Cześć
Kupiłem nowy komplet; palec, kopułka i przewody WN.
Gdy zapiąłem kopułkę na te dwa zapięcia przy próbie odpalenia palec blokuje się na styku od 4 cylindra. Raz ścięło palec na klinie, inny razem palec przetrwał ale przesunął kopułkę tak że wyskoczyła z zapinek! Kupiłem inny zamiennik palca. Jest nieco krótszy więc prawie nie zaczepia o styk kopułki. Ale czasami słychać takie popukiwanie od wewnątrz. Dotknę ręką z boku i juz nie puka. Generalnie jest cos nie halo z tym bo ząb kopułki nie siedzi we wnęce kielicha aparatu. Gdy aparat jest zapięty to lekko balansuje na boki, podpiera się na tym zębie. Kopułka siedzi krzywo patrząc z boku.
W aparacie , w tym kielichu patrząc od góry jest takie wycięcie. Z kolei na kopułce w miejscu styku z tym kielichem jest wystający ząb. Pytanie czy w to wycięcie ma wejść ten ząb kopułki ? Jeśli włożę kopułkę własnie w ten sposób to mocowania są obok tych zapięć.
Patrząc na moje zdjęcie, zielonym kółkiem zaznaczyłem ten ząb kopułki.
Pytanie za 100 pkt, co czego on służy ?
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
- szosiu
- Czytacz
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.8 ABS
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Re: Problem z zamocowaniem kopułki 1.8 ABS
W ABU pamiętam, że taki wypustek w kopułce wchodził w odpowiednie miejsce w aparacie, co zabezpieczało przed obrotem kopułki.
-

kolopn - Czytacz
Re: Problem z zamocowaniem kopułki 1.8 ABS
U mnie w aparacie jest takie miejsce na ten ząb
Problem w tym że wtedy mocowania mi nie pasują (zapięcia są przesunięte i nie zapnę kopułki)
Znalazłem fotkę ciekawą w necie
U mnie jest kopułka z górnej pary na zdjęciu a palec z dolnej pary. Czy ma to prawo nie działac ?
Wszystko wskazuje na to ze u mnie jest aparat pod dolne zdjęcie a ja mam kopułkę z górnego zdjęcia
Problem w tym że wtedy mocowania mi nie pasują (zapięcia są przesunięte i nie zapnę kopułki)Znalazłem fotkę ciekawą w necie
U mnie jest kopułka z górnej pary na zdjęciu a palec z dolnej pary. Czy ma to prawo nie działac ?
Wszystko wskazuje na to ze u mnie jest aparat pod dolne zdjęcie a ja mam kopułkę z górnego zdjęcia

- szosiu
- Czytacz
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.8 ABS
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 5-drzwiowe
• Strona 1 z 1