Mam problem gdyż wywaliło mi olej bagnetem, stwierdziłem że odma do czyszczenia, ale że nie mam na to czasu i miejsca to dałem auto do mechanika.
Mechanik stwierdził inną diagnozę, wymiana simeringu na wale korbowym a do tego pasek rozrządu i rolki, bo sa zalane olejem. Nie znam sie ale mysle, ze to nie powod wybicia oleju bagnetem, czy koleś chce mnie ewidentnie naciagnac?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
-

Michu! - Badacz tematu
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.4 ABD
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Michu!, Miałem kolego to samo co ty. Czy olej wywalony bagnetem. Mechanik stwierdził że to odma i ją wyczyścił. Więc i u Ciebie to może jedynie odma. Zdejmij osłonę paska rozrządu i sam wzrokiem oceń czy faktycznie wywaliło tam olej.
Może być też tak że pod wpływem ciśnienia uszczelniacz nie wytrzymał tak jak u mnie uszczelka pod pokrywą zaworów- to przez to że mechanik uszkodził odmę i ta zatkała się nawet latem i olej poszedł bagnetem ale także uszczelką pod pokrywą zaworów.
Ja na twoim miejscu wyczyścił bym samą odmę na początek. Pojeździł trochę sprawdzając stan oleju czy nie ubywa i czy faktycznie uszczelniacz jest wadliwy, może puścił olej bo wzrosło ciśnienie i akurat może jak ciśnienie wróci do normy on będzie spełniał swoje zadanie. Szkoda wykładać hajs jeśli okaże się że problem jest mniejszy.
Może być też tak że pod wpływem ciśnienia uszczelniacz nie wytrzymał tak jak u mnie uszczelka pod pokrywą zaworów- to przez to że mechanik uszkodził odmę i ta zatkała się nawet latem i olej poszedł bagnetem ale także uszczelką pod pokrywą zaworów.
Ja na twoim miejscu wyczyścił bym samą odmę na początek. Pojeździł trochę sprawdzając stan oleju czy nie ubywa i czy faktycznie uszczelniacz jest wadliwy, może puścił olej bo wzrosło ciśnienie i akurat może jak ciśnienie wróci do normy on będzie spełniał swoje zadanie. Szkoda wykładać hajs jeśli okaże się że problem jest mniejszy.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Już za późno na testy
potrzebuje samochód na dojazd do pracy i stoi od 2 dni u tego mechanika juz.. koleś twierdzi, że odma jest ok, no nic dałem się naciągnąć pewnie...jak olej znowu wybije bagnetem to wtedy ja wybije mu szyby w tym warsztacie, oboje będziemy stratni
potrzebuje samochód na dojazd do pracy i stoi od 2 dni u tego mechanika juz.. koleś twierdzi, że odma jest ok, no nic dałem się naciągnąć pewnie...jak olej znowu wybije bagnetem to wtedy ja wybije mu szyby w tym warsztacie, oboje będziemy stratni-

Michu! - Badacz tematu
Michu!, zamarzajaca odma w 1.4 to standard bo jest z tyłu i jest zimna
nie marznie odma marznie waż miedzy odmą a dolotem
czasem powodem wywalenia oleju bagnetem jest zatkane odpwoeitrzenie zaworów i wywala
poczekaj do mrozów a przy odbieraniu auta powiedz żę jak bedzie znów problem to mu znów zostawisz auto
mogło byc tak żę wywalilo olej i jest niski poziom i już nie wywali
na bagnecie oleju powinno byc mało czasem poniżej odpowiedniego poziomu
nie marznie odma marznie waż miedzy odmą a dolotem
czasem powodem wywalenia oleju bagnetem jest zatkane odpwoeitrzenie zaworów i wywala
poczekaj do mrozów a przy odbieraniu auta powiedz żę jak bedzie znów problem to mu znów zostawisz auto
mogło byc tak żę wywalilo olej i jest niski poziom i już nie wywali
na bagnecie oleju powinno byc mało czasem poniżej odpowiedniego poziomu
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
a więc sprawa wygląda tak: okazało się, że jednak odma do czyszczenia. Uszczelniacz na wale prawdopodobnie z powodu odmy pod cisnieniem został wydmuchany.
Rozrząd pozostał bez zmian, bo był dobry jednak.
Warto czyścić regularnie tą odmę, bo prócz wybijającego oleju jest jeszcze wiele innych skutków tego lenistwa
dzięki za odpowiedzi i pomoc
temat można zamknąć.
Rozrząd pozostał bez zmian, bo był dobry jednak.
Warto czyścić regularnie tą odmę, bo prócz wybijającego oleju jest jeszcze wiele innych skutków tego lenistwa
dzięki za odpowiedzi i pomoc
temat można zamknąć.
-

Michu! - Badacz tematu
• Strona 1 z 1