Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Warjowanie obrotomierza i nie tylko..
Co to jest i czy ktoś takie coś miał...Przejade tak około 20km i w pewnym momęcie czuje poszarpywanie silnika i obrotomierz skacze szybko od 0 do 3000 ale tak szybko ....po chwili mruga mi kontrolka oleju i gaśnie silnik no i przez 20 sekund (no tak około) nie moge odpalić a jak już to z problemem aż w końcu dygnie....co to może być ? Pierwszy raz to mi się przytrafiło 

- rafik
- Czytacz
podłącz auto pod VAGa bo możliwe że czujnik halla nawala albo masz coś z przewodami zapłonowymi lub aparatem zapłonowym
-

marcinkoz2910 - Members
Wczoraj mi się to zdarzyło dwa razy przez 25km bo tyle mam do pracy dziś rano przez całą droge ani razu (rano) jak wracałem z powrotem do domu to prawie pod samym domem...Kopółka aparatu nie była wymieniana ani razu od 16lat a kable zmieniałem w zeszłym roku...
- rafik
- Czytacz
Może to być coś z cewką bo benzyna bierze info do obrotomierza z cewki (chyba tak to było)
Ja bym zaczął od najtańszych elementów układu zapłonowego wymiany
Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych
Ja bym zaczął od najtańszych elementów układu zapłonowego wymiany
Poczekaj jeszcze na wypowiedzi innych
-

marcinkoz2910 - Members
Wiesz ile może kosztować cewka lub kopułka zapłonu? Może to jakiś czujnik temperatury oleju albo coś...no kurcze mam teraz wydatek bo w sobote wymieniam kompletny rozrząd..kilometry dobiły do wymiany paska rozrządu, pompy wody ,szklanek, uszczelniaczy, pompy i paska głównego...no po mału mam dość wymian ostatnio wymieniałem parownik LPG.. 

- rafik
- Czytacz
Jeśli mówimy o dobrej firmy cewce typu BERU czy BOSHA to koszt okolo 250zł za nową
Aparat zapłonowy to można kupić na szrocie za 150zł uzywkę lub od chinoli za 60zł
lub nowy za 300zł 
Aparat zapłonowy to można kupić na szrocie za 150zł uzywkę lub od chinoli za 60zł
lub nowy za 300zł 
-

marcinkoz2910 - Members
-

marcinkoz2910 - Members
Dzienki za info i czekam na inne porady z góry dziękuje
...Stara mnie z domu wyp...razem z Golferem..
[ Dodano: 2009-05-06, 21:36 ]
A wyciek oleju na aparat może coś kolidować?Bo ostatnio zauważyłem olej wokół aparatu..to też przy okazji wymienie ten oring czy co tam sie znajduje bo nie wiem...Będzie robota książkowa...
...Stara mnie z domu wyp...razem z Golferem..
[ Dodano: 2009-05-06, 21:36 ]
A wyciek oleju na aparat może coś kolidować?Bo ostatnio zauważyłem olej wokół aparatu..to też przy okazji wymienie ten oring czy co tam sie znajduje bo nie wiem...Będzie robota książkowa...

- rafik
- Czytacz
rafik, to że obrotek spada to świadczy najczęściej o uszkodzeniu czujnika halla. Cewka w tym wypadku jest na końcu podejrzeń. Oczywście nie można wykluczyć że coś się dzieje z wtyczką i kablami do halla trzeba to obejrzeć.
Obrotek działa na podstawie impulsów które biegną od czujnika halla do sterownika silnika, a z niego do licznika (nie porzez cewkę).
Czyli sterownik silnika lub jego wtyczka też może być winien, ale wg prawodpodobieństwa najpierw czujnik hall i jego kable sprawdzaj
Obrotek działa na podstawie impulsów które biegną od czujnika halla do sterownika silnika, a z niego do licznika (nie porzez cewkę).
Czyli sterownik silnika lub jego wtyczka też może być winien, ale wg prawodpodobieństwa najpierw czujnik hall i jego kable sprawdzaj
- pablomed
- Members
-

marcinkoz2910 - Members