Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Szybko się grzeje
Witam. Mam problem z moim golfem bo bardzo szybko się nagrzewa przejade jakieś 5 kilometrów i temperatura już 90 stopni co zrobiłem: wymieniłem termostat, silniczek wentylatora bo stary już się wyrobił, korek zbiorniczka wyrównawczego (stary nie upuszczał ciśnienia i były twarde węże),nowy płyn chłodniczy. A golf dalej się szybko grzeje i potrafi wywalac płyn zbiorniczkiem podczas jazdy. Niewiem już co robić proszę o pomoc
- Golfista
- Berbeć
A jak złapie Ci temperaturę to wentylator załącza się??
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Po wymianie korka węże są nadal twarde? (dwoma palcami powinno się dać ścisnąć)
Odkręć korek, rozgrzej auto i zerknij, czy przy dodawaniu gazu nie bombluje ze zbiorniczka.
Jeżeli bombluje to tylko wymiana uszczelki pod głowicą. Spaliny z komory spalania trafiają do układu chłodzenia i podwyższają ciśnienie, stąd twarde węże i przegrzewanie się auta.
Przerabiałem to u siebie już 2 razy.
Wymiana uszczelki pod głowicą załatwiła sprawę.
Szczerze to u mnie silnik też szybko się nagrzewa i wystarczy chwila postoju i już się wentylator załącza, no ale trzyma te 90 stopni, niekiedy poleci do 95.
Odkręć korek, rozgrzej auto i zerknij, czy przy dodawaniu gazu nie bombluje ze zbiorniczka.
Jeżeli bombluje to tylko wymiana uszczelki pod głowicą. Spaliny z komory spalania trafiają do układu chłodzenia i podwyższają ciśnienie, stąd twarde węże i przegrzewanie się auta.
Przerabiałem to u siebie już 2 razy.
Wymiana uszczelki pod głowicą załatwiła sprawę.
Szczerze to u mnie silnik też szybko się nagrzewa i wystarczy chwila postoju i już się wentylator załącza, no ale trzyma te 90 stopni, niekiedy poleci do 95.
-

prezesik - Members
To że po przejechaniu 5 km silnik ma już temperaturę to chyba nie tragedia. Odkąd pamiętam to mój golfik też po tylu km łapie te 90 stopni, z tym ze trzyma je zawsze w granicy 90-92 stopnie.
Być może to banał, ale sprawdź węże, może któryś z nich jak zatkany lub też ma zmniejszony prześwit?
Być może to banał, ale sprawdź węże, może któryś z nich jak zatkany lub też ma zmniejszony prześwit?
-

bryan92 - Czytacz
Temperatura dochodzi mi do 90 i nigdy za ale dlaczego podczas jazdy wyrzuca nieraz płyn ze zbiorniczka? A i mam do was jeszcze jedno pytanie co może stukać w kolektorze dolotowym (plastikowy) gdy silnik zimny stuki są głośniejsze a gdy się rozgrzeje ustępują ale nie do końca co to może być?
- Golfista
- Berbeć
• Strona 1 z 1