SWAP silnika z 1.4 na 1.6 problemy z immo.

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

SWAP silnika z 1.4 na 1.6 problemy z immo.

Postprzez mSzkodnik » 24 wrz 2014, o 19:47

W swoim Golfie mam motor 1.4 :roll: a chciałem wsadzić 1.6. :] Wiem że to mało ale tylko na razie na taki swap pozwalają mi fundusz. :cry:
Mam do Was ogromną prośbę.
Poczytałem już na forum i znalazłem parę istotnych dla mnie wiadomości. Ale nie znalazłem odpowiedzi na jedno moje pytanie, a mianowicie w Golfie z silnikiem 1.6 mam immobilizer i chciałbym to ominąć... Jeżeli ktoś by mógł udzielić mi pomocy jak to zrobić to był bym bardzo wdzięczny. Mam nadzieję że obejdzie się bez odstawiania Golfika do mechanika.

ps. Golf z silnikiem 1.6 to dawca, kupiony w całości na chodzie. :-|
mSzkodnik
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 wrz 2014, o 17:35
Lokalizacja: Bełchatów

SWAP silnika z 1.4 na 1.6 problemy z immo.

 

Postprzez suchyvw » 24 wrz 2014, o 20:56

Dlaczego chcesz to ominac? Jest to baaardzo fajne urzadzenie, jezeli jest sprawny to przeloz go.
To nie tylko samochód lecz kawałek życia..
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
suchyvw
Badacz tematu
 
Posty: 224
Dołączył(a): 2 cze 2012, o 20:29
Lokalizacja: Łączno/Morąg

Postprzez mSzkodnik » 24 wrz 2014, o 21:26

No ok. ;-) Wszystko fajnie tylko że z tego co mi wiadomo to wraz z immo trzeba przełożyć komputer i zapewne wiązkę elektryczną. A na tym akurat znam się jak na balecie. :-/ Najgorzej będzie na pewno z wiązką bo sam komputer nie będzie chyba problem. :-D
Więc jeżeli są jakieś schematy co do czego i dlaczego, a mógłbyś mi je udostępnić to byłbym bardzo wdzięczny. :-)
No chyba że już sam robiłeś podobną przekładkę immo i byłbyś w stanie podzielić się swoimi radami to już wgl. była by to ogromna pomoc. Z góry dzięki!!! ;-)
mSzkodnik
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 wrz 2014, o 17:35
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez k-m-r1 » 25 wrz 2014, o 17:08

jeśłi masz 1.4 a bedzie 1.6 to i tak trzeba przekładac kompa

durga sprawa instalacja prawie takasa sama ale sterowanie silnika krokowego w 1.6 jest na 6 przewodów
1.4 ma 4 przewody wienc instalacje trzba ruszyć


skoro masz pod nosem i działą 1.6 to przekładaj i nie kombinuj
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez mSzkodnik » 25 wrz 2014, o 22:55

k-m-r1, czyli mówisz że nie będę miał żadnych problemów z immo ? :-D
mSzkodnik
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 wrz 2014, o 17:35
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez pablomed » 26 wrz 2014, o 09:08

mSzkodnik, umówmy się z tym immmo problem może jakiś być ale bedzie błachy do rozwiązania. A zacząć należy od tego że nic nie napisałeś jaki slnik wkładasz, a jaki miałeś, sa przecież różne typy wtrysków pojemność to nie jedyna cecha. Komp musisz mieć nowy, jest na tyle tani że bez sensu żeby auto kulało na starym nawet jeśli to będzie tego samego typu monowtrysk, ilość kabli w silniczku krokowym też wynika z rocznika nie tylko pojemności. Dlatego najłatwiej będzie skoro masz dawcę jeśli z silnikiem przełożysz jego wiązkę i komputer oraz całe immo jeśli ma, a jeśli niema to tym bardziej nie będziesz musiał obchodziś własnego immo tylko je wywalisz i tak jest awaryjne.
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez k-m-r1 » 26 wrz 2014, o 16:28

Zakładam że ABU i ABD podmieniasz
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez mSzkodnik » 26 wrz 2014, o 22:29

Dawca to : GOFER z roku 1994 roku o mocy 55 kW z silnikiem 1.6 to czy silnik ma oznaczenie ABD czy ABU to właśnie nie jest mi znane... gdyż tabliczka znamionowa jest zatarta. Prawdopodobnie ABU

Biorca to : GOFER z roku 1993 o mocy 44 kW z silnikiem 1.4 no i tak samo jest z oznaczeniem :kwasny: |Prawdopodobnie ABD.
mSzkodnik
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 wrz 2014, o 17:35
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez k-m-r1 » 27 wrz 2014, o 09:17

wlepka w bagażniku nieczytelna?

te silniki są identyczne ABU i ABD

zdjecia silników są w opisie i poradach

oba silniki takie same jedynie krokowiec inny i ECU

przekładaj wszystko co masz bez kombinowania zostaw imo
wiązki to prosta sprawa
wypinasz wyciągasz z mocowania wsówek trzymających przewody i wiązka Twoja
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
Avatar użytkownika
k-m-r1
Weteran
 
Posty: 2080
Dołączył(a): 24 sie 2008, o 18:48
Lokalizacja: OOL DW Praszka Wrocław

Postprzez suchyvw » 27 wrz 2014, o 12:42

Przekladaj normalnie cala instalacje, nie da sie tam nic zepsuc itp bo kazda kostka ze skrzynki bezpiecznikow pasuje tylko w jedno miejsce.
To nie tylko samochód lecz kawałek życia..
moj-golf/golf-iii-1-8-adz-t51854.html
suchyvw
Badacz tematu
 
Posty: 224
Dołączył(a): 2 cze 2012, o 20:29
Lokalizacja: Łączno/Morąg

Postprzez mSzkodnik » 27 wrz 2014, o 19:13

Mozliwe to ze 1.6 ma oznaczenie AEA ? Na szybko bym potrzebowal odpowiedzi bo dzis w nocy ciagne silniki :chytry:
mSzkodnik
Berbeć
 
Posty: 5
Dołączył(a): 23 wrz 2014, o 17:35
Lokalizacja: Bełchatów

Postprzez jaroszy » 27 wrz 2014, o 20:41

aea jest na aluminiowej kapie zaworowej
jaroszy
Members
 
Posty: 757
Dołączył(a): 17 lis 2013, o 22:27
Lokalizacja: pleszew
Rocznik: 1996
Silnik: 1.8i aam
Paliwo: PB
Nadwozie: cabrio

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 16 gości