Witam Zakupiłem silnik 2.8 vr6 AAA 174km.
Mam do was pytanie.
Co najlepiej wymienić w silniku po swapie? Oczywiście wiem , że olej , płyny , paski i filtry ale czy jest rzecz którą np powinno się wymienić?
po swapie to już raczej czekać aż coś się wysypie, wymienia się rzeczy w trakcie jak silnik jest jeszcze na stole warto zajrzeć gdzie się da, ogarnąć jak się sprawy mają, posprawdzać kompresję No i profilaktycznie rozrząd żeby mieć spokój z tym cyrkiem na lata
No właśnie, co z tym rozrządem. Jest na łańcuchu, więc teoretycznie powinien być już na amen bez wymieniania, chyba że się obluzuje? Chyba , że vr to vr . Skoro określasz rozrząd w vr jako cyrk, to o co tam chodzi?
a teraz wyobraź sobie radość i euforię z robienia tego na samochodzie
to że łańcuch jest wieczny to mit niestety, może w jakimś starym dieslu wyciągającym 30 koni z litra i był wieczny, ale w silniku takim jak VRka spokojnie co 200-250 tys powinno się myśleć o wymianie. O ile sam łańcuch jeszcze daje radę, to niestety jego prowadnice nie są wieczne. Jeżeli masz zamiar po swapie jeździć tym samochodem parę lat i nie cackać się z prawym pedałem, to profilaktycznie radziłbym zmienić. Bo pewności co do wieku nie masz
rozrząd oczywiście trzeba zmienić, jaki by nie był, to warto to zrobić jak silnik jest na zewnątrz, bo jak za pół roku przyjdzie go wymieniać to koszty wymiany cie zabiją...
wymieniaj od razu pompę oleju... łatwo - zdjęcie miski olejowej i kilka śrub...
jak jest zepsuta to wali wysokim ciśnieniem i szybko rozciągnie nowy łańcuch rozrządu i niszczy uszczelnienie silnika
i jeszcze dla spokoju zrób sobie coś takiego ;
http://www.golf3.pl/topics28/aktualne-w ... t58241.htm