Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
prozba o diagnoze
mam problem z moim golfem a mianowicie podczas jazdy temperatura nie przekracza 95 stopni a mimo to grzeje się silnik . ale jak jadę w trasie z prędkością ok 120 jest ok ale jak tylko zwalniam to zaczyna mi świecić kontrolka. co to możne być? jak bylem u mechanika to powiedział ze najprawdopodobniej kończy się pompa oleju.
- marcin33
- Berbeć
opisz problem jakoś bardziej zrozumiale bo poleci w kosz. na razie to bełkot.
O jakiej temp mówisz? Płynu w chłodnicy czy oleju? Kontrolka czego świeci - oleju?
Jaki masz olej, filtr? Ile ma przejechane? Czy i jakie są ubytki oleju?
O jakiej temp mówisz? Płynu w chłodnicy czy oleju? Kontrolka czego świeci - oleju?
Jaki masz olej, filtr? Ile ma przejechane? Czy i jakie są ubytki oleju?
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: kombi
chodzi o temp płynu w chłodnicy a kontrolka świeci i piszczy od oleju przejechane nam 270 tys ubytków oleju nie mam. a co do filtra i oleju to niewidem jaki jest 2 miesiące temu bylem u mechanika i wymienił mi oleju filtry. ostatnio sprawdzałem i obydwa węzę górny i dolny od chłodnicy są tak samo gorące. zastanawiam się nad wymiana czujników oleju i termostatu a jak to nie pomorze to wtedy wymienić pompę oleju. co o tym sadzicie?
- marcin33
- Berbeć
nie rozumiem czemu napisałeś że temp nie przekracza 95st a silnik się grzeje.
Jeżeli wskazówka stoi pionowo i nie wychyla się w jedną czy w drugą (to tez zależy od licznika i roku prod-poczytaj na forum jeśli chcesz) to jest ok i termostat jest w porządku. co do oleju to mogą być czujniki, najlepiej podjechać na pomiar ciśnienia do mechanika, wtedy będziesz wiedział czy pompa żyje czy już umiera. pewnie zalane masz 15w do silnika?
Jeżeli wskazówka stoi pionowo i nie wychyla się w jedną czy w drugą (to tez zależy od licznika i roku prod-poczytaj na forum jeśli chcesz) to jest ok i termostat jest w porządku. co do oleju to mogą być czujniki, najlepiej podjechać na pomiar ciśnienia do mechanika, wtedy będziesz wiedział czy pompa żyje czy już umiera. pewnie zalane masz 15w do silnika?
-

trollu - VIP
bo podczas jazdy temp rośnie tylko do 95c nie więcej a z tego co wyczytałem to jeżeli tak jest i obydwa węzę od chłodnicy SA tak samo gorące to padnięty jest termostat . chyba ze coś źle zrozumiałem.
a co sadzisz o tym liczniku bo mam zamiar wymienić na coś takie jak tylko się uporam z silnikiem http://allegro.pl/licznik-z-obrotomierz ... 03108.html
a co sadzisz o tym liczniku bo mam zamiar wymienić na coś takie jak tylko się uporam z silnikiem http://allegro.pl/licznik-z-obrotomierz ... 03108.html
- marcin33
- Berbeć
co do węży to przy obecnych temp gdy jest ciepło, na zegarze masz 90st a węże są gorące to po prostu termostat jest otworzony i puszcza cały obieg, nic dziwnego. gdyby przy temp poniżej zera silnik nie trzymał 90st to znaczy że termostat się nie domyka i jest do wymiany.
co do licznika to chodziło mi o to, że chyba przed 95r licznik pokazywał "rzeczywistą" temp płynu i wskazówka wahała się w okolicach 90st. później zaczęli zakładać liczniki które miały pewien margines i pokazywały 90st gdy w rzeczywistości było np 86 czy 94st.
co do licznika to chodziło mi o to, że chyba przed 95r licznik pokazywał "rzeczywistą" temp płynu i wskazówka wahała się w okolicach 90st. później zaczęli zakładać liczniki które miały pewien margines i pokazywały 90st gdy w rzeczywistości było np 86 czy 94st.
-

trollu - VIP
aha dzięki za informacje jak tylko się z tym uporam to dam znać co to było. a co sadzisz o tym liczniku http://allegro.pl/licznik-z-obrotomierz ... 03108.html a jak nie ten to jaki byś polecił?
- marcin33
- Berbeć
marcin33 napisał(a):aha dzięki za informacje jak tylko się z tym uporam to dam znać co to było. a co sadzisz o tym liczniku http://allegro.pl/licznik...3203803108.html a jak nie ten to jaki byś polecił?
Co do licznika to poczytaj ten wątek. http://www.golf3.pl/topics41/wymiana-li ... t41471.htm
-

Paweu - Members
- Rocznik: 1111
- Silnik: 0.8
- Paliwo: CNG
- Nadwozie: cabrio
• Strona 1 z 1