Witam!
Czy w polo 1.3 (ADX) robi się logi statyczne i dynamiczne, tak jak miało to miejsce w moim golfie TDI 1z?
Jest gniazdo OBD II i błędny już sprawdzałem, ale silnik jest mułowaty bardziej niż był na początku, falują mu obroty i dużo pali (12-13l) przy tej pogodzie, a w trasie koło 7-8, gdzie jeszcze pół roku temu brał 5,5.
Więc moje konkretne pytanie, czy robi się logi, jeżeli tak, to jakich grup statycznych, a jakich dynamicznych.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
raczej w tym silniku i sterowniku sprawdzisz tylko grupę 000
silnik i sterownik podobne do mojego ABD i innych tej seri
http://www.golf3.pl/topics4/vag-problem-vt53061.htm
logow nie zrobisz tak jak ja mam u siebie problem iż przy pewnych obrotach około 1800 w grupie 000 przeskakują mi wartości na 00 i nie moge nic odczytywać powyżej pewnych obrotów
nie wiem czemu tak jest u mnie
na zimnym silniku i na ciepłym
nie pomaga zmiana prędkości komunikacji
to raczej nie problem z oprogramowaniem
bo vcds i vag-com 311 podobnie mają
jeszcze zostaje zmiana na inny kabelek
ale podepnę sie za tydzień pod inne auto <A4 1.9 TDI 1z> to zobacz czy dalej jest problem z tymi obrotami
nie wiem co jeszcze może byc pokombinuje z wersją vag-com 409
co radzicie?
silnik i sterownik podobne do mojego ABD i innych tej seri
http://www.golf3.pl/topics4/vag-problem-vt53061.htm
logow nie zrobisz tak jak ja mam u siebie problem iż przy pewnych obrotach około 1800 w grupie 000 przeskakują mi wartości na 00 i nie moge nic odczytywać powyżej pewnych obrotów
nie wiem czemu tak jest u mnie
na zimnym silniku i na ciepłym
nie pomaga zmiana prędkości komunikacji
to raczej nie problem z oprogramowaniem
bo vcds i vag-com 311 podobnie mają
jeszcze zostaje zmiana na inny kabelek
ale podepnę sie za tydzień pod inne auto <A4 1.9 TDI 1z> to zobacz czy dalej jest problem z tymi obrotami
nie wiem co jeszcze może byc pokombinuje z wersją vag-com 409
co radzicie?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
Sczytać błędy i statyczne logi powinno mi sie udać zrobić, mogę mieć problemy z dynamicznymi, bo samemu to kicha może być, zobaczymy
[ Dodano: 2013-01-06, 19:59 ]
Zczytałem błędy, na wyłączonym wyskoczył jakiś błąd czujnika, ale wyczytałem, że na włączonym silniku on nie występuje i faktycznie, na włączonym żadnego błędu silnik nie ma. Udało mi się także zrobić logi statyczne:
LOGI
[ Dodano: 2013-01-06, 19:59 ]
palio45 napisał(a):zrób również statyczne na biegu jałowym 001 i 004
Zczytałem błędy, na wyłączonym wyskoczył jakiś błąd czujnika, ale wyczytałem, że na włączonym silniku on nie występuje i faktycznie, na włączonym żadnego błędu silnik nie ma. Udało mi się także zrobić logi statyczne:
LOGI
-

kusiu - Badacz tematu
Dość często 1-2 km do pracy, przynajmniej teraz, gdy ja auto użytkuje. Jak narzeczona jeździ na studia (teraz chora) to 5-7 km w każdą strone. Miesiąc temu była czyszczona odma, bo zamarzła w nim woda i wypluło olej przez bagnet. Rozrząd wymieniony na jesieni. Jeszcze mam pare różnych objawów. Tak jak wspomniałem dużo pali, jest mułowate (seicento 800 cm mnie objezdza)
Przy skrecaniu kierownica na jalowym spadaja obroty (podejzewam pompe wspomagania, bo ucieka też trochę płynu) no i przy włączaniu jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego (nawiew, radio, ogrzewanie szyby) też na moment spadają obroty. Ogólnie falują obroty, widać na logach.
Czy logi statyczne są ok?
Dynamiczne zrobię, jak będę miał kogoś do pomocy
Edit:
Auto ogólnie użytkowane jest w 90 % w mieście, raz na 2 tyg wyjeżdża w trasę.
Przy skrecaniu kierownica na jalowym spadaja obroty (podejzewam pompe wspomagania, bo ucieka też trochę płynu) no i przy włączaniu jakiegokolwiek urządzenia elektrycznego (nawiew, radio, ogrzewanie szyby) też na moment spadają obroty. Ogólnie falują obroty, widać na logach.
Czy logi statyczne są ok?
Dynamiczne zrobię, jak będę miał kogoś do pomocy
Edit:
Auto ogólnie użytkowane jest w 90 % w mieście, raz na 2 tyg wyjeżdża w trasę.
-

kusiu - Badacz tematu
Po logach trochę widać. W dynamicznym byłoby więcej widać. Wydaje mi się, że winna może być sonda.
Wysokie spalanie może wiązać się z tym, że robisz krótkie odcinki. Kiedy był wymieniany filtr paliwa i powietrza?
Wysokie spalanie może wiązać się z tym, że robisz krótkie odcinki. Kiedy był wymieniany filtr paliwa i powietrza?
-

palio - Administrator
- Rocznik: 95
- Silnik: 1Z++
- Paliwo: ON
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Paliwa nie wiem, czy był wymieniany w ogóle od nowości
Powietrza jeżeli nie na jesieni, to na pewno na wiosne 2012. Z krótkimi dystansami, to wiem, że to możliwe. Ale jak ostatnio wyjechałem na trasę, to wyszło mi ok 7-8l, przy temp zewnetrznej -5. Dodatkowo trochę śmierdzi przepalonym paliwem, gdy auto jest na ssaniu.
Edit:
Zapomniałem dodać chyba najważniejsze, przy dużym obciążeniu wysoki bieg i niskie obroty (np. 5 bieg i 1400 rpm) słychać klepiące zawory...
Powietrza jeżeli nie na jesieni, to na pewno na wiosne 2012. Z krótkimi dystansami, to wiem, że to możliwe. Ale jak ostatnio wyjechałem na trasę, to wyszło mi ok 7-8l, przy temp zewnetrznej -5. Dodatkowo trochę śmierdzi przepalonym paliwem, gdy auto jest na ssaniu.
Edit:
Zapomniałem dodać chyba najważniejsze, przy dużym obciążeniu wysoki bieg i niskie obroty (np. 5 bieg i 1400 rpm) słychać klepiące zawory...
Ostatnio edytowano 6 sty 2013, o 21:37 przez kusiu, łącznie edytowano 1 raz
-

kusiu - Badacz tematu