Witam nie wiem czy ten dział co trzeba.
Problem mam taki, że jak stoje moim golfikiem (np. na światłach, albo przy ruszaniu) to wariują mi obroty - skaczą ja popieprzone do góry i znów spadają, przez to rwie i szarpie autem
Gdy włączę sam zapłon, nie odpalając z okolic silniczka krokowego słychać charakterystyczne bzyczenie, gdy przełączam na gaz wszystko działa dobrze
zdaję mi się więc że to on po prostu padł.
I tu pytania
Czy muszę wymienić cały silniczek (ktoś mi doradzał przeczyścić tylko styki)
Mam silniczek krokowy boscha z golfa 1,6 1993r.
Czy będzie pasował do mojego? (1,8 1995r.) Jak to sprawdzić?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Sprawdź,ile ma wtyczka wejść,bo jak masz go z 1.6 z 93 to może być z ABU,a on ma we wtyczce 6 kabli,i do twojego nie podejdzie.Ziemba napisał(a):Mam silniczek krokowy boscha z golfa 1,6 1993r.
Czy będzie pasował do mojego? (1,8 1995r.) Jak to sprawdzić?
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Marek18 napisał(a):Witam !
ostatnio podpinałem swojego golfika pod komputer i wyskoczyły mi dwa błędy 515 lub 561 .
- Kod: Zaznacz cały
515 Czujnik HALL'a obrotów silnika CKP (G40) lub jego obwód - na zatrzymanym silniku kod ten zawsze występuje
Robiłeś skan na wyłączonym silniku ?
- Kod: Zaznacz cały
561 - Krańcowa regulacja składu mieszanki - uboga > ciśnienie paliwa, EVAP, pompa, MAF, wtryskiwacz
Sprawdź czy nie bierze lewego powietrza przy wtrysku. Może być pęknięta podstawa wtrysku (taka guma pod wtryskiwaczem) i stąd problemy z obrotami.
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
filtr powietrza
sprawdzałem filtr powietrza i mam go lekko pękniętego i czy to też może być powód falujących obrotów 

- Marek18
- Berbeć
Re: filtr powietrza
Marek18 napisał(a):sprawdzałem filtr powietrza i mam go lekko pękniętego i czy to też może być powód falujących obrotów
Filtr nie ma nic do falujących obrotów ,szukał bym lewego powietrza , sprawdź tą podstawę , a ten krokowy przeczyść dobrze tylko nie ruszaj trzpienia bo zmieniasz mu położenie to albo będzie gasł albo duże obroty ,także przeczyść preparatem do tego i nic nie wciskaj

moj-golf/black-mk3-by-mirogti-t68213.html
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
Samochód jest dopiero wtedy szybki, kiedy rano stoisz przed nim i boisz się go otworzyć.
Nadsterowność wzbudza strach w pasażerach. Podsterowność – w kierowcy.
Jeżeli wszystko jest pod kontrolą jedziesz zbyt wolno.
-

MiroGti - Forumowy wyjadacz
- Rocznik: 97
- Silnik: 2.0 AGG GTI
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1