Witam, mam pytanie do Was, ile wam pali golfik 1.6 benzyna 75km w mieście?
Mi pali te 10l /100km, trochę mi się wydaję, że dużo. Proszę o odpowiedź.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 3 • 1, 2, 3
Mnie palił ponad 20 litrów, ale to bez sondy.
Teraz pali około 15 litrów ale jestem w trakcie sprawdzania wszystkiego kompem.
Teraz pali około 15 litrów ale jestem w trakcie sprawdzania wszystkiego kompem.
Mój Goferek- były:
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
moj-golf/czarnuch-by-czaro-t26881.html
-

czaro - Members
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
mój też pali w granicach 10l. czasami uda mi się zejść do 9l. i to wszystko w cyklu miejsko - mieszanym
-

marcinkoz2910 - Members
Re: Spalanie 1.6 75km?
muchapmi napisał(a):Witam, mam pytanie do Was, ile wam pali golfik 1.6 benzyna 75km w mieście?
Mi pali te 10l /100km, trochę mi się wydaję, że dużo. Proszę o odpowiedź.
mi pali 9,5 L gazu a benzyny palił 9 w mieście ale 10L/100KM to nie jest taki zły wynik wszystko zależy od kierownika jak będziesz hamował silnikiem i jak będziesz się starał utrzymywać stałą prędkość to ci będzie mniej palił
- PabloSBT
- Members
terms napisał(a):Mój pali: w mieście 7-7,5l zależy od jazdy ,trasa 5,5-6l mamy dość podobne silniki więc chyba nie jezdzisz ekonomicznie. Co za tym idzie szybciej zużywasz części ekspluatacyjne i siorbie Ci 10l.
jeśli zamulasz silnik zmieniasz biegi za szybko silnik pracuje pod wielkim obciążeniem bo mniejsze obroty to więcej gazu musisz dać żeby jechał samochód to bardziej zaszkodzisz silnikowi niż jak zmieniasz biegi na wyższych obrotach. Samochód swoje musi spalić nie ma go co oszczędzać za bardzo i do tego samochód wolniej się nagrzewa jak szybciej zmieniasz biegi i jedziesz na małych obrotach a ty musisz bardzo szybko biegi zmieniać skoro ci pali 7 l w mieście jak na silnik 1.6 to bardzo mało
- PabloSBT
- Members
Ja potwierdzam co napisał terms,
W trasie też potrafię zejść do 6-6,5 litra. A w mieście 7-7,5 l.
Tylko trzeba czuć silnik. Bo niektórzy go nie czują i ciskają pedał gazu w podłogę a silnik się nie podnosi na obrotach(a wtedy chleje sporo).
Ale prędkość tak max 100km/h
![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
W trasie też potrafię zejść do 6-6,5 litra. A w mieście 7-7,5 l.
Tylko trzeba czuć silnik. Bo niektórzy go nie czują i ciskają pedał gazu w podłogę a silnik się nie podnosi na obrotach(a wtedy chleje sporo).
Ale prędkość tak max 100km/h
![:]](https://www.golf3.pl/images/smilies/cwaniak.gif)
-

gello1 - Gaduła
PabloSBT, pisze jak jest, umnie tyle pali. Obliczałem to setki razy jezdze ekonomicznie biegi zmieniam przy 2,5tys obr nie liczac pierwszego biegu tu działam na wyczucie. Pozatym najlepsze spalanie jest 90-110km/h. Hamuje silnikiem.
- terms
- Badacz tematu