Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Słabe ciśnienie oleju
Mam silnik 1.6(AEE).Problem polega na tym że po odpaleniu silnika po nocy świeci kontrolka oleju i słychać jak głośno klepią zawory.Po ok.20-25sek.lampka gaśnie i zawory przestają klepać.Gdy silnik jest rozgrzany,po niedługim przestoju kontrolka gaśnie zaraz po odpaleniu.Co może być przyczyną takiego zachowania się silnika 

- pawel22
- Berbeć
pawel22,
od kiedy tak masz? zmieniałeś olej i filtr oleju? prawdopodobnie padł zaworek zwrotny w filtrze oleju który zapobiega cofaniu się olej z głowicy i całego silnika do misy olejowej

od kiedy tak masz? zmieniałeś olej i filtr oleju? prawdopodobnie padł zaworek zwrotny w filtrze oleju który zapobiega cofaniu się olej z głowicy i całego silnika do misy olejowej
kger napisał(a):Powitać.....

-

mani51 - Members
W golfach zdarza się że padają pompy najlepiej było by wykręcić czujnik i wkręcić manometr na zimnym silniku wtedy będziesz miał jasność czy to pompa czy może czujnik. Golf ma 2 czujniki więc jak padł jeden to drugi powinien działać, możesz to sprawdzić w momencie kiedy miga kontrolka dodaj gazu powyżej 2000 rpm jeśli włączy się brzęczyk to nie ma ciśnienia a jeśli nie to prawdopodobnie czujnik w głowicy. Jednak dla pełnej jasności zmierz ciśnienie manometrem.
COo do klekotania na zimnym silniku to mogą być równie dobrze zużyte popychacze zaworów.
COo do klekotania na zimnym silniku to mogą być równie dobrze zużyte popychacze zaworów.
VW Power
-

Reiven - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Reiven napisał(a):W golfach zdarza się że padają pompy
i nie tylko w golfach ale skoro kontrolka nawet nie mruga po rozgrzaniu silnika to myślę że pompa jest dobra bo przecież ciśnienie oleju spada po rozgrzaniu...ja bym stawiał na ten zaworek zwrotny bo olej ucieka do misy i później trzeba czasu żeby pompa napełniła wszystkie kanały olejowe
-

mani51 - Members
Wymieniłem olej i filtr miesiąc temu po kupnie tego samochodu na 15W40.Na starym oleju podobno 10W40 auto przejechało około 10 tys km,stary olej był bardzo czarny więc mogło przejechać więcej.Problem z olejem był jednak od początku.
- pawel22
- Berbeć
pawel22 napisał(a):Wymieniłem olej i filtr miesiąc temu po kupnie tego samochodu na 15W40.Na starym oleju podobno 10W40 auto przejechało około 10 tys km,stary olej był bardzo czarny więc mogło przejechać więcej.Problem z olejem był jednak od początku.
to w takim wypadku patrz wypowiedź kolegi Reiven, chyba ma rację
-

mani51 - Members
pawel22 napisał(a):Mam ten silnik w Felicji
przekładka była czy tak fabrycznie montowali?
słyszałem kiedyś o przypadku gdy ktoś zrobił przekłądkę i wszystko niby pasowało ale silnik był inaczej pochylony i miarka źle pokazywała poziom oleju...może u Ciebie też tak jest że za mało oleju i pompa ma cięzko zassać gdy jest rano zimny i gęsty
-

mani51 - Members
Mam problem z cisnieniem oleju gdy silnik sie rozgrzeje i przekrocze 2 tys obrotów to zaczyna piszczec kontrolka z oleju przestaje jak przekrocze 2,15tys co to moze bys oczywisci mam silnik 16 prosze o pomoc
- dawidsz123
- Berbeć