Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
uszzcelka pod głowica
moje pytanie jest takie kiedy można stwierdzić ze uszczelka jes do wymiany czytałem post i zaniepokoiło mnie ten nalot pod korkiem oleju bo mam taki tylko ze jeżdze na krotkich odcinkach oleju mi nie ubywa a płyn chlodniczy też jest czysty nie ma sladow oleju. jaki jest koszt wymiany takiej uszczelki.
błażej
- Błażej
- Czytacz
Drodzy Parafianie.... opamiętajcie się z uszczelkami pod głowicą.. nie każdy niekorzystny objaw niedomagania silnika wiąże się z jej wymianą...
Nalot pod korkiem oleju pojawia się w skutek niedogrzania silnika na krótkim dystansie jazdy, wilgoć z powietrza która znajduje się w silniku osadza sie pod korkiem i wygląda jak wygląda... NIE MA CO DRAMATYZOWAĆ!!!!
Błażej, przejedź się autem 20km, zgaś, odkręć korek i zobacz co masz pod nim...
Uszkodzona uszczelka pod głowicą, to:
- duże ubytki cieczy chłodzącej
- ciecz chłodząca w układzie smarowania (w oleju)
- olej wyglada jak masło i ma kolor capuccino
- wzrost poziomu oleju
- bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym
- przegrzewanie sie silnika
- silnik kopci na biało
- problemy z odpalaniem
- silnik słaby
i wiele innych.
Nalot pod korkiem oleju pojawia się w skutek niedogrzania silnika na krótkim dystansie jazdy, wilgoć z powietrza która znajduje się w silniku osadza sie pod korkiem i wygląda jak wygląda... NIE MA CO DRAMATYZOWAĆ!!!!
Błażej, przejedź się autem 20km, zgaś, odkręć korek i zobacz co masz pod nim...
Uszkodzona uszczelka pod głowicą, to:
- duże ubytki cieczy chłodzącej
- ciecz chłodząca w układzie smarowania (w oleju)
- olej wyglada jak masło i ma kolor capuccino
- wzrost poziomu oleju
- bulgotanie w zbiorniku wyrównawczym
- przegrzewanie sie silnika
- silnik kopci na biało
- problemy z odpalaniem
- silnik słaby
i wiele innych.
Voice Kraft - postaw na jakość!
Volkswagen Klub Polska #157
.
Volkswagen Klub Polska #157
.
-

slavwek.ie - Moderator Globalny
Re: uszzcelka pod głowica
taki nalot sie robi jak auto malo jezdzi albo robi male dystanseBłażej napisał(a):moje pytanie jest takie kiedy można stwierdzić ze uszczelka jes do wymiany czytałem post i zaniepokoiło mnie ten nalot pod korkiem oleju bo mam taki tylko ze jeżdze na krotkich odcinkach oleju mi nie ubywa a płyn chlodniczy też jest czysty nie ma sladow oleju. jaki jest koszt wymiany takiej uszczelki.
-

piotrus23 - Members
oznakami zuzytej uszczelki moga byc takze: ubywanie płynu chłodniczego jak i jego wysokie cisnienie,wycieki oleju.
-

swatu - VIP
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Panowie, albo mi się wydaje, albo chyba ma coś z uszczelką -_-
Sprawdzałem stan oleju i jest ok - na max, czyli zero dolewek...ale albo jeszcze miałem jakieś zwidy, albo mam wodę w oleju, bo na bagnecie chyba takie pici-pici bąbelki były... no chyba, ze nie liczy się sprawdzanie po zakrapianym weekendzie... nie wiem, ale płynu chłodniczego mi w sumie nie ubywa... Wywaliło mi jakiś czas temu płyn, bo przegrzałem silnik, ale teraz wszystko ok.
Silnik mi tylko głośniej chodzi, sporo spala, ale to chyba lambda - jeszcze nie byłem u elektryka z tym.
Sprawdzałem stan oleju i jest ok - na max, czyli zero dolewek...ale albo jeszcze miałem jakieś zwidy, albo mam wodę w oleju, bo na bagnecie chyba takie pici-pici bąbelki były... no chyba, ze nie liczy się sprawdzanie po zakrapianym weekendzie... nie wiem, ale płynu chłodniczego mi w sumie nie ubywa... Wywaliło mi jakiś czas temu płyn, bo przegrzałem silnik, ale teraz wszystko ok.
Silnik mi tylko głośniej chodzi, sporo spala, ale to chyba lambda - jeszcze nie byłem u elektryka z tym.
- jarekddz
- Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
jak by ci woda od oleju szła to olej by był szary a nie ciemny
Jak sie bawic to sie bawic 1.8 wyj..... VR6 wstawic 

-

Basior1997 - Members
- jarekddz
- Members