Witam,
od jakiegos czasu bylo u mnie slychac popychacz/e (golf iii silnik 1.6 ABU w gazie)
i wymienilem wszystkie 8 szt. (firmy INA) przy okazji rozrzad, olej i filtry. Po wymianie bylo glosno, ale chwile pozniej juz bylo wszystko ok. Teraz slychac prawdopodobnie zawory, bo jest takie metaliczne cykanie na wolnych obrotach i przy przyspieszaniu. Jaka moze byc tego przyczyna? wczesniej wydaje mi sie, ze bylo slychac tylko popychacze. Aha, po wymianie oleju i odpaleniu auta zamiast poczekac az kontrolka zgasnie.. to dodalem gazu - glupi nawyk przy przelaczaniu na gaz. Moze to miec jakis wplyw na to? z gory dzieki (olej Mobil1 10w40)
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
Re: Problem po wymianie popychaczy...
Nervusek napisał(a):Witam,
od jakiegos czasu bylo u mnie slychac popychacz/e (golf iii silnik 1.6 ABU w gazie)
i wymienilem wszystkie 8 szt. (firmy INA) przy okazji rozrzad, olej i filtry. Po wymianie bylo glosno, ale chwile pozniej juz bylo wszystko ok. Teraz slychac prawdopodobnie zawory, bo jest takie metaliczne cykanie na wolnych obrotach i przy przyspieszaniu. Jaka moze byc tego przyczyna? wczesniej wydaje mi sie, ze bylo slychac tylko popychacze. Aha, po wymianie oleju i odpaleniu auta zamiast poczekac az kontrolka zgasnie.. to dodalem gazu - glupi nawyk przy przelaczaniu na gaz. Moze to miec jakis wplyw na to? z gory dzieki (olej Mobil1 10w40)
Czy przy wymianie zostały sprawdzone zawory oraz kanały w glowicy ?
Ci powiem ze z doświadczenia wiem ze cieżko jest zdiagnozować co stuka/puka w silniku, bo dzwiek sie rozchodzi... mogą to tez byc panewki itp
-

K@mil - POMOCNIK

Nic nie bylo sprawdzane, bo bylo je slychac i zblizal sie koniec rozrzadu, wiec wymienilem.. Odglos jest taki, jakbym pukal czyms metalowym o pokrywe zaworow, takie cykanie. Rano dzisiaj jak odpalilem, to bylo bardzo slychac, po przejechaniu jakiegos odcinka juz tylko cykalo, ale i tak najbardziej slychac przy przyspieszaniu i jak zona dodawala gazu to ja mialem glowe pod maska i ewidentnie cykanie dochodzilo spod pokrywy...
[ Dodano: 2011-10-21, 20:20 ]
Chyba znalazlem przyczyne...
Odkrecilem pokrywe zaworow i sprawdzilem, czy przypadkiem popychacze nie maja luzu albo cokolwiek zeby znalezc jakas przyczyne i... glowica do wymiany, bo dwa popychacze maja luz w gniezdzie glowicy! Jezdzic sie da, ale klekocze:-/
[ Dodano: 2011-10-21, 20:20 ]
Chyba znalazlem przyczyne...
Odkrecilem pokrywe zaworow i sprawdzilem, czy przypadkiem popychacze nie maja luzu albo cokolwiek zeby znalezc jakas przyczyne i... glowica do wymiany, bo dwa popychacze maja luz w gniezdzie glowicy! Jezdzic sie da, ale klekocze:-/
- Nervusek
• Strona 1 z 1