie żaden syf. Jedyne co, to olej wycieka w tym miejscu (widocznym na filmie).
Nie wiem czy wszystkie objawy dot. padniętej uszczelki występują zazwyczaj razem czy też osobno. Ale sprawdzę najpierw wszystkie propozycje. Kwestia uszczelki pod głowicą zostanie na koniec.
- katbla89
- Berbeć
ale gdyby to z czujniczka bylo to i z tamtej strony widzial by wyciek:) ja obstawiam w takim wypadku uszczelke pod glowica
i niekoniecznie musi miec inne objawy( brat w polo ma identycznie)
i niekoniecznie musi miec inne objawy( brat w polo ma identycznie)- KrzysztofKaty
- Czytacz
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
więc tak, w tamtym roku leci kanał olejowy z głowicy, i padła uszczelka
jeśli chcesz troche zmniejszyć wyciek możesz dokręcić głowice o ćwierć obrotu, nie, ściągaj głowice i remoncik. Przy zakładaniu dokręć idealnie bo chwilke pojeździsz i znowu zacznie lać.
a widze, że śmigasz na podtlenku LPG to przy okazji zrobisz zawory, bo pewnie gaz już się za nie zabrał.
jeśli chcesz troche zmniejszyć wyciek możesz dokręcić głowice o ćwierć obrotu, nie, ściągaj głowice i remoncik. Przy zakładaniu dokręć idealnie bo chwilke pojeździsz i znowu zacznie lać.
a widze, że śmigasz na podtlenku LPG to przy okazji zrobisz zawory, bo pewnie gaz już się za nie zabrał.

Jak się bawić to się bawić dawke zwiększyć, turbo wstawić
-

SilesiaKatowice - Czytacz