Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Sportowy filtr powietrza i jego sens...
Witam. Mam pytanko. Czy sportowy stożkowy filtr powietrza razem z dolotem faktycznie poprawia w jakikolwiek sposób prace silnika i jego osiągi?? Jaki jest sens jego montażu?? Mam silnik 1.8 i zastanawiam się czy po zastosowaniu tej formy najprostszego mechanicznego tuningu odczuje jakieś ofekty?? 

- matthewm
- Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Stożkowe filtry powietrza dają efekty tylko w samochodach wyścigowych jak sie do serii wstawi stożek to sie nic nie dostanie mocy tylko troche sie zmieni dźwięk silnika. Musiał byś zrobić chip i dopiero zamontować filtr stożkowy to moze ze 5 KM ci przybędzie
a ponadto źle zamontowany filter stożkowy może obniżyć moc silnika
a ponadto źle zamontowany filter stożkowy może obniżyć moc silnika- PabloSBT
- Members
Czytałem kiedyś w jakimś czasopiśmie (chyba to był Maxi Tuning), że podobno, stożek z własną puszką (czyli zamknięty) i z dobrze doprowadzonym dolotem potrafi dodać, sam z siebie, około 4-6 km (podobno potwierdzone to było badaniami na hamowni). Poszukam tego artykułu i spróbuje tu wrzucić. Jest tylko taki mały szkopuł, jeżeli to jest jedyna rzecz którą będziesz robił, to nie ma to trochę sensu. Dodatkowych 5 km po prostu nie odczujesz...
-

Snejk18 - Fanatyk
tak jak koledzy piszą, sam stożek będzie tylko co najwyżej wyglądał i może trochę mruczał... O przyroście mocy itd nie ma mowy.
GOLF 3 by głuszek
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
kliknij i napisz co o nim sądzisz...
-

gluszek - Members
z tym ze ten filtr musi byc zamontowany w takim miejscu aby dostawał jak najwiecej zimnego powietrza. wiekszośc ludzi montujue go w komorze silnika...
kiedyś jak miałem civica to stożek zamontowałem za zderzakiem wyprowadzając rurę do kolektora ssącego.mrucze fajnie mruczało ale jesli chodzi o poczucie na plecach to....
raczej nic nie poczujesz.
ale praca silnika bedzie lepsza bo bedzie dostawał troswzke wieksza dawke zimnego powietrza-a zimne powietrze jest gestę->gęste lepiej sie spala->lepsze spalanie wieksza moc...
ja teraz mam TDI ale też mysle nad zapodaniem mu wkładu filtra z K&N...
kiedyś jak miałem civica to stożek zamontowałem za zderzakiem wyprowadzając rurę do kolektora ssącego.mrucze fajnie mruczało ale jesli chodzi o poczucie na plecach to....
raczej nic nie poczujesz.
ale praca silnika bedzie lepsza bo bedzie dostawał troswzke wieksza dawke zimnego powietrza-a zimne powietrze jest gestę->gęste lepiej sie spala->lepsze spalanie wieksza moc...
ja teraz mam TDI ale też mysle nad zapodaniem mu wkładu filtra z K&N...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Lampo napisał(a):SotoM, potwierdzam twoja opinie
stożek da dźwięk ale mocy ...
W pełni się zagdzam, miałem w poprzednim golfe 1.8 AAM 75 kucy stożek i przerabiany wydech,bez kata i dedykowany tlumik i co??nic, tylgko głosno, na dlugie trasy możana oszalec jedynie. A kwestia dodania 5-6 koni jesli nawet-ma to sens??nie sadze, ponieważ 15 letnie auto nawet juz nie ma fabrycznych 75 tylko ok.60.

-

darkmen21 - Members
- Silnik: 1.8
- Nadwozie: cabrio
no dobrze ale jakby nie bylo jest to jakis poczatek czegos... mam zamiar dac filtr, dolot, sportowy wydech... splanowana głowice jak narazie mam haha
potem moze cos jeszcze sie uda zakupic ciekawego zeby ten silnik dal z siebie max...
potem moze cos jeszcze sie uda zakupic ciekawego zeby ten silnik dal z siebie max...- matthewm
- Czytacz
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
v1rooz napisał(a):darkmen21 napisał(a): 15 letnie auto nawet juz nie ma fabrycznych 75 tylko ok.60.
tu sie troche nie zgodze
nie kazde.
Zgadza sie v1rooz, benzyniaki nie traca tak szybko swojej sprawnosci z uplywem czasu, zadbany motor z dobra kompresja potrafi trzymac fabryke.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members