Witajcie.
Zaglądając ostatnio pod auto zauważyłem że jedna łapa jest mokra (auto stalo 2 tyg w garażu nie ruszane także warunki atmosferyczne w gre nie wchodzą), zerkając głębiej zauważyłem mokrą, czarną maź na łączeniu portek z głowicą, spływającą w dół, coś jakby woda pomieszana z sadzą? albo olej? Jakieś pomysły skąd się toto wzięło? Uszczelka pod głowicą? Uszczelniacze zaworowe? a może jedno i drugie? dodam że z wydechu kapie woda szczególnie jak jest zimny silnik. Oleju raczej nie ubywa. Wody tak ale to już wiem od dawna, że mam uszczelkę pod glowicą do wymiany, z tym że wtedy zauważyłem przeciek (na zewnątrz) od przodu a nie od tyłu. czyżby ciekło i tam? Miałem to robić teraz po wypłacie ale zastanawiam się czy przy okazji nie wymienić też tych uszczelniaczy i mieć święty spokój?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

deusiwo - Members
- Rocznik: 95
- Silnik: ADZ
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
dewusio nie mialem uszczelki pod glowica tak uszkodzonej by plyn znikal (u mnie cisnienie ladowalo do ukladu) moze u ciebie jest tak uszkodzona ze idze do kolektora ? wiesz jak jest zimne to kapie a jak gorace to poprostu szybko odparowywuje i nie kapie.
chyba lepiej zrobic UPG i uszczelniacze i szukac dopiero, bo jak ma sie kilka rzeczy do roboty to ciezko ustalic co nie gra.
chyba lepiej zrobic UPG i uszczelniacze i szukac dopiero, bo jak ma sie kilka rzeczy do roboty to ciezko ustalic co nie gra.
Aktualnie posiadam golfa III 1.9 TD umierajacego na ruda ospe i to >>> pozostale/chrysler-voyager-jaszczur-t77315.html a miałem tez audi 80 b4, byl tez golf III 1.8 GT i golf III kombi i vento.
-

trojeczkaGT - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
deusiwo napisał(a):czy przy okazji nie wymienić też tych uszczelniaczy i mieć święty spokój?
obowiązkowo zmieniać koszt uszczelniaczy jest co najmniej śmieszny, dodatkowo liznąć zaworki.
Vag diagnostyka,czyszczenie nastawników, uszczelnianie pomp wtryskowych Vp37, naprawa skrzyń biegów. Wszelkie info PW..
-

krzyś - Members
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.9 TDI 1Z
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
1. kolektor jest przykręcony do głowicy a uszczelka jak sama nazwa wskazuje jest pod głowicą, fizycznie nie możliwe żeby woda "leciała do góry". UPG poza tym nie ma nawet kontaktu z kolektorem, jakkolwiek uszkodzona uszczelka nie będzie puszczać wody do kolektora wydechowego.
2. co do uszczelki - zależy gdzie jest przepalenie - albo między garami, albo między garem a kanałem wodnym - wtedy kompresja idzie w układ a na postoju zalewa nam komore spalania; albo między kanałem wodnym a powietrzem czyli wywala nam płyn na zewnątrz jak to było u mnie.
to c to cieknie powinieneś sam określić - weź na palec i będziesz widział czy to jakiś płyn czy olej. jeżeli olej to dość niebezpiecznie bo jak się zapali to może być grubo, u mnie kiedyś ciekła uszczelka pod pokrywą zaworów, olej zbierał się na kolektorze dolotowym a gdy już zrobiło się bajorko to zaczynało kapać niżej na wydechowy. raz mi się spod maski zakopciło jak kilka kropli wylądowało na rozgrzanym wydechu. woda lecąca z końcówki wydechu to nic takiego, wara wodna to naturalny efekt spalania, dużo tez zależy od paliwa.
2. co do uszczelki - zależy gdzie jest przepalenie - albo między garami, albo między garem a kanałem wodnym - wtedy kompresja idzie w układ a na postoju zalewa nam komore spalania; albo między kanałem wodnym a powietrzem czyli wywala nam płyn na zewnątrz jak to było u mnie.
to c to cieknie powinieneś sam określić - weź na palec i będziesz widział czy to jakiś płyn czy olej. jeżeli olej to dość niebezpiecznie bo jak się zapali to może być grubo, u mnie kiedyś ciekła uszczelka pod pokrywą zaworów, olej zbierał się na kolektorze dolotowym a gdy już zrobiło się bajorko to zaczynało kapać niżej na wydechowy. raz mi się spod maski zakopciło jak kilka kropli wylądowało na rozgrzanym wydechu. woda lecąca z końcówki wydechu to nic takiego, wara wodna to naturalny efekt spalania, dużo tez zależy od paliwa.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
• Strona 1 z 1