siemka
mam problem
golf 1.4 92r b/g na gazie chodzi idealnie wrecz perfekcyjnie ale gdy jade na benzynie to szarpie, nieraz zgasnie, przerywa itp
kazdy mi mowi ze moze pompa paliwa w baku do wymiany ale ja zauwazylem cos innego
w silniku podczas przekrecenia kluczyka na zaplon pewna czesc zaczyna tak trzeszczec zgrzytac
podobne do pompy paliwa lecz to nie to
wrzucam zdjecia co to moze byc za czesc, odchodza od niej dwa wezyki i czy ona moze byc winna tego przerywania
zdjecia 1
zdjecie 2
zdjecie 3
zdjecie 4
w zdjeciu z gory znajduje sie na lewej stronie na dole z wezykami, na pewno zauwazycie
pomozcie prosze
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
terrabith123, Kolego jest to pochłaniacz oparów tzw filtr węglowy.Może siadł ci elektrozawór który otwiera się po odpaleniu auta i wtedy opary idące z baku do filtra są zaciągane do dolotu i spalane.(tylko,że na twoich zdjęciach nie widzę tego elektrozaworu)
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tylko dlaczego na nieodpalonym silniku na samym zaplonie on trzeszczal? zadnych oparow nie bylo bo samochod 2 godziny stal wylaczony?
czy ten filtr weglowy moze byc powodem mojego problemu czyli szarpania i gasniecia na benzynie itp podczas jazdy?
czytam ze ten filtr jest zbedny praktycznie
czy musze go wymienic aby nie skrzeczał?
bylem teraz zobaczyc i na zaplonie jest ciuchutko, raz trzeszczy raz nie.
co to moze byc ze przerywa na benzynie? pompa paliwa ta nieszczesna?
prosze cie o pomoc bo widze ze bardzo to ogarniasz
czy ten filtr weglowy moze byc powodem mojego problemu czyli szarpania i gasniecia na benzynie itp podczas jazdy?
czytam ze ten filtr jest zbedny praktycznie
czy musze go wymienic aby nie skrzeczał?
bylem teraz zobaczyc i na zaplonie jest ciuchutko, raz trzeszczy raz nie.
co to moze byc ze przerywa na benzynie? pompa paliwa ta nieszczesna?
prosze cie o pomoc bo widze ze bardzo to ogarniasz

Ostatnio edytowano 7 paź 2013, o 20:56 przez terrabith123, łącznie edytowano 1 raz
- terrabith123
- Berbeć
Kolego chodzi o opary benzyny z baku.zadnych oparow nie bylo
Raczej nie.Kiedy zmieniałeś takie rzeczy jak świece,kable WN,palec i kopułkę?Bo jak szarpie to obstawiam,że coś nie tak jest z wysokim napięciem.terrabith123 napisał(a):czy ten filtr weglowy moze byc powodem mojego problemu czyli szarpania i gasniecia na benzynie itp podczas jazdy?
On sam w sobie na pewno nie trzeszczał,jak już coś to pewnie elektrozawór.terrabith123 napisał(a):tylko dlaczego na nieodpalonym silniku na samym zaplonie on trzeszczal?
-

łukasz1983 - Members
mowili mi ze swiece itp powinny byc w porzadku bo na gazie chodzi dobrze wiec zostaja rzeczy typowo benzyny czyli pompa paliwa, filtr paliwa
czy myslisz ze o sprawdzenie kabli i swiec sie tez pokusic? dławi sie nieraz i gasnie szarpie a nieraz jade 10km na benzynie i jest dobrze
raz tak a raz tak, nie wiem o co w tym chodzi
czy myslisz ze o sprawdzenie kabli i swiec sie tez pokusic? dławi sie nieraz i gasnie szarpie a nieraz jade 10km na benzynie i jest dobrze
raz tak a raz tak, nie wiem o co w tym chodzi
- terrabith123
- Berbeć
terrabith123, No słuchaj jak mówisz,że na gazie śmiga dobre to faktycznie WN odpada raczej.Jak dawno nie zmieniałeś filtra paliwa to go zmień koszt nie duży.I sprawdź,jakie ciśnienie daje pompa paliwa.
-

łukasz1983 - Members
czyli wymienie filtr paliwa na bank
mozesz mi podpowiedziec jak sprawdzic poprawnosc dzialania pompy? to jest moj pierwszy samochod i jestem naprawde zielony w tym
i czy oprocz pompy i filtru cos jeszcze moze byc? jakas sugestia? bo nie znam sie na czesciach
wielkie dzieki ze mi tyle pomagasz

mozesz mi podpowiedziec jak sprawdzic poprawnosc dzialania pompy? to jest moj pierwszy samochod i jestem naprawde zielony w tym
i czy oprocz pompy i filtru cos jeszcze moze byc? jakas sugestia? bo nie znam sie na czesciach
wielkie dzieki ze mi tyle pomagasz
- terrabith123
- Berbeć
terrabith123, Takim domowym sposobem to ściągnij wężyk idący do wtrysku i zatkaj go palcem a ktoś niech zakręci rozrusznikiem.
Jak poczujesz,że ciśnienie odpycha palec to ok a jak nie to kiepskie ciśnienia daje.
Jak poczujesz,że ciśnienie odpycha palec to ok a jak nie to kiepskie ciśnienia daje.
-

łukasz1983 - Members
dobrze jutro to sproboje a pytanie czy cos jeszcze moze byc powodem zlego dzialania na benzynie?
kompresja silnika? raczej na remont mnie nie stac
kompresja silnika? raczej na remont mnie nie stac

- terrabith123
- Berbeć
-

łukasz1983 - Members
w najblizszym czasie wymienie filtr paliwa, zmienie filtr oleju oraz olej i jutro sprawdzam cisnienie pompy paliwa
odezwe sie do ciebie na prwywatna wiadomosc i tutaj napisze a moze wiesz co jeszcze by moglo byc uszkodzone w ukladzie paliwowym ?
prosze o nie zamykanie tematu poniewaz jak tylko sprwadze i wymienie dalej bede kontynowal watek, nie chcialbym zakladac drugiego takiego samego za pare dni
odezwe sie do ciebie na prwywatna wiadomosc i tutaj napisze a moze wiesz co jeszcze by moglo byc uszkodzone w ukladzie paliwowym ?
prosze o nie zamykanie tematu poniewaz jak tylko sprwadze i wymienie dalej bede kontynowal watek, nie chcialbym zakladac drugiego takiego samego za pare dni

- terrabith123
- Berbeć
• Strona 1 z 1