witam potrzebuje informacji na temat vra 2,8 a konkretnie jego slabe strony i z jakich awarii slynie ten silnik. Na co zwracac uwage przy zakupie.chece zrobic swapa. zastanawiam sie nad tym 24 zaworowym ,ale nie wiem czym one sie roznia. pozdrawiam.
vr slabych stron nie ma mialem vra w passaie b3 no normalnie cos pieknego.jak motor nie zagazowany i nie karany to sprawuje sie calkiem niezle.zero problemow z silnikiem.
czyli jak kazdy silnik, bo slyszalem ze cisnienie oleju traca i przycieraja sie na 6 bo kanal ojejowy ma mniejszy. pozatym chydraulika klepie i napinacz loncucha pada , ale to tylko slyszalem ile prawdy w tym mnie wiem.
największy minus to rozrząd na łańcuchu którego wymiana to spory wydatek, w większość silników klepie łańcuch i trzeba robić rozrząd, czasem wystarczy sam napinacz, ale przeważnie robi się całość
vr-em jezdzile 2 lata i nie wymienialem zadnego rozrzadu. nic nie klepalo i nic nie stukalo. max km/h 235. nawet po dachowaniu auto na drugi dzien odpalilo .moim zdaniem super silnik