Witam
Mam problem typu że kupiłem golfa 3 1.4 ABD z gazem. Samochodzik chodził idealnie był bardzo cichutki , pewnego dnia gdy go odpaliłem wywaliło mi kontrolkę oleju i przy wysokich obrotach odpalał się brzęczyk. Więc nic nie zastanawiając się wymieniłem olej , filtr i czujnik ciśnienia oleju. Wszystko git pięknie tylko teraz po wymianie oleju i filtra chodzi jak diesel, jest bardzo głośny i tak jakby coś stukało. Auto ma 290 000 przebiegu a olej zalałem Lotosem 15w40. Dodam jeszcze że jak jadę zaobserwowałem że jest lekki spadek mocy no i strasznie wali powietrzem z wlewu od oleju. Auto nie bierze oleju stan zawsze jak sprawdzam jest idealny.
Z góry dziękuje za porady.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
gabrielmint 15w40 to troszkę za gęsty olej . Najlepiej wlać jakiś olej 10w40 Mobil , Valvoline .
lotos to najgorszy olej jaki może być .
lotos to najgorszy olej jaki może być .
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
tak tylko czy podmiana oleju da mi jakąś pewność że przestanie chodzić jak diesel i lekko stukać w silniku ?
- gabrielmint
- Berbeć
-

Gesiu_15 - Moderator Globalny
- Rocznik: 1994
- Silnik: 2.0 2E GTI
gabrielmint, Głowica w golfie,a raczej popychacze są przystosowane do oleju 10W40 a nie do 15W.
Zmień olej,bo to przez niego stukają ci popychacze.
Zmień olej,bo to przez niego stukają ci popychacze.
-

łukasz1983 - Members
- Rocznik: 1993
- Silnik: 1.6 ABU 1.8 Z18XE
olej 10w40 Mobil
stuka i warto zerknąć jak po wymiane to nie ustąpi a wątpliwa sprawa zę to zniknie.
stuka i warto zerknąć jak po wymiane to nie ustąpi a wątpliwa sprawa zę to zniknie.
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
gabrielmint, jedź do mechanika zmierz ciśninienie sprężania z próbą olejową oraz ciśnienie oleju i będzie można rozważać co dalej robić, pewnie pierścienie do wymiany. Olejem się nie zajmuj teraz bez sensu, być może na takim oleju szybciej zużył się silnik ale teraz jego wymiana na lepszy niema celu.
- pablomed
- Members
na 99% pompa oleju poszła. to wada tych silnikow, nie jeżdzij nim tylko oddaj na warsztat. ale mowie Ci ze naprawa pochłonie z 700zł
sama pompa chińska to z 200zł i wymiana (zrzut pół osi, miska rozpięcie łancuszka wymiana pompy i poskładanie) nie żaden olej bo 15w40 nie ma znaczenia, ja w swoim miałem 15w40 i zrobione na nim 50tys. co Wy macie z tymi olejami. czy jak zchodzi wam powietrze zmieniasz je na inne? górskie czy coś?
sama pompa chińska to z 200zł i wymiana (zrzut pół osi, miska rozpięcie łancuszka wymiana pompy i poskładanie) nie żaden olej bo 15w40 nie ma znaczenia, ja w swoim miałem 15w40 i zrobione na nim 50tys. co Wy macie z tymi olejami. czy jak zchodzi wam powietrze zmieniasz je na inne? górskie czy coś?Gaz mam w podłodze, nie w bagażniku
- VolDan
- Moderator Globalny
- Rocznik: 92
- Silnik: ABD POWER
- Paliwo: PB
VolDan, azot...
po co zdejmować pułosie?
po co zdejmować pułosie?
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran