Tak jak w temacie mozliwe jest to ?
a jesli tak to co jeszcze trzeba byloby wymienic ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
1,6 16V to dobre silniki ale dostać jakie kolwiek części do niego to juz cud np takie przewody wysokiego napięcia to normalnie jest cos strasznego zeby to kupic bo jako jedeyny silnik z Vw ma inne koncówki
i tak jak mówi kolega wyzej czy to ci sie opłaca te 5 koni więcej
wrzuć lepiej jakiegoś KR-ka od Mk2 139 koni
albo ABf 150 koni
i tak jak mówi kolega wyzej czy to ci sie opłaca te 5 koni więcej
wrzuć lepiej jakiegoś KR-ka od Mk2 139 koni
albo ABf 150 koni-

BialyUst - Members
BialyUst napisał(a):1,6 16V to dobre silniki
jakie 16V ?
8V 
BialyUst napisał(a):ale dostać jakie kolwiek części do niego to juz cud
aż tak źle nie jest...
Pro100 napisał(a):masz 96ps w nim a te 101
ma 90 KMa nie 96
BialyUst napisał(a):5 koni więcej
11 koni
v1rooz napisał(a):mozliwe jest to ?
tak, ale nie opłacalne
Różnicy nie odczujesz, 1.8 ma lepsze odejście z niższych obrotów, AFT przyśpiesza od 3 tyś dopiero i po wciśnięciu pedału w podłogę, wtedy zmieniają się kanały dolotowe na "zimne" i dostaje kopyta, przy delikatnym przyśpieszaniu zostają "ciepłe" kanały dolotowe dzięki czemu spalanie jest mniejsze.
Ale to nie jest powód aby swapować ABSa na AFT...
Lepiej pomyśleć nad 2e lub ABF-em, odczujesz moc, no i oczywiście różnicę w spalaniu. Ale coś za coś

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
PiJey88 napisał(a):aż tak źle nie jest...
no ale łatwo nie jest
wiec części ogólnie ciężko jest zdobyć ale jest to mozliwePiJey88 napisał(a):ma 90 KMa nie 96
napisane ma ze ma 96 tym sie sugerowałem
PiJey88 napisał(a):11 koni
tak jak wyżej jak ma napisane ze ma 96 to czyli różnica jest 5 koni
Wkładaj ABF-a Lub 2e ewentualnie pomysł nad Vr-ka
ale myślę ze Abf ci w zupełności wystarczy bedziesz miał kase to wałeczki od Kr-a i pare modów i będziesz miał 150 i Wielkie +-

BialyUst - Members
w trasie można zejść nawet do 5.9 (mój rekord, osiągnąłem taki wynik w dwie osoby + lekki bagaż na trasie Pruszcz Gdański - Warszawa)
przy normalnej mojej dynamicznej jeździe średnio około 7.5 w cyklu mieszanym (jazda na co dzień), zima około 8-8.5, lato z klimą około 8, a gdy trzyma się wysokie obroty to na MFA potrafi i 14 pokazywać
oczywiście to wyniki z MFA, nigdy nie liczyłem ręcznie bo nie interesuje mnie to zbytnio, hehe
ogólnie silnik mało pali ze względu na zmienne kanały dolotowe, wcześniejsza wersja tego silnika (AEK) tego nie miała i palił mi tamten silnik około 1-2 litra więcej, miałem go w poprzednim Golfie, no ale może to ze względu na kondycje silnika, ciężko powiedzieć bo nie miałem okazji z nikim pogadać kto miał AEK. Tyle ze wydaje mi się ze AEK zbierał się o wiele lepiej z niskich obrotów.
Ja bym myślał na twoim miejscu nad 2.0, od jakiegoś czasu też mi to po głowie chodzi
przy normalnej mojej dynamicznej jeździe średnio około 7.5 w cyklu mieszanym (jazda na co dzień), zima około 8-8.5, lato z klimą około 8, a gdy trzyma się wysokie obroty to na MFA potrafi i 14 pokazywać
oczywiście to wyniki z MFA, nigdy nie liczyłem ręcznie bo nie interesuje mnie to zbytnio, hehe
ogólnie silnik mało pali ze względu na zmienne kanały dolotowe, wcześniejsza wersja tego silnika (AEK) tego nie miała i palił mi tamten silnik około 1-2 litra więcej, miałem go w poprzednim Golfie, no ale może to ze względu na kondycje silnika, ciężko powiedzieć bo nie miałem okazji z nikim pogadać kto miał AEK. Tyle ze wydaje mi się ze AEK zbierał się o wiele lepiej z niskich obrotów.
Ja bym myślał na twoim miejscu nad 2.0, od jakiegoś czasu też mi to po głowie chodzi

Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
v1rooz, ja sprzedalem wczoraj 2,0 2e za 200zl zeby mi nie lezal ,a jak jechale mozna pwoiedziec w ttrasie passatem b3 to spalanie na mfa pokazalo 6,1 , 6,7 a maisto to 8 no chyba ze byt byl to wiecej ale ladnie sie zbiera 2e nie tak jak abf ale milo jest:D
-

Dinuś - Members
nie lalo sie z niego ,powiem ci ze pokrywa byla taka chropowata bo ktos ja malowal ale walna w poler i malin by byla pokrywa a tak silniczek byl w padnej kondycji , ja bym muslal juz na 2,0 , powiem ci ze ladnei lataja, a mialem go w passacie wiec buda wieksza i dawal rade:)
-

Dinuś - Members
• Strona 1 z 1