dot. 1.6 ABU
2 tyg. temu wymienilem popychacze, ktore nic nie zmienily... a teraz mysle o wymianie glowicy, bo w jednym gniezdzie popychacz ma 2mm luzu na boki i klekocze, ale dowiedzialem sie, ze mozna dokupic wyciskane/wciskane "prowadniki zaworow" i nie trzeba zmieniac glowicy. Cena jednej szt. to 10 zl.
No i chcialbym sie dowiedziec czy:
a-ktos to juz robil?
b-dalo to pozytywny rezultat?
c-duzo przy tym roboty?
d-czym wycisnac 'prowadniki'?
e-co przy okazji tej wymiany sprawdzic/wymienic?
z gory dziekuje za info/porade
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Nervusek, kolego sam tego nie zrobisz, taką głowicę musisz oddać to zakładu specjalistycznego, nawet mechanicy tak samo postępują bo potrzebna jest tu obróbka i kontrola na specjalistycznych przyrządach. Bedzie to parę stówek kosztowac dobrze się zastanów bo tak zły stan głowicy każe podejrzewać że i dół silnika też jest do kitu i raczej praktykuje się wówczas wymianę silnika na lepszy używany.
No ale to twoja decyzja jeśli chcesz remontować głowicę to fachowa naprawa sprawi że będzie jak nowa.
No ale to twoja decyzja jeśli chcesz remontować głowicę to fachowa naprawa sprawi że będzie jak nowa.
- pablomed
- Members
Dobrze myślisz kolego.
Ja w swoim 1,4 tez kupiłem nowa głowicę dałem ja do regeneracji.
Zapłaciłem 250 zł za nowe prowadnice, uszczelniacze do tego
szlifowanie zaworów i docieranie zaworów i planowanie.
Mam teraz spokój.
Ja w swoim 1,4 tez kupiłem nowa głowicę dałem ja do regeneracji.
Zapłaciłem 250 zł za nowe prowadnice, uszczelniacze do tego
szlifowanie zaworów i docieranie zaworów i planowanie.
Mam teraz spokój.
-

Radekb351 - Gaduła
Mam splanowana glowice i w sobote bede sie zabieral za wymiane.. nigdy tego nie robilem, ale jakas tam podstawowa wiedze mam;)
Chcialbym sie tylko dowieedziec, co najczesciej wymienia sie przy wymianie glowicy oprocz uszczelniaczy, uszczelki..? moze pierscienie? ale jak sie do nich dostac w 1.6 ABU? Chce zrobic tak, zeby 10 razy nie rozbierac, wiec prosze o jakis rady.
Chcialbym sie tylko dowieedziec, co najczesciej wymienia sie przy wymianie glowicy oprocz uszczelniaczy, uszczelki..? moze pierscienie? ale jak sie do nich dostac w 1.6 ABU? Chce zrobic tak, zeby 10 razy nie rozbierac, wiec prosze o jakis rady.
- Nervusek
Nervusek napisał(a):Chcialbym sie tylko dowieedziec, co najczesciej wymienia sie przy wymianie glowicy oprocz uszczelniaczy, uszczelki..? moze pierscienie? ale jak sie do nich dostac w 1.6 ABU? Chce zrobic tak, zeby 10 razy nie rozbierac, wiec prosze o jakis rady.
zeby zmienić pierścienie trzeba, zdjąć miske olejową, odczepic tłoki od wałka korbowego, wycignąć tłoki i dopiero wtedy wymienić pierścienie
Przy takim zabiegu trzeba zobaczyć w jakims stanie są panewki oraz cały cylider
-

K@mil - POMOCNIK

• Strona 1 z 1