Moderator: Moderator
• Strona 2 z 3 • 1, 2, 3
Wymienilem juz wszystkie trzy na nowe. Problem niestety pozostal. Kupilem te czujniki nie najtansze. W chwili obecnej chcialbym tylko pozbyc sie tego pikania. Chce usunac ten glosniczek z licznika ale za bardzo nie wiem jak. Zastanawiam sie tez czy nie bedzie to mialo wplywu na dzialanie licznika.
- marcin23051
- Berbeć
Skoro naprawdę wszystko jest ok a chcesz mieć święty spokój nawet kosztem późniejszego uszkodzenia silnika to włala:
skoro to pojawia się po 2.2k obrotów to będzie pin numer 9- daj na niego masę i po sprawie. Jeśli to nie zniknie to masz uszkodzony licznik.
skoro to pojawia się po 2.2k obrotów to będzie pin numer 9- daj na niego masę i po sprawie. Jeśli to nie zniknie to masz uszkodzony licznik.
MK3
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
"I'd rather lose by a mile because i built my own car,
than win by a inch because someone else built it for me.
Your car is your story. Don't let someone else write the book."
-

Thorsten - Moderator Globalny
- Rocznik: 1996
- Silnik: 1.6 AEE
- Paliwo: PB
- Nadwozie: 5-drzwiowe
Thorsten, odwrotnie. Pin 9 rozłącza masę przy dobrym ciśnieniu, a pin 8 zwiera do masy przy dobrym ciśnieniu.
Pin 9 wystarczy odłaczyć, kontrolka wtedy na włączonym zapłonie będzie migała a nie świeciła ciągłym światłem, a po odpaleniu ładnie zgaśnie jeżeli ten drugi czujnik z pinu 8 prawidłowo poda sygnał (mase). Natomiast podając mase na 8 pin a 9 przy liczniku puszczając wolny pozbawiamy się całkowicie kontroli ciśnienia oleju.
marcin23051 upewnij się jeszcze przed zabiegiem że dobrze założyłeś czujniki, łatwo je pomylić bo jeden rozwiera masę, a drugi zwiera do masy przy prawidłowym ciśnieniu. Jeśli założyłeś dwa zwierające, dwa rozwierające, albo pomylone będą to takie rzeczy będą się działy.
Najłatwiej sprawdzić czujnik miernikiem na zgaszonym silniku który jest który. Licznik też wykrywa błędne połączenie, na włączonym zapłonie kontrolka ciśnienia oleju miga, a przy sprawnych czujnikach powinna świecić światłem ciągłym.
Pin 9 wystarczy odłaczyć, kontrolka wtedy na włączonym zapłonie będzie migała a nie świeciła ciągłym światłem, a po odpaleniu ładnie zgaśnie jeżeli ten drugi czujnik z pinu 8 prawidłowo poda sygnał (mase). Natomiast podając mase na 8 pin a 9 przy liczniku puszczając wolny pozbawiamy się całkowicie kontroli ciśnienia oleju.
marcin23051 upewnij się jeszcze przed zabiegiem że dobrze założyłeś czujniki, łatwo je pomylić bo jeden rozwiera masę, a drugi zwiera do masy przy prawidłowym ciśnieniu. Jeśli założyłeś dwa zwierające, dwa rozwierające, albo pomylone będą to takie rzeczy będą się działy.
Najłatwiej sprawdzić czujnik miernikiem na zgaszonym silniku który jest który. Licznik też wykrywa błędne połączenie, na włączonym zapłonie kontrolka ciśnienia oleju miga, a przy sprawnych czujnikach powinna świecić światłem ciągłym.
-

klaudek669 - Badacz tematu
marcin23051 napisał(a):Wymienilem juz wszystkie trzy na nowe. Problem niestety pozostal. Kupilem te czujniki nie najtansze. W chwili obecnej chcialbym tylko pozbyc sie tego pikania. Chce usunac ten glosniczek z licznika ale za bardzo nie wiem jak. Zastanawiam sie tez czy nie bedzie to mialo wplywu na dzialanie licznika.
Wymieniłeś czujniki a jak z olejem
może spróbuj dać jakiś gęstszy- Golf Maniak
- Members
- Rocznik: 1997
- Silnik: 1595 AFT
- Nadwozie: 3-drzwiowe
Dalem olej mineralny z mobila. Sorki chlopaki ale nie do konca rozumiem z tymi pinami. Gdybym mogl prosic tak na chlopski rozum co odlaczyc a co podlaczyc zeby nie pikalo.
- marcin23051
- Berbeć
Schemat jak to działa:
Po odpaleniu silnika jeżeli wszystko działa prawidłowo i ciśnienie jest ok to na 8 pin w liczniku jest podawana masa, a z 9 pinu masa jest odcinana.
Nie ma żadnej wielkiej filozofii, musisz to sprawdzić. Wcześniej napisałem najprościej jak się da.
Jeśli po włączeniu zapłonu, przed odpaleniem silnika kontrolka miga pulsacyjnie to już masz coś źle w tym obwodzie.Musi świecić światłem ciągłym.
Po odpaleniu silnika jeżeli wszystko działa prawidłowo i ciśnienie jest ok to na 8 pin w liczniku jest podawana masa, a z 9 pinu masa jest odcinana.
Nie ma żadnej wielkiej filozofii, musisz to sprawdzić. Wcześniej napisałem najprościej jak się da.
Jeśli po włączeniu zapłonu, przed odpaleniem silnika kontrolka miga pulsacyjnie to już masz coś źle w tym obwodzie.Musi świecić światłem ciągłym.
-

klaudek669 - Badacz tematu
U mnie po przekreceniu zaplonu smarowanie swieci a nie mruga. Ja rozumiem to co napisales w ten sposob, ze mam odlaczyc przewod z kostki z pozycji 9 i problem zniknie. Dobrze to rozumuje.
- marcin23051
- Berbeć
Panowie dziekuje bardzo za pomoc ale zrobilem troche inaczej. Rozebralem cale zegary i wylutowalem ten buzer. Zniknal mi problem tego pikania. Nie moglem wyjac tego 9 pinu bo u mnie kostka jest cala zalana. Na wiosne czeka mnie kolejna przeprawa z moja golfina bo gdzies dostaje mi sie woda do auta.
- marcin23051
- Berbeć
moim zdaniem głupio zrobiłes. ten buzer nie jest tam dla jaj tylko po cos. pizdnie CI ciśnienie oleju nie uslyszysz i pozniej napiszesz post Kupie silnik... ale to Twoja prywatna sprawa, ja osobiście nienawidze drutów
Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
- Nadwozie: 3-drzwiowe