Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Przytarty silnik na mrozie 1.6 aee
Witam wszystkich ! Dwa dni temu miałem niemiłą sytuację z moim golfem, w południe po odpaleniu nie zgasła kontrolka smarowania, pochodził chwile, zgsiłem dolałem oleju dalej nie gasła znowu go zgasiłem dolałem oleju, miałem nadzieję że za chwilę zgaśnie ale tak się nie stało i silnik zaczął tracić moc i zgasł, póżniej juz nie udawało mi się go uruchomić bo się zablokował, byłem pewny że asilnik na złom, lecz wczoraj nagrzałęm silnik webastem do 90stopni i odpalił, musiałem wcisnąć gaz do dechy i spadał z obrotów , zaczął już klepać i kontrolka nie gasła więc go zgasiłem. I teraz mam wielki problem, nie wiem czy uda się jeszcze uratować ten silnik, proszę was o pomoc, doradzcie coś. Olej to mineralny lotos, dolna półka.. Czy jest szansa jeszcze go uratować, i dlaczego dalej nie było smarowania gdy silnik nagrzałem webastem? Przepraszam że tak się rozpisałem.
- dareckizx
- Berbeć
wykręć czujnik przy chłodniczce oleju i zobacz czy wydaje jakieś ciśnienie (czy wyleci z niego olej jak zakręcisz 2 razy rozrusznikiem )
Jeżeli nie wyleci to masz problem z drożnością oleju
Być może Smog w misce zapchany
Wymieniałeś jakiś czas temu uszczelkę jakąś i smarowałeś ją sylikonem ?
Jeżeli nie wyleci to masz problem z drożnością oleju
Być może Smog w misce zapchany
Wymieniałeś jakiś czas temu uszczelkę jakąś i smarowałeś ją sylikonem ?
-

Szheyk - Badacz tematu
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Szheyk, wprowadziles troche kolege w blad, bo AEE ma tylko jeden czujnik w glowicy.
Zielony Family: moj-golf/zielona-perla-by-grzesiek2507-t58764.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
Moj poprzedni "Europe":
moj-golf/czerwony-golfik-by-grzesiek2507-t46031.html
-

Grzesiek2507 - Members
Jak zamarzła,i wywaliło olej w dużej ilości to niestety przez takie coś można zatrzeć silnik,ale jakby odma zamarzła,to byś poznał,bo cały silnik miałbyś zarzygany olejem.dareckizx napisał(a):Możliwe że przez zapchaną odmę nie ma smarowania ?
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
no właśnie, ale oleju dolewałem i w końcu był juz pełny bagnet i dalej nie było smarowania, rano samochod odpaliłem bez problemu a pożniej w południe już problem. Nie wiem co robić bo garażu ogrzewanego nie mam , a czymś jeżdzić do pracy trzeba. Jak odkręce ten czujnik w głowicy to będe mógł sprawdzić czy ma jakiekolwiek smarowanie ? Dzięki wszystkim za odpowiedzi 

- dareckizx
- Berbeć
A o tym źe ma tylko jeden czujnik to nie pamiętałem.
Musisz sprawdzić czy idzie odpowiednie ciśnienie oleju (czy wogóle idzie) jak nie to miska do zdjęcia i kompletne czyszczenie z glutów. Jak nim jeździłeś to stracił moc? Jak tak to może być przytarty. Zdejmiesz miskę to dokładnie sprawdz smog
Musisz sprawdzić czy idzie odpowiednie ciśnienie oleju (czy wogóle idzie) jak nie to miska do zdjęcia i kompletne czyszczenie z glutów. Jak nim jeździłeś to stracił moc? Jak tak to może być przytarty. Zdejmiesz miskę to dokładnie sprawdz smog
-

Szheyk - Badacz tematu
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
pewnie panewki zatarte, efekty lania mineralnego lotosa.
reanimować można tylko czy jest sens. 2.0 8v byłby dobrym wyborem
reanimować można tylko czy jest sens. 2.0 8v byłby dobrym wyborem
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi