jeżeli masz wszystkie potrzebne narzedzia to oczywiscie nie ma problemu, tylko ze bedziesz musial dac glowice do splanowania do jakiegos warsztatu co sie tym zajmuje, koszt okolo 50zl
Papier ścierny: kilka złotych, Golf mk3: kilka tysięcy złotych, ścierać z niego lakier Bezcenne
jasne ze nie zawsze trzeba dawac glowice do planowania, to widac czy nie ma zarysowan poważniejszych czy wżerów a co do kolejnosci dokrecania srub to tez nie musi byc dokladnie taka jak podaje serwisówka trzeba tylko pamietac zeby dokrecac od srodkowych srub i dokracac je na krzyż no i zeby nie dokrecac ich na raz tylko kilkukrotnie a z mniejsza siłą. jesli masz dynamometryk to dokrec tak jak pogaje instrukcja a jak nie a nie masz wyczucia w reku to lepiej popros jakiegos kolege co juz to robil zeby Ci dokrecil alke z dynamometrykiem jest zawsze dokladniej i z równym momentem kazda sruba jest dokrecona
Głowica może nie mieć widocznych rys lub wżerów ale zdarza się że jest zwichrowana lub wybrzuszona a tego gołym okiem nie widać. Niedawno wymieniałem uszczelkę pod głowicą w sienie 1,2 i w warsztacie gdzie planowali mi głowicę powiedzieli ,że musieli zebrać 0,2 mm bo była właśnie wykrzywiona. Znajomy, który naprawia silniki samochodów ciężarowych mówił, że za każdym razem planuje głowice i wtedy nie ma żadnych reklamacji.
Glowice trzeba zawsze planować,w przeciwnym razie po zalożeniu nowej uszczelki będą przedmuchy. Co do samodzielności to oczywiscie że da się wymienic uszczelkę,trzeba jednak pamietac o podstawach i miec troche pojecia. Wszystko skladamy na smar,kolejnosc i moment dokręcania śrub bardzo wazny no i zapięcie na nowo rozrządu etc.
wystarczy ze ma sie pojecie o mechanice i wystarczy ze ma sie ksiazke a tam jest wszystko opisane wiem bo robilem to z ksiazka najgorzej jest odkrecic kolanko przy kolektorze bo lubia sie tam urywac sruby i potem trzeba wymieniac w kolektorze. i ja nie planowalem glowicy bo nie widzialem potrzeby bo bylo wszystko ok z nia i jest wszystko ok zero przedmuchow
no bo nie trzeba planować głowicy jeśli jej kąt odchylenia względem płaszczyzny nie jest większy niż0,1 mm a każdy mechanik mówi zawsze że było 0,2 mm. pozatym jeśli planuje się głowicę trzeba zeszliwować zawory a czy jakiś mechanik komuś szlifował ?
terfox, oczywiście,szlifowanie zaworów to podstawa. Nie szlifuje to mechanik tylko zakład w którym dokonuje się planowania glowicy. Przy okazji sprawdza się też czy wałek rozrzadu jest prosty itp. itd.
masz rację tylko pamiętaj jedno że to samochody ciężarowe. Producent mówi wprost należy unikać szlifowania głowic po to jest wychylnia tolerancji żeby tego nie robić. Zapytaj się jakiegokolwiek gościa w garażu który wymieniał uszczelkę i nie planował głowicy czy ma przedmuchy. Dajcie spokuj z tym planowaniem no chyba że ktoś się nie zna no to wtedy trzeba płacić. Pewno że można planować tylko po co.