Witam
Mam takie pytanie szumi mi coś w silniku i mysle ze to jest łożysko na rozrzadzie ... czy to jest mozliwe ? nie znam sie zabardzo, jezeli tak to powiedzcie mi ile mniej wiecej kosztuje wymiana łożyska
Pozdrawiam
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
traker, hej! Mam to samo. Po wymianie paska + napinacza (bo reszta jak stwierdził dobry znajomy mechanik jest w dobrym stanie i nie trzeba wymieniać) przy wyższych obrotach silnika a szczególnie przy zdejmowaniu nogi po mocniejszym depnięciu, lekko szumi w silniku (dźwięk podobny do dźwięku turbiny w TD). Myślę, że to napinacz szumi (mimo że jest nowy). Prawdopodobnie łożysko napinacza tak szumi. Na razie nic z tym nie będę robić... Pozdrowienia! Aha, teraz się zorientowałem, że pytałeś o coś innego i cenę łożyska... Ogólnie, daj do mechanika i niech powie co w rozrządzie do wymiany.
- holden-77
- Czytacz
musisz dokładnie określić pochodzenie szumu. bo tak sstrzelając rozrząd może alternator, a może pompa wspomagania. zapal silnik otwórz maskę i posłuchaj. niektóży mechanicy posiadają takie specjalistychne słuchawki do badania szumu łożysk (mi tak badał-łożysko na pompie wspomaania padło)
-

arek ryba - Members
rada:
jak chcesz naprzykład wykluczyć pompę wspomagania i awarję łożyska w niej to poprostu poluzuj ją i zdejmij pasek i zapal silnik. jak dzwięk umilknie to znaczy ze to pompa a jak nie to szukaj dalej.
jak chcesz naprzykład wykluczyć pompę wspomagania i awarję łożyska w niej to poprostu poluzuj ją i zdejmij pasek i zapal silnik. jak dzwięk umilknie to znaczy ze to pompa a jak nie to szukaj dalej.
-

arek ryba - Members
Witam
Mam golfa III 1,4 ABD z 93r. I mam do was pytanie co trzeba odkrecic zeby wymienic pasek rozrzadu i ile to moze kosztowac u mechanika.
[ Dodano: 2008-11-20, 13:06 ]
I w która strone odkreca sie śrube na kole pasowym wału korbowego i jak je zdjac .
Mam golfa III 1,4 ABD z 93r. I mam do was pytanie co trzeba odkrecic zeby wymienic pasek rozrzadu i ile to moze kosztowac u mechanika.
I w która strone odkreca sie śrube na kole pasowym wału korbowego i jak je zdjac .
- tomek85
- Berbeć
tomek85 napisał(a):Witam
bez obrazy.ale chyba nie masz zielonego pojecia na ten temat.moja rada- oddaj auto do mechanika...to za poważna impreza. o 1 zabek przewalisz rozrząd i tłoki spotkaja sie z zaworami. i bedziesz miał głowice do zrzucenia.a po co ci to. kup sobie rozrząd. pasek ,rolkę, pompę wody i pojedż do warsztatu zeby6 wymienili. 200zł to max aby wxieli za ta usługę...
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi