Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
SWAP z Golfa IV
Tak się zastanawiałem, czy jest możliwy swap (w sensownej granicy finansowej i bez jakichś ekstremalnych przeróbek) na silnik z golfa IV. Auta ponoć dość podobne konstrukcyjne, gdzieś się spotkałem z wypowiedzią, że teoretycznie większość części pasuje. Czy ktoś się w coś takiego bawił i może powiedzieć z czym to się wiąże?
-

drzacek - Berbeć
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.4 AEX - Swap 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
koszty przewyższa wartość twojego auta, zależy w jaki silnik celujesz?
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Nadwozie: 5-drzwiowe
vr5. koszty takich silników niewiele odstają od cen silników z golfa 3, więc domyślam się że trzeba by było dużo przerabiać, stąd te koszta
-

drzacek - Berbeć
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1.4 AEX - Swap 1.6 AEE
- Nadwozie: 3-drzwiowe
czy ja wiem, sam chciałbym widzieć u siebie 2.3 pod maską
swap do ogarnięcia, jeżdżą mk3 z 2.3 także żadne pionierskie wyzwanie tonie jest, pod maską mk4 od mk3 jakoś wiele się nie różni. swap jak to swap - standardowe procedury, kompletny silnik z osprzętem żeby nie było że jakiegoś kabla brakuje i się hocki klocki robią, jak np łapy silnik nie pasują to spawarka i szlifierka w łapę i jazda
co do samego vr5 to sam nie wiem co o tym myśleć, co opinia to inna. kumpel ma toledo vr5 150km, niby pali tyle co mój wg niego ale troche bajkopisarz z niego
na vag-czwa jest user mk4 vr6 i toledo vr5 i nie narzeka na niego, nie pali wg niego jakoś duzo, twierdzi że jest oszczędniejszy od golfa, tylko tam tez 4motion troche podnosi spalanie pewnie. ale gadałem z gazownikiem który mi zakładał instalke, ma sharana vr6 i mówi żeby odpuścić vr5 bo pali jak vr6 i niby ucięty jeden gar ale mówił ze bebechy inne niż w vr6 i się sypią, rozrząd itp, ogólnie odradza. w vw trends przy okazji prezentacji paska b5 o vr5 napisali że smok.
swap do ogarnięcia, jeżdżą mk3 z 2.3 także żadne pionierskie wyzwanie tonie jest, pod maską mk4 od mk3 jakoś wiele się nie różni. swap jak to swap - standardowe procedury, kompletny silnik z osprzętem żeby nie było że jakiegoś kabla brakuje i się hocki klocki robią, jak np łapy silnik nie pasują to spawarka i szlifierka w łapę i jazda
co do samego vr5 to sam nie wiem co o tym myśleć, co opinia to inna. kumpel ma toledo vr5 150km, niby pali tyle co mój wg niego ale troche bajkopisarz z niego
na vag-czwa jest user mk4 vr6 i toledo vr5 i nie narzeka na niego, nie pali wg niego jakoś duzo, twierdzi że jest oszczędniejszy od golfa, tylko tam tez 4motion troche podnosi spalanie pewnie. ale gadałem z gazownikiem który mi zakładał instalke, ma sharana vr6 i mówi żeby odpuścić vr5 bo pali jak vr6 i niby ucięty jeden gar ale mówił ze bebechy inne niż w vr6 i się sypią, rozrząd itp, ogólnie odradza. w vw trends przy okazji prezentacji paska b5 o vr5 napisali że smok.Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
trollu napisał(a):gadałem z gazownikiem który mi zakładał instalke, ma sharana vr6 i mówi żeby odpuścić vr5 bo pali jak vr6 i niby ucięty jeden gar ale mówił ze bebechy inne niż w vr6 i się sypią, rozrząd itp, ogólnie odradza.
to nie za wiele wie o vr6 i vr5
VR5 udany silnik, ale jak bym miał wybór to wybrał bym coś innego, oczywiście pełne VR6
wracając do swapa to ładując silnik z mk4 musisz się liczyć z różnymi komplikacjami i kosztami, musisz mieć dużą wiedzę na temat obu samochodów, elektryka to chyba największy ból, no i miejsce pod maską, w mk4 jest inaczej rozplanowane miejsce niż w mk3, więc jest trochę kombinacji żeby wszystko ładnie zmieścić i żeby jakoś to wyglądało, ogólnie jestem jak najbardziej za, ale tylko jak jest to robione z głową, a nie totalna amatorka
ładuj 1.8T lub VR6 24V, nic innego bym nie brał pod uwagę
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
PiJey88 napisał(a):to nie za wiele wie o vr6 i vr5
no właśnie nie wiem czemu tak twierdzi, o vr5 tez raczej złych opinii nie słyszałem, facet ogólnie ogarnięty jest bo tuning i nitro też ogarniają ale mniejsza z tym.
nie wiem jak dokładnie wygląda komora w mk4, podłużnice itp ale na pierwszy rzut oka to bardzo podobnie. skoro do mk3 vr6 włazi to vr5 też bez problemu się zmieści, to nie długa rzędówka czy szeroka V-ka. ja bym też wolał osobiście vr5 zamiast 1.8T. rozrząd na łańcuchu, vr jest pancerny (chociaż o 1.8T też można tak powiedzieć) ale sound 5 garów niszczy
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
trollu napisał(a):ja bym też wolał osobiście vr5 zamiast 1.8T. rozrząd na łańcuchu, vr jest pancerny
wcale nie taki pancerny, też trzeba zmieniać co 150-200 tyś, ja zmieniałem przy przebiegu 175 tyś bo było już kiepsko, VR5 ma taki sam rozrząd jak VR6
trollu napisał(a):ale sound 5 garów niszczy
6 garów mi sie bardziej podoba i wg lepiej mruczy 12V niz 24V, ten drugi co prawda fajniejszy, ale dźwięk 12V taki bardziej agresywny
Moje byłe MK3 VR6

PiJey88 - Administrator
z łańcuchem fakt, chociaż jest o tyle dobrze że będzie hałasował, wyciągnie się ale nie strzeli jak pasek. poza tym z drugiej strony trochę lipa, np w BMW łańcuch jest bezobsługowy,chociaż też go czasami wymieniają
co do soundu, każdy ma swój gust
mi tez się podoba zachrypnięty głos vr6 ale jeżeli miałbym swapowac to na 2.3
a i tak zawsze powtarzam że nic nie przebije wolnossącego wysokoobrotowego V12 na wolnych wydechach
co do soundu, każdy ma swój gust
mi tez się podoba zachrypnięty głos vr6 ale jeżeli miałbym swapowac to na 2.3 a i tak zawsze powtarzam że nic nie przebije wolnossącego wysokoobrotowego V12 na wolnych wydechach

Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
• Strona 1 z 1