Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Różnica pomiędzy 1.8 55 a 66 kw?
Witam, jaka jest dokładnie różnica w silnikach 1.8 90 km a 1.8 75 km ? bo mam drugi silnik i muszę przełożyć skrzynię a wołał bym silnik zostawić bo jest mocniejszy, ale za to tamten ma 160 000 przejechane a ten był podobno katowany i ma 320 000. Więc może lepiej będzie przełożyć razem z silnikiem? tylko jaka jest różnica? inny wałek ? inny komputer ?
-

kimz - Gaduła
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw-golf-mk3/ tutaj jest specyfikacja silnika skrzynia powinna podejść bez najmniejszego problemu bo różnice w mocy oraz momencie są groszowe 

Już niedługo!!!
- tomczibrzoza
- Czytacz
Czytałem już to chodzi mi o konkretnie jakie części musiał bym przełożyć bo niby ecu, wałek i tłoki ale to odpada na bank
skrzynia ma inne przełożenie ale co zrobić 
skrzynia ma inne przełożenie ale co zrobić 
-

kimz - Gaduła
taką skrzynie pod 1.8 90KM można tanio kupić, bez kombinacji i utraty przełożeń
Moje byłe MK3 VR6
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html
moj-golf/vr6-by-pijey88-t4392.html-

PiJey88 - Administrator
- Rocznik: 1996
- Silnik: 2.8 VR6 AAA
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
wiem, ale po co jak mam tą? kupiłem całego golfa na czesci bo nie tylko skrzynie potrzebuje poprzekładam wszystko wywale go na złom i itak będe do przodu
można by było zrobić tą pierwszą bo nie ma tylko jedynki ale to za dużo zabawy a na tej to co pojade może z 10 - 20 km/h mniej a po autostradach nie będe tym jeździł więc vmax mi narazie nie potrzebne
można by było zrobić tą pierwszą bo nie ma tylko jedynki ale to za dużo zabawy a na tej to co pojade może z 10 - 20 km/h mniej a po autostradach nie będe tym jeździł więc vmax mi narazie nie potrzebne

-

kimz - Gaduła
Z silnika ABS do silnika AAM wystarczy przełożyć wałek rozrządu i sterownik silnika + regulacja zapłonem. Cała reszta jest taka sama
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
- Rocznik: 1995
- Silnik: 2000
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Tylko że tłok w ABS jest wyższy i sprężanie większe. Wiec nie wiem co robic, ile koni sie traci po takiej przeróbce? bo w spalaniu praktycznie nie ma różnicy a a te 15 km to zawsze cos 

-

kimz - Gaduła
Nie wiem kto ci naopowiadał takich bzdur,ale to nie prawda tłok nie jest wyższy tylko taki sam i średnica cylindra jest identyczna ,a po wymianie wałka i kompa spręzanie też będzie takie same jak w ABS. Proszę przeczytaj
http://www.volkswagen-golf.pl/dane-tech ... lf-iii-18/
http://www.volkswagen-golf.pl/dane-tech ... lf-iii-18/Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
Obaj nie mocie rancji.
Tłok jest inny w ABS bo ma mniejsza komorę spalania niż tłok z AAM,
dzięki czemu jest stopień sprężenia 10:1 a w AAM 9:1
Uprzedzę pytanie: Komora spalanie w silnikach 1.8 jest w głowicy i tłoku.
W ABS jeszcze jest wydech o większej średnicy bodajże 2 cale.
Tłok jest inny w ABS bo ma mniejsza komorę spalania niż tłok z AAM,
dzięki czemu jest stopień sprężenia 10:1 a w AAM 9:1
Uprzedzę pytanie: Komora spalanie w silnikach 1.8 jest w głowicy i tłoku.
W ABS jeszcze jest wydech o większej średnicy bodajże 2 cale.

-

Radekb351 - Gaduła
To że wydech jest mniejszy wiedziałem,ale o komorze spalania przyznam sie nie. Wydaje mi sie że po wymianie sterownika silnika auto dostaje więcej paliwa + wałek i regulacja zapłonu to 85KM myślę że spokojnie się wyciągnie. Czytałem też na innych forach i ludzie którzy rozbierali i robili pomiary w obydwu silnikach stwierdzili że właśnie prócz wałka i sterownika to silniki AAM i ABS są identyczne.
Mój Panzerwagon moj-golf/butelkowy-mkiii-zybiego-t40942.html
-

zybi - Badacz tematu
podepnę się pod temat
zaczne że też mam AAM i kupiłem kompa od ABS. Po jego zamontowaniu auto dziwnie reagowało na pedał gazu, do 2 tys/obr. normalnie,dalej delikatne szarpnięcie przy 2,2 tys/obr, jakby się przyczkał i dalej szedł normalnie. Dodam że tak się działo na każdym biegu.
tu moje pytanie dlaczego tak jest?
zaczne że też mam AAM i kupiłem kompa od ABS. Po jego zamontowaniu auto dziwnie reagowało na pedał gazu, do 2 tys/obr. normalnie,dalej delikatne szarpnięcie przy 2,2 tys/obr, jakby się przyczkał i dalej szedł normalnie. Dodam że tak się działo na każdym biegu.
tu moje pytanie dlaczego tak jest?
- shagi
- Czytacz
zybi napisał(a):silniki AAM i ABS są identyczne.
Te silniki wywodzą się z silnika RP montowanego w golfie II.
Wiec różnice miedzy nimi są niewielkie.
shagi,
Na starym sterowniku tez tak było?
-

Radekb351 - Gaduła