Witam, ostatnio w moim Golfie pojawił się następujący problem: gdy silnik złapie nieco temperatury, podczas dodawania gazu zaczyna "dławić się" i mocno szarpać. Zauważalny jest również wyraźny spadek mocy. Myślałem trochę nad tym i po wykluczeniu najprostszych rzeczy typu świece,cewka, filtr paliwa itp. wypiąłem wtyczkę znajdującą się z tyłu silnika-chyba od sondy lambda. Po wykonaniu tej czynności problem tak jakby znikł. Czy opisane objawy mogą świadczyć o uszkodzonej sondzie lambda. Do tej pory byłem przekonany, że padnięta lambda powoduje jedynie drastyczny wzrost paliwa. Proszę o odpowiedzi i porady, bo w moim przypadku przy podpiętej wtyczce jazda jest praktycznie niemożliwa.
Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- Golf_GL
- Czytacz
- Rocznik: 1992
- Silnik: 1.8 90 KM ABS
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: Silnik szarpie przy dodawaniu gazu
Skoro po odpięciu sondy problem ustąpił to znaczy ze do wymiany. U mnie jak sonda padla konkretnie to auta odpalić nie mogłem a jak odpalił to gasl 

-

TROLL - Czytacz
- Rocznik: 1995
- Silnik: 1.4 AEX - 2.0 ABF
Dzięki za szybką odpowiedź
Skoro przerabiałeś już ten temat, to miałbym do Ciebie pytanko-czy lepiej jest kupić nową czy może używkę i czy dam radę sam ją wymienić?
Jeszcze jedno, czy do wymiany sondy trzeba spuszczać płyn chłodniczy?
Skoro przerabiałeś już ten temat, to miałbym do Ciebie pytanko-czy lepiej jest kupić nową czy może używkę i czy dam radę sam ją wymienić?Jeszcze jedno, czy do wymiany sondy trzeba spuszczać płyn chłodniczy?
- Golf_GL
- Czytacz
jeśli masz kanał albo jakieś najazdy dasz rade ale uprzednio rozgrzej delikatnie wydech, a co do spuszczania układu chłodniczego to nawet palcem go nie dotkniesz
sondę masz przed katalizatorem
sondę masz przed katalizatoremGaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dzięki:) Jak tylko złapię trochę wolnego, to zabieram się za wymianę. Zastanawiam się tylko czy kupić nową czy może szukać używki?
- Golf_GL
- Czytacz
• Strona 1 z 1