Czy to napewno czujnik???Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Problem z kontrąlka oleju !! Prosze o pomoc !
Panowie mam problem ostatnio jechałem do warszawy spokojnie aż tu nagle słyszę pikanie i mruga kontrolka oleju.... i jak nagle zaczęła mrugać tak nagle zgasła. Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok??? Jadę dalej i za 10km znów to samo, zadzwoniłem do mechanika mówi ze to pewnie czujnik ciśnienia oleju
Czy to napewno czujnik???
Czy to napewno czujnik???- Grzybek_3
- Czytacz
Nie napewno ale wykluczyć nie można, miałem tak u siebie i zacząłem od wymiany czujnika, koszt mniej niż 20 zł. Więc bryknąłem kilka kilometrów za miasto i kontrolka zaczęła piszczeć, skończyło się po wymianie pompy oleju, nie pamiętam ile kosztowała ale po wymianie jak ręką odjął, przy okazji zmieniłem olej, sprawdź na początek czujnik
-

mazzieh84 - Badacz tematu
Re: Problem z kontrąlka oleju !! Prosze o pomoc !
Grzybek_3 napisał(a):Panowie mam problem ostatnio jechałem do warszawy spokojnie aż tu nagle słyszę pikanie i mruga kontrolka oleju.... i jak nagle zaczęła mrugać tak nagle zgasła. Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok??? Jadę dalej i za 10km znów to samo, zadzwoniłem do mechanika mówi ze to pewnie czujnik ciśnienia olejuCzy to napewno czujnik???
na 90% tak. jednak radzę jechać sprawdzić ciśnienie oleju. jeśli próba będzie ok to nie ma się co martwić i można podmieniać czujniki.
- killah
Grzybek_3 napisał(a):Zgasiłem silnik sprawdziłem czy wszystko ok?
Co sprawdziles ? Kiedy zmieniales olej ?
Grzybek_3 napisał(a):to pewnie czujnik ciśnienia oleju
Prawdopodobnie, zobacz czy nie sa uwalone. Jak nie pomoze, to pomiar cisnienia i bedzie jasne.
Zaczynaj od rzeczy najprostyszych, zaoszczedzisz pieniadze.
Alten VW Fück Opel ~VAGSTYLE~
-

Sivy - Members
ja mam to samo. Ciśnienie idealne a podmiana czujników nic nie daje. Od czasu do czasu lubi sobie piknąć ot co
Pewnie mam jakieś zwarcie na przewodzie ale wiem że wszystko w porządku więc nawet śmieję się jak mi pikoce 
Pewnie mam jakieś zwarcie na przewodzie ale wiem że wszystko w porządku więc nawet śmieję się jak mi pikoce 
-

gaceq - Badacz tematu
jak filtr oleju jest przypchany to też będzie pikało
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
-

DJ_DARCO - Czytacz
Panowie olej jest nowy, filtry tez cały silnik po remoncie góra i dół, wczoraj jak jechałem zrobiłem 30 km i przed samym domem zaczęło piszczeć, lekka przy gazówka i ucichło
W sobotę się okaże
Dam znać jak sie sprawa rozwinęła 
W sobotę się okaże
Dam znać jak sie sprawa rozwinęła 
- Grzybek_3
- Czytacz
zmień czujnik bo niedrogi u mnie też pikało i po zmianie przestało. Tylko żeby miał taką samą wartość tzn. ten sam kolor
Proste są dla szybkich samochodów a zakręty dla szybkich kierowców moj-golf/mk3-cl-by-dj-darco-t21179.html
-

DJ_DARCO - Czytacz
Byłem u mechanika ciśnienie oleju jest dobre, zrobiłem 200 km i ani razu nie piszczało, ale dzisiaj zauważyłem ze przy 2000-2100 obr/min piszczy i na 5 biegu???? Może to wam coś podsunie jakaś myśl, a czujnik kupiłem i leży w aucie 

- Grzybek_3
- Czytacz
Kolego miałem to samo u siebie ciśnienie ok kupiłem chyba ze cztery czujniki i na każdym piszczało wiec zrobiłem tak wyciągnąłem licznik rozebrałem go wywaliłem ten piszczyk oraz co najważniejsze podłączyłem czujnik ten brązowy bodajże od niskiego ciśnienia bezpośrednio pod żaróweczkę w liczniku przeciąłem ścieżkę na płytce i wszystko jest ok kiedy ciśnienie spadnie poniżej 0.4 bara (chyba tyle ma ten czujnik ) to w tedy zapala się czujnik jak byś chciał więcej pomocy to wal na pw no chyba ze interesuje cie wymiana licznika bo to on jest winny
-

rafalzak1 - Berbeć