Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
silniczek krokowy
Witam mam taki problem jak jest silnik zimny to trzyma obroty,a jak sie nagrzeje to strasznie faluja i auto gasnie(dodam ze silniczek krokowy dziwnie pstryka)
- marcin_25zg
- Berbeć
No to podjedź na kompa i podłącz się pod VAGa i na komputerze wyskoczą ewentualne błędy / usterki
bo może się okazać że to jakaś uszczelka lub pęknięta obudowa na przepustnicy
albo tak jak piszesz silniczek krokowy lub regulator (tzw. potencjometr przepustnicy)
bo może się okazać że to jakaś uszczelka lub pęknięta obudowa na przepustnicy
albo tak jak piszesz silniczek krokowy lub regulator (tzw. potencjometr przepustnicy)
-

marcinkoz2910 - Members
na komputerze bylem nic nie wykazal,silniczek krokowy chodzi,natomiast jak dodam gazu na przepustnicy to tak jak by oaliwa malo dostawala bo faluje 

- marcin_25zg
- Berbeć
marcin_25zg, jak tam z filtrem paliwa? może jest przytkany... i trzeba wymienić
i może od tego zacznij a jak dalej nic to podjedź do jakiegoś mechanika co by sprawdził ciśnienie podawanego paliwa bo jak bedzie za małe to zapewne wina pompy (ale najpierw wymień filtr paliwa
)
i może od tego zacznij a jak dalej nic to podjedź do jakiegoś mechanika co by sprawdził ciśnienie podawanego paliwa bo jak bedzie za małe to zapewne wina pompy (ale najpierw wymień filtr paliwa
)-

marcinkoz2910 - Members
Miałem podobne objawy, tyle że u mnie występowały zarówno na zimnym jak i na rozgrzanym silniku z tym, że silnik nigdy nie zgasł, tj. potrafił sam wkręcić się na ponad 3000 obr/min a później obroty skakały w całym zakresie. Pomogła wymiana silniczka krokowego (zamontowałem zamiennik-około 120 zł razem z wysyłką) oraz małe czyszczenie przepustnicy.
-

XmaverickY - Berbeć
filtr paliwa wymienilem z jakies 8 miesiecy temu .Dodam tylko ze jestem po wymianie silnika ,a poprzedni strasznie rzucal olej do rury
- marcin_25zg
- Berbeć
marcin_25zg, no to słuchaj musisz sprawdzić też ciśnienie podawanego paliwa bo może się pompa kończy
bo skoro twierdzisz że nie ma błędów w ECU ani widocznych uszkodzeń przepustnicy to pozostaje sprawdzić jeszcze ciśnienie paliwa podawanego
tyle co wiedziałem to napisałem
jeśli to nie pomoże to chyba jedynie mechanik jakiś sprawdzony
bo skoro twierdzisz że nie ma błędów w ECU ani widocznych uszkodzeń przepustnicy to pozostaje sprawdzić jeszcze ciśnienie paliwa podawanego
tyle co wiedziałem to napisałem
jeśli to nie pomoże to chyba jedynie mechanik jakiś sprawdzony-

marcinkoz2910 - Members
Ja mam to samo ostatnio,na rozgrzanym silniku,obroty skacza i nie raz zgasnie.bylem u mechanika kazal wymienic kopulke,wymienilem kopulke,kable,swiece,palec i nadal nie pomoglo myslicie ze trzeba wymienic silniczek krokowy?
radek
-

Radek 24 - Berbeć
Witam.Mam problem ten sam co w kolega marcin_25zg. Jak jest zimny to nic jak się zagrzeje to czasami potrafi zgasnac, czasami obroty falują jak stanę. Kolega ostatnio wymieniał mi bendix i od tego momentu mam takie problemy. Czy jest mozliwe ze podczas wymiany cos przestawił poruszył itp. Czy po prostu trzeba zaadaptować przepustnice na nowo czy od razu iść w wymianę silniczka krokowego. Oczywiście przed wymiana tego bendixa było wszystko ok
-

jumka02 - Berbeć
• Strona 1 z 1