Witam.
Jako że wyregulowanie zapłonu usunęło ostatnią opisaną przeze mnie usterkę to tym razem sprawa wygląda inaczej.
Sprawa wygląda tak, iż jakoś przedwczoraj po raz pierwszy mój Golfik nie chciał odpalić na gazie (stał całą noc i trochę za dnia). Wsiadam, kręcę go i nic. Dopiero za którymś razem zapalił. Za którymś przekręceniem kluczyka. Dzisiaj się dopiero kapnąłem, że po przekręceniu kluczyka tak by można było otworzyć szyby i uruchomić nawiew (nie wiem jak ta pozycja się zwie) nie usłyszałem pomruku załączającej się pompy paliwa.
Czy to może powodować, że tak się dzieje? Zaznaczę jeszcze że na benzie nie da się go odpalić a jak przełączę go z gazu na benzynę to po chwili gaśnie.
Mam nadzieję, iż jasno określiłem sytuację.
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Pierwsza sprawa sprawdź filtr paliwa (pod prawym tylnym kołem) mogło go przytkać,jak to sprawdzisz i nic to sprawdź jakie ciśnienie daje pompa paliwa (w domowych sposobem ściągnij wężyk paliwowy przed wtryskiem,zatkaj go palcem,a ktoś niech zakręci)
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Powiem jeszcze, że jakiś czas śmigałem praktycznie na pustym baku a jak zatrzymałem się na stacji by zatankować benzynę i też miałem ten problem z odpaleniem. Wtedy właśnie podszedł jakiś koleś odpiął przewód od cewki zapłonowej i kazał mi zakręcić. Stwierdził, że nie ma iskry.
- posiadacz_golfa
- Berbeć
Oj kolego jak śmigałeś na pustym baku to prawie na 100% zajechałeś pompe paliwa.Paliwo smaruje pompe a jak go nie było to nie było też smarowania.
-

łukasz1983 - Members
Ale czy to możliwe żeby mi takie numery robił przy odpalaniu na gazie nawet jeśli pompka jest walnięta?
- posiadacz_golfa
- Berbeć
Tak w sumie to powinno odpalać się na benzynie i po rogzaniu przełączyć na gaz.A co do problemów z odpaleniem na gazie to proponuje podpiąć pod kompa bo tak co ciężko coś stwierdzić.
-

łukasz1983 - Members
Byłem u mechanika i przestawił mi go tak by od razu odpalał na LPG. Sprawdziliśmy też pompkę i faktycznie jest walnięta. Wymiana załatwi sprawę.
- posiadacz_golfa
- Berbeć
Nie odpala na benzynie
Przed chwila mialem malą niespodzianke golfik nie odpala na benzynie jedynie na gazie pójdzie.Mowie nie mam paliwa ale okazalo sie ze ejst okolo 10-12l. Teraz zaczyna sie szukanie ale wracajac wstecz Gdy jezdzilem na benyznie auto trosze zawsze szarpalo po schodzeniu z obrotow myslalem i mysle ze to wina filtra paliwa lecz jestem uczniem Technikum i nie pracuje wiec nie wymienil filtra paliwa iz odkladalem kase na KIT
Po dzisiejszym incydencie wnioskuje ze mogla pasc pompa paliwa, wyczytałem tez ze mogą wtryski byc zapchane albo tez urzadzenie co odcina doplyw benyzny na gaz i w druga strone. POMOCY OD CZEGO ZACZAĆ
DANE TECH:
GOLF 3 GT 1993r
Silnik 1.8 90KM ZAGAZOWANY
Po dzisiejszym incydencie wnioskuje ze mogla pasc pompa paliwa, wyczytałem tez ze mogą wtryski byc zapchane albo tez urzadzenie co odcina doplyw benyzny na gaz i w druga strone. POMOCY OD CZEGO ZACZAĆ
DANE TECH:
GOLF 3 GT 1993r
Silnik 1.8 90KM ZAGAZOWANY
- raiden112
- Czytacz
Zacznij od filtra koszt ok 25 zeta. Ale najprawdopodobniej pada pompa paliwa.
To udręka zagazowanych aut.Przyczyną jest to , iż po przełączeniu na LPG pompa pracuje cały czas instalacja odłącza jedynie wtrysk. Tak standardowo jest podłączona instalacja LPG. Jedyną radą by nie zacierało pompy przy niskim poziomie PB jest wpięcie w instalację dodatkowego przekaźnika wyłączającego pompę paliwa w momencie przełączenia na LPG. Lub założenie przełącznika i ręcznie wyłączać pompę
To udręka zagazowanych aut.Przyczyną jest to , iż po przełączeniu na LPG pompa pracuje cały czas instalacja odłącza jedynie wtrysk. Tak standardowo jest podłączona instalacja LPG. Jedyną radą by nie zacierało pompy przy niskim poziomie PB jest wpięcie w instalację dodatkowego przekaźnika wyłączającego pompę paliwa w momencie przełączenia na LPG. Lub założenie przełącznika i ręcznie wyłączać pompę

-

pietrasiak2 - Members
Filtr paliwa wymieniony okazalo sie zebylo mnostwo syfu ale to mnie nie dziwi ale tez był olej jedynie co mi przychodzi na mysl zapchane wtryski. W miedzy czasie bedzie jeszcze wymieniona pompa paliwa
@EDIT dzis golf odpalil z benzyny i zaczal normlanie dzialac troche go odrazu przepalilem. Ale pompe i tak juz udalo mi sie kupic to zamontouje uzywke
@EDIT dzis golf odpalil z benzyny i zaczal normlanie dzialac troche go odrazu przepalilem. Ale pompe i tak juz udalo mi sie kupic to zamontouje uzywke
- raiden112
- Czytacz
posiadacz_golfa napisał(a):Byłem u mechanika i przestawił mi go tak by od razu odpalał na LPG. Sprawdziliśmy też pompkę i faktycznie jest walnięta. Wymiana załatwi sprawę.
dobry mechanik niedługo zostawisz mu więcej pieniędzy w warsztacie jak Ci się powypalają na przykład zawory

-

flash15 - Badacz tematu
• Strona 1 z 1