TPS

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

TPS

Postprzez kwiecinb5 » 23 lut 2012, o 13:57

witam sprawdzalem dzisiaj czujnik położenia przepustnicy i jego wartość jest cały czas stała 4,96volta taka ma być ?? czy czujnik do dupy??

[ Dodano: 2012-02-23, 13:12 ]
I jak Ustawic TPSa w silniku 2E
kwiecinb5
Czytacz
 
Posty: 43
Dołączył(a): 20 cze 2011, o 21:43
Lokalizacja: BGT

TPS

 

Postprzez rafal9119 » 23 lut 2012, o 14:55

bylo o tym pisne setki razy poszukaj w GOOGLE.pl
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez kwiecinb5 » 25 lut 2012, o 12:51

Ale ja pytam o sam czujnik czy jak wskazuje stałą wartość to jest zepsuty nie umiesz czytać ze zrozumieniem ...
kwiecinb5
Czytacz
 
Posty: 43
Dołączył(a): 20 cze 2011, o 21:43
Lokalizacja: BGT

Postprzez rafal9119 » 25 lut 2012, o 13:38

kwiecinb5 napisał(a):I jak Ustawic TPSa w silniku 2E
i co? co do wartosci to nie mam pojecia
MĄDRA SOWA RADZI: LEGALIZOWAC I SADZIĆ!!!!
rafal9119
Members
 
Posty: 943
Dołączył(a): 16 paź 2011, o 19:26
Lokalizacja: Pisz- NPI

Postprzez pablomed » 25 lut 2012, o 16:54

przeciez nic tam nie masz do ustawiania po co???? Ustawiasz tylko przepustnicę. A napięcie prawdopodobnie po prostu źle mierzysz, 4,96 to jest napięcie zasilania we wtyczce TPS na włączonym zapłonie mierzone miedzy bocznymi stykami.
Zeby sprawdzic TPS jego wtyczka ma być podpięta, zapłon włączony, w środkowy kabel wbijasz szpilkę, do niej i do masy podpinasz voltomierz i kiedy ręcznie otwierasz przepustnice to napięcie ma rosnąc płynnie od około 0,5 do 4.9V.
Jeśli tak mierzyłeś i ci wychodzi stałe napięcie (nie wierzę) to masz do wymiany.
Przepustnicę: wykręcasz wkręt regulacyjny, wkładasz pod niego bibułke, wkręcasz aż bibułka nie będzie chciała się przesuwać i od tego momentu jeszcze wkrecasz pół obrotu, kontrujesz nakrętka i po zabawie.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez kwiecinb5 » 25 lut 2012, o 20:36

aha dzięki panowie za odp jutro sprawdzę jeszcze raz all i jak cos to napisze :)

[ Dodano: 2012-02-27, 13:16 ]
Panowie wyczaiłem ze jak silnik się rozgrzeje do 60stopni to pracuje normalnie nie falują obroty chodzi jak zegarek jak zimny to chodzi jak traktor ..
kwiecinb5
Czytacz
 
Posty: 43
Dołączył(a): 20 cze 2011, o 21:43
Lokalizacja: BGT


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot], Google [Bot], Google Adsense [Bot] i 17 gości