Moderator: Moderator
• Strona 2 z 5 • 1, 2, 3, 4, 5
Witam wszystkich kolegów.
Jestem uczniem technikum mechanicznego i niedawno na zajęciach omawialiśmy układ chłodzenia. Nauczyciel przedstawił nam następującą metodę sprawdzenia czy termostat jest sprawny:
do naczynia wlewamy wodę w której zanurzamy termostat i termometr.
całość podgrzewamy. gdy temperatura wody zacznie się zbliżać do tej w której termostat powinien zacząć się otwierać (temperatura ta podana jest na termostacie) obserwujemy całe zjawisko. Jeśli temperatura początku otwarcia termostatu jest równa z tą podaną na termostacie wówczas jest on sprawny
(tolerancja z jaką może się otworzyć termostat to + - 3st C)
Jeśli na termostacie podane są dwie różne temperatury to jedna oznacza początek otwierania a druga jego koniec.
Mam nadzieje że w miare jasno udało mi się to wytłumaczyć
Jestem uczniem technikum mechanicznego i niedawno na zajęciach omawialiśmy układ chłodzenia. Nauczyciel przedstawił nam następującą metodę sprawdzenia czy termostat jest sprawny:
całość podgrzewamy. gdy temperatura wody zacznie się zbliżać do tej w której termostat powinien zacząć się otwierać (temperatura ta podana jest na termostacie) obserwujemy całe zjawisko. Jeśli temperatura początku otwarcia termostatu jest równa z tą podaną na termostacie wówczas jest on sprawny
Jeśli na termostacie podane są dwie różne temperatury to jedna oznacza początek otwierania a druga jego koniec.
-

Stefański - Czytacz
mani51 napisał(a):Górny ma się robić gorący razem z całym silnikiem
hmm chyba będzie się robił gorący ale teochę wolniej niż cały układ..w tym wężu ile ja dobrze myśle to krążenia nie ma puki termostat nie puści więc jego nagrzewanie będzie postępowało wolniej

co za ......... naród
- raf.sie
- Badacz tematu
ja wczoraj przejechałem 5 km , autko nagrzało się do 99-98 *C ,górny wąż ciepły ,dolny zimny ... Tak ma być??
-

saladrus - Members
raf.sie napisał(a):mani51 napisał(a):Górny ma się robić gorący razem z całym silnikiem
hmm chyba będzie się robił gorący ale teochę wolniej niż cały układ..w tym wężu ile ja dobrze myśle to krążenia nie ma puki termostat nie puści więc jego nagrzewanie będzie postępowało wolniej![]()
nie czepiaj się, chodziło o to, że będzie się rozgrzewał razem z silnikiem a nie o to że będzie tam trochę niższa temperatura - ręką i tak tego nie wyczujesz
a co do sprawdzania termostatu metodą garnkową to oprócz temperatury początku otwarcia jest jeszcze coś takiego jak skok termostatu czyli maksymalne otwarcie które też jest podawane w opisie termostatu i jeśli tego nie zmierzymy to nie możemy być pewni że jest w 100% sprawny
[ Dodano: 2009-02-21, 09:03 ]
saladrus, nie, tak być nie powinno
-

mani51 - Members
-

jacekPlacekkk - Gaduła
Stefański napisał(a):Witam wszystkich kolegów.
tak jest - prawidłowo... tylko szkoda zachodu na takie testy....zeby termostat kosztował 200zł to wtedy mozna sie bawić w takie testy, ale za 30 lub 50zł....
lepiej wymienic...ale ogolnie to jest dobra porada dla dusigrosza...
pozdro [ Dodano: 2009-02-22, 11:41 ]
saladrus napisał(a):więc termostat do wymiany
i to w trybie natychmiastowym
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
-

jacekPlacekkk - Gaduła
jacekjurzykkk napisał(a):a ja przejechałem 5 km tak ostzrej ciut i górny wąż bYł prawie goracy, a dolnyy letniawy
to nic nie znaczy. Napisz przynajmniej jaka była temperatura na wskaźniku wtedy bo jak ponad 80 to zostaw termostat w spokoju
jacekjurzykkk napisał(a):możę też stąd mam duże spalanie???
to zależy co rozumiesz przez duże spalanie - litr a nawet dwa gazu więcej niż w lato to nic nadzwyczjnego
-

mani51 - Members
mani51 napisał(a):Napisz przynajmniej jaka była temperatura na wskaźniku wtedy bo jak ponad 80 to zostaw termostat w spokoju
wiec było
70 niecałe???
dzis także jechałem do roboty 5 kilosów i temperatura była chyba 70 niecałe(a dolny wlot w zderaku mam zasłonięty) wysiadłem i sprawdziłem-górny robił się goracy a dolny zimny
[ Dodano: 2009-02-24, 10:29 ]
dodatkowo powiem że wczoraj byłem w dłuszej trasie Siedlce-Bydgoszcz w jeden dzień 800 kilometrów, eszystko z golfikiem było ok, temperatura była ciągle okoł85 stopnii chyba, pare razy w korkach włączył się wentylator,
Co Ciekawe wyszło mi 11 litrów na 100km,(i to jakościowo dobrego) GAZU
w trasie
czasem raptem poleciałem 140, a tak to 100 leciałem,
zaczynam mysleć że to winna termostatu

Ostatnio edytowano 24 lut 2009, o 14:41 przez jacekPlacekkk, łącznie edytowano 1 raz
-

jacekPlacekkk - Gaduła