Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Rzadki olej 1.8AAM
Jest problem z olejem.Gdy wyjmę bagnet poziom oleju wskazuje ponad max i śmierdzi benzyną . Dodam że olej wymieniany był latem : Mobil 10W40.Co może być tego przyczyną?
-

golfptb - Czytacz
Wydaje mi się ale mogę sie mylić że padły uszczelniacze trzonka zaworu i paliwo z komory spalania trafia do oleju.
-

AdiK__ - Members
- Rocznik: 2003
- Silnik: AVF+
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Dzięki za pomoc a ile mogą kosztować takie uszczelniacze razem z wymianą ?Dodam jeszcze że jak wymieniałem olej to trochę go za dużo wlałem -4l ale cały chyba nie zleciał
A jakie mogą być skutki jazdy na padniętych uszczelniaczach zaworowych
A i jeszcze powiem że mój golfik nie kopci w ogóle więc czy to na pewno uszczelniacze zaworowe?
A jakie mogą być skutki jazdy na padniętych uszczelniaczach zaworowych
A i jeszcze powiem że mój golfik nie kopci w ogóle więc czy to na pewno uszczelniacze zaworowe?
-

golfptb - Czytacz
To nie uszczelniacze zaworów,jeśli auto nie kopci.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym,czy przedmuchy ze skrzyni korbowej są duże.
Może to jest ten właściwy trop
Może warto zmierzyć kompresję przy okazji..
W tajemnicy powiem Ci,że kiedyś miałem wskrzeszać pewien silnik-zimą ciężko palił, jakoś super nie kopcił nawet, więc ściągnąłem głowicę,dałem do obróbki ale zastanawiał mnie ten śmierdzący benzyną olej..
Pomyślałem więc-zmienię pierścienie na tłokach,jako,że prócz kompresyjnego są i te zgarniające.
Gdy już wyjąłem tłoki..nie widziałem sensu ponownego składania silnika
Jeździj więc póki co,częściej zmieniaj olej, najrozsądniej-lej najtańszy a potem zobaczysz.
Nie grzeb w g...
Ps.Albo za długo jeździłeś na tym oleju.
Na Twoim miejscu sprawdziłbym,czy przedmuchy ze skrzyni korbowej są duże.
Może to jest ten właściwy trop
Może warto zmierzyć kompresję przy okazji..
W tajemnicy powiem Ci,że kiedyś miałem wskrzeszać pewien silnik-zimą ciężko palił, jakoś super nie kopcił nawet, więc ściągnąłem głowicę,dałem do obróbki ale zastanawiał mnie ten śmierdzący benzyną olej..
Pomyślałem więc-zmienię pierścienie na tłokach,jako,że prócz kompresyjnego są i te zgarniające.
Gdy już wyjąłem tłoki..nie widziałem sensu ponownego składania silnika
Jeździj więc póki co,częściej zmieniaj olej, najrozsądniej-lej najtańszy a potem zobaczysz.
Nie grzeb w g...
Ps.Albo za długo jeździłeś na tym oleju.
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
rafal9119 napisał(a):i tu chyba jest pies pogrzebany ja wymieniam co 10 tys. czyli 4 miechy. a ty ile zrobiles na swoim___golfptb napisał(a):Dodam że olej wymieniany był latem
Może być tak,że olej zbyt długo nie był zmieniany.
Szczególnie,jeśli jeździsz na krótkich odcinkach,typu: uruchamiasz,jedziesz 5-8 km do pracy,postój i znów to samo.
W takich warunkach zjawisko rozcieńczania oleju może się nasilać,szczególnie,w niskich temperaturach.
Ale jeśli stan oleju regularnie i szybko wzrasta,problem może być poważniejszy.
Nie mam GG ale coś trzeba było wpisać..
- Kutasinski
- Czytacz
• Strona 1 z 1