Witam forumowiczów. Na wstępie chcę zaznaczyć iż jestem totalnym laikiem i na samochodach się nie znam.
Opis problemu.
Ot po włożeniu kluczyków do stacyjki i przeręceniu kluczykółw jest totalna cisza. Kontrolki się zapalają przekręcam w pozycję II i rozrusznik nie kręci. Kontrolki nie przygasają, słychać stuknięcie na przekażniku i cisza dalej. Czy jest ktoś w stanie w jakiś łopatologiczny sposób, najlepiej poparty zdjęciami, pokierować mnie jak sprawdzić rozrusznik ew może jakieś rady co to może byc? Nie mam jak pojechać do mechanika nawet. A może jest ktoś z Krakowa, miał by chwile wolnego czasu, i chęci luknąć co w trawie piszczy.
Zakupiłem kabel, po automatycznym skanowaniu pojawiło mi się takie cuś:
VCDS-Lite Version: Release 1.1
Monday, 22 July 2013, 20:31:25.
Chassis Type: 1H - VW Golf/Vento III
Scan: 01,02,03,08,12,15,25,41,56
-------------------------------------------------------------------------------
Address 01: Engine Labels: Redir Fail!
Controller: 1H0 907 311
Component: 1,8l R4 MONO D21
Coding: PMC 01
VCID: DECF9D7B4939
3 Faults Found:
00516 - Closed Throttle (Idle) Position Switch (F60)
30-00 - Open or Short to Plus
00515 - Shareware Version. To Decode all DTCs
03-00 - Please Register/Activate
00522 - Shareware Version. To Decode all DTCs
30-10 - Please Register/Activate - Intermittent
Readiness: N/A
End --------------------------------------------------------------------------------------------------
Za wszelaką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Bartek

ja tak nigdy nie próbowałem, dla rozrusznika to zdrowe na pewno nie jest ale sprawdzić możesz. tak czy inaczej wypadałoby sprawdzić czy prąd dochodzi do rozrusznika, jak nie to wyciągnąć rozrusznik i zawieźć do elektryka do sprawdzenia - tylko to może być dość drogi interes, ja miałem regenerowany cały rozrusznik i za same części wyszło dość konkret. kostka stacyjki może tez odmówiła posłuszeństwa. nie było wcześniej problemów ze stacyjką?