Witam wszystkich.
Jestem nowy. Mam na imię Paweł.
Mam następujący problem z moim Golfem (1.6 LPG):
W pewnych momentach słychać dość głośne "wycie". Coś podobnego do dźwięku odkurzacza ale nie do końca.
- dzwięk pojawia się po przekroczeniu pewnej prędkości (60-80km/h) i utrzymuje do czasu aż samochód zwolni (~40km/h).
- jest niezależny od obrotów silnika.
- po przejechaniu paru kilometrów problem znika.
- dziwęk jest głośniejszy kiedy jest zimo.
Co to może być?
Z góry dziękuję za pomoc
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Tak,moim zdaniem też to będzie od łożysk.Cena nie jest duża ja za sztukę na tył dawałem 25zł.
Wymieniałem komplet czyli lewe i prawe.
Ale taki jeden koleś podpowiedział mi jak zlokalizować ktora strona jest do wymiany.Podczas jazdy gdy wyje łożysko gdy skręcasz w prawo i wycie znika to znaczy że prawa strona do wymiany ponieważ siła odśrodkowa odciąża prawe koło a obciąża lewe.W tym przypadku gdy skręcimy w lewo a auto obciąży prawą stronę to prawa strona powinna wyć głośniej niż zwykle.
Czy nie za bardzo zamotałem?
Nie wiem tylko czy te siły tak samo działają na przod.Ale chyba tak.
Wymieniałem komplet czyli lewe i prawe.
Ale taki jeden koleś podpowiedział mi jak zlokalizować ktora strona jest do wymiany.Podczas jazdy gdy wyje łożysko gdy skręcasz w prawo i wycie znika to znaczy że prawa strona do wymiany ponieważ siła odśrodkowa odciąża prawe koło a obciąża lewe.W tym przypadku gdy skręcimy w lewo a auto obciąży prawą stronę to prawa strona powinna wyć głośniej niż zwykle.
Czy nie za bardzo zamotałem?
Nie wiem tylko czy te siły tak samo działają na przod.Ale chyba tak.
-

Sergio - Czytacz
Sergio napisał(a):Czy nie za bardzo zamotałem?
nie zamotałeś wszystko się zgadz.
tzt5, zrób ten mały taścik
tu masz instrukcję jak zmienić łożysko w kole tylnim
http://www.golf3.pl/topics28/wymiana-lo ... t11409.htm
[ Dodano: 2008-12-31, 15:11 ]
robiłem tak w moim przypadkum i nic nie słyszałemprezesso napisał(a):Lepiej każde koło podnieść na lewarku, zakręcić nim i i słuchać, jeżeli dochodzi szum, chrobot z danego koła
Sergio, ma racje lepiej podczas jazdy
-

arek ryba - Members
panowie jak łozysko w kołach...szum czy wycie łozyska nie znika po przejechaniu kilku kilometrów......
tzt5,na każdym biegu to jest??
tzt5,na każdym biegu to jest??
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
SotoM, po tym jak tzt5podał prędkości przy ktorych wycie się pojawia a przy jakiej znika wskazuje na łożysko.
Ja w swoim aucie też tak miałem a gdy było zimniej tak jak teraz na przykład mrozy to wycie było faktycznie cichsze.Albo przy prędkości 90km/h wycie cichło a przy zwiększeniu lub zmniejszeniu prędkosci znow głośniejsze było.
Ale nie ma co polemizować.
Najlepiej będzie jak tzt5zrobisz sobie ten test co pisałem wcześniej.Nic nie kosztuje a rozwieje wątpliwości co do łożysk.
Ja w swoim aucie też tak miałem a gdy było zimniej tak jak teraz na przykład mrozy to wycie było faktycznie cichsze.Albo przy prędkości 90km/h wycie cichło a przy zwiększeniu lub zmniejszeniu prędkosci znow głośniejsze było.
Ale nie ma co polemizować.
Najlepiej będzie jak tzt5zrobisz sobie ten test co pisałem wcześniej.Nic nie kosztuje a rozwieje wątpliwości co do łożysk.
-

Sergio - Czytacz
nie radziłbym wymiany wszystkich łożysk na raz ponieważ wychodzę z założenie że:
1 -stary dobry oryginał lepszy niż nowa podróba,
2 -wymiana wszystkich łożysk to koszt około 400zł
3 -nikt na 100% nie zagwarantuje że to zwalczy problem
napisz jeszcze czy problem występuje (nasila się) na luzie, hamowaniu silnikiem czy przyspieszaniu
1 -stary dobry oryginał lepszy niż nowa podróba,
2 -wymiana wszystkich łożysk to koszt około 400zł
3 -nikt na 100% nie zagwarantuje że to zwalczy problem
napisz jeszcze czy problem występuje (nasila się) na luzie, hamowaniu silnikiem czy przyspieszaniu
Systemy lokalizacji i monitoringu pojazdów GPS tel.511 623 467
- młody88
- Badacz tematu
uważam że to nie jest wina łożysk tylko skrzyni biegów a konkretnie ilości oleju.Sprawdź sobie ilośc oleju w skrzyni, możliwe że masz mało a ostatnio jest zimno i dlatego taki dźwięk.Ewentualnie możesz go wymienić
U mnie to było słychac bo miałem mało oleju(mam wyciek z uszczelnienia drążka zmiany biegów ale za zimno na taka robote w nieogrzewanym garażu).Dolałem i jest spokój
U mnie to było słychac bo miałem mało oleju(mam wyciek z uszczelnienia drążka zmiany biegów ale za zimno na taka robote w nieogrzewanym garażu).Dolałem i jest spokój

Był Golf3- największy błąd mojego życia...
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
a teraz...
Elegancja, komfort , nienaganna jakość i aksamitnie pracujący silnik Millera
![cwaniak ;]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
- KristoF
- Members
kolego może bym proponował sprawdzić jeszcze pompe wspomagania mi też tak wyło jak opisałeś przypuszczałem że to pompa wody jeżdziłem tak z 1,5 miesiąca i rozleciała sie pompa wspomagania teraz jest cicho nic nie wyje. jak złapiesz za szajbke od pompy wspomagania (oczywićie przy zgaszonym silniku) i zobacz czy jest luz. mi jeszcze w zbiorniku do oleju wspomagania robiła sie piana.
- Mariusz164
- Badacz tematu