Poważna usterka! Odpala i po chwili gaśnie, dlaczego?

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Poważna usterka! Odpala i po chwili gaśnie, dlaczego?

Postprzez Pawlak539 » 11 gru 2011, o 21:08

Witam. Jestem nowy na forum,ponieważ od niedawna jestem właścicielem Golfa mk3.
Po ok 2000km,które przejechałem tym autem stało się coś baardzo dziwnego a mianowicie w drodze na stacje paliw Golfik zgasł, stwierdziłem,że przez brak paliwa. Wklałem do niego ponad 10l benzyny odpalił na dotyk lecz po chwili zgasł. Od tamtej pory gdy samochód odpali na wolnych obrotach chwile pochodzi lecz po ok 2 minutach zaczyna jak by się dusić i gaśnie. Pierwszym moim domysłem było,że pompka paliwa jest zatarta i nie daje takiego cisnienia jak powinna lecz wyciągnąlem ją i sprawdziłem i ma ona ciśnienie 2,2 bara, Paliwo do Mono wtrysku dochodzi jak i węzykiem zwrotnym wraca, Filtr paliwa jest nowy. Wczoraj postanowiłem rozebrać cały Mono wtrysk i to wszystko poczyścić lecz nie dało to pozytywnego efektu bo dalej dzieje się to samo. Proszę o pomoc co może być przyczyną takiego zachowania się silnika.!
Pawlak539
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 gru 2011, o 21:01
Lokalizacja: Kluczbork

Poważna usterka! Odpala i po chwili gaśnie, dlaczego?

 

Postprzez Diego » 11 gru 2011, o 21:50

a kiedy zmieniałeś filtr paliwa?? dobrze załozyłes??:)
Diego
Czytacz
 
Posty: 111
Dołączył(a): 3 lis 2009, o 23:51
Lokalizacja: Małopolska

Postprzez Pawlak539 » 11 gru 2011, o 22:22

Diego napisał(a):a kiedy zmieniałeś filtr paliwa?? dobrze załozyłes??:)


Filtr Paliwa jest nowy i został założony napewno dobrze...
Pawlak539
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 gru 2011, o 21:01
Lokalizacja: Kluczbork

Postprzez strzeliniasty » 11 gru 2011, o 22:34

Pawlak539, mozliwe ze immo ci szaleje, ja mialem takie objawy poczytaj sobie http://www.golf3.pl/topics4/problem-z-p ... t18552.htm

sprawdz przekaznik pompy paliwowej i przekaznik sterowania silnikiem
Avatar użytkownika
strzeliniasty
Members
 
Posty: 2656
Dołączył(a): 9 paź 2008, o 22:42
Lokalizacja: Strzelin / Wrocław

Postprzez suchy1979 » 12 gru 2011, o 08:34

Kiedy wymienialeś świece, kable WN, kopułkę i palec? Cewka sprawna? U mnie takie objawy pojawiały się, kiedy kończyły mi się świece. Nie wiem czy masz przekaźnik nr 109 - duża kostka w skrzynce bezpieczników. Odpowiada on za zasilanie pewnych elementów silnika. Może nie kontaktować, mogły pojawić sięw nim tzw. zimne luty. Oprócz tego może szwankować czujnik temperatury.
suchy1979
Czytacz
 
Posty: 39
Dołączył(a): 24 paź 2011, o 14:41
Lokalizacja: Cieszyn
Rocznik: 1995
Silnik: 2000
Paliwo: PB
Nadwozie: 5-drzwiowe

Postprzez Pawlak539 » 12 gru 2011, o 10:05

Świece kable itp itd zostały wymienione razem ze wszystkimi filtrami czyli jakiś miesiąc temu, iskra jest taka jak by powinna, zawioze dzisiaj auto do jakiegoś mechanika bo chyba sam nie dam sobie z tym rady a szkoda. :-(
Pawlak539
Czytacz
 
Posty: 27
Dołączył(a): 11 gru 2011, o 21:01
Lokalizacja: Kluczbork

Postprzez krstian90 » 12 sty 2012, o 18:08

Witam, myślę, że mam podobny problem. Tylko że u mnie golf stał pół roku po stłuczce na podwórku i jak do odpaliłem wyjechałem na ulice po czym zgasł. Potem już nie chciał odpalić. jednak jak postał pare godzin znów odpalił i chodził z minute -dwie i znów zgasł. kable i świece wymieniałem około rok temu. daj znać jak u Ciebie była przyczyna....?
krstian90
Berbeć
 
Posty: 1
Dołączył(a): 12 sty 2012, o 18:03
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Kezior » 14 sty 2012, o 09:36

Witam! Ja również ubolewam nad tym samym. To samo mojego golfa boli, tylko u mnie po tym jak zgaśnie a sprawdzę świece to są strasznie zadymione. Dochodzi do tego jeszcze gaz na którym dzieje się to samo. Pisali że czujnik temperatury (spróbuj odłączyć z niego przewody i zobacz jak będzie chodził), jednakże akurat u mnie to nie to jeszcze. Teraz szporuje na sondę lambda bądź silniczek krokowy.
Kezior
Berbeć
 
Posty: 8
Dołączył(a): 24 wrz 2011, o 12:56
Lokalizacja: Rybnik


- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 10 gości