Witam jestem od niedwna posiadaczem Golfika 3 i mam problem z tym że moje auto nie chce palic na pierwszego gara układ zapłonowy mam w porzadku.
Jak silnik zimny pracuje równo jak sie zagrzeje czuc ze pierwswzy gar nie pracuje swieca jest mokra. Podczas jazdy przy obrotach ok 3tys silnik pracuje na wsystkich 4 cylindrach. Jakajest tego przyczyna i co z tym zrobic zeby palil na wszystkie 4 gary?
Pozdrawiam.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Silnik nie pali na jeden cylinder
firer125 napisał(a):układ zapłonowy mam w porzadku.
hm... tak ogólnie napisane, może powiedz tak co sprawdziłeś lub co wymieniałeś.
Sprawdziłeś iskrę? ile mają świece? jaka jest szczelina w świecy? kable WN ok, jeśli tak jak to sprawdziłeś? Ja bym obstawiał kable lub cewka ... u ciebie cewka powinna być przykręcona do podszybia o ile dobrze pamiętam. Miałem podobny problem i to były kable wysokiego napięcia (WN).
-

greg001 - Gaduła
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 3-drzwiowe
firer125 napisał(a):jak w nocy go odpaliłem to tylko kable jonizuja ale czytalem ze to narmalne
no nie wiem czy normalne - używałeś spryskiwacza do szyb z zawartością wody?
ja bym obstawał cewkę ? jaki masz kod silnika?
-

greg001 - Gaduła
Sprawdzałeś kompresję na cylindrach jak nie to zrób to . Bo wina nie musi leżeć w elektryce. Choć co do kabli i kopółki to bym polemizował . Ostatnia sprawa Jaką masz kolejność zapłonu , może pozamieniałeś kable i nie pali na 1 garze?

-

pietrasiak2 - Members
Ja jak czyściłem kiedyś świece to wyjąłem wszystkie kable, przyszedł czas podłączania i klapa... długości takie same były.
Bawiłem się z 2h ,aż zadział, lecz nie działał właśnie jeden gar. Jak się okazało był przeskok iskry, chodź nie było go widać.
Bawiłem się z 2h ,aż zadział, lecz nie działał właśnie jeden gar. Jak się okazało był przeskok iskry, chodź nie było go widać.
- seba65310
- Czytacz
firer125 napisał(a): kolejnosc to 1-3-4-2 w przeciwnym kierunku do wskazówek zegara.a
Może 180 być odwrócony bo dość dziwne , jeszcze raz sprawdź kopułkę może mieć przebicie wewnątrz

-

pietrasiak2 - Members
ja mam w swoim 1,4 dokladnie ten sam problem i wymienilem swiece,kable i dalej nic nie pomoglo,mierzylem cisnie nie na cylindrach to na drugim bylo 7,6 a na pozostalych po 8-to dobry wynik czy zly???
-

lookasgolf33 - Gaduła
lookasgolf33 napisał(a):ja mam w swoim 1,4 dokladnie ten sam problem i wymienilem swiece,kable i dalej nic nie pomoglo,mierzylem cisnie nie na cylindrach to na drugim bylo 7,6 a na pozostalych po 8-to dobry wynik czy zly???
a kopułka i palec został stary? Sprawdzałeś czy jest iskra? Ciśnienie hm.. powinno być 9 do 12 , minimum to 7. Długo planujesz nim jeździć?
-

greg001 - Gaduła
podejrzewam ze nie za dlugo bo on juz NIE CHCE jezdzic zacznijmy od tego
ale chcialbym zeby jeszcze chociaz do zimy pociagnal
ale chcialbym zeby jeszcze chociaz do zimy pociagnal
-

lookasgolf33 - Gaduła
• Strona 1 z 1