Po wymianie Oleju osłabł silnik

Wszystkie informacje o silnikach benzynowych.

Moderator: Moderator

Po wymianie Oleju osłabł silnik

Postprzez MatVWeusz » 1 cze 2013, o 08:17

Siema , Kupiłem niedawno Mk3 1.8 ABS z LPG, więc tak musiałem wymienić olej było 13 tys było najechane , i sprzedajacy nic nie powiedział mi jaki olej był lany, nic kupiłem Lotos City GAz :/ 15w40 zalałem go i chodzi, ale nie chodzi tak jak wcześniej , Wchodzi w gre teraz kupić płukankę i podobno Dobry jest Olej


valvoline maxlife 10w40


:-)
MatVWeusz
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 sty 2013, o 22:10
Lokalizacja: Sokołów Młp RZE

Po wymianie Oleju osłabł silnik

 

Postprzez fuqet1 » 1 cze 2013, o 10:36

Piszesz że niedawno zakupiłeś auto. Nie chcę straszyć bo może być tak że poprzedni właściciel wlał jakichś autodoktorów do oleju żeby poprawić jego działanie przed sprzedażą.
Taki środek stosuje się także do uszczelnienia wycieków i zmniejszeniu dymienia .
Avatar użytkownika
fuqet1
Badacz tematu
 
Posty: 203
Dołączył(a): 30 maja 2011, o 21:41
Lokalizacja: Przasnysz
Rocznik: 94
Silnik: 1400 ABD
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez MatVWeusz » 3 cze 2013, o 18:26

UP ! Możliwe że przez olej był zamulony ?
bo kurde, teraz nie ma takiej mocy jak miał wcześniej, teraz sie zrobił taki elastyczny ,

Panowie , jak myślicie ?
kupić płukankę i zalać valvoline maxlife 10w40 bo podobno jest dobry olej :-)
bo już mnie to wkurfia :cry:
MatVWeusz
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 sty 2013, o 22:10
Lokalizacja: Sokołów Młp RZE

Postprzez arthorius » 3 cze 2013, o 21:06

Mój kolega płukankę robi ropą. Sam się zdziwiłem jak mi to powiedział. :-o
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
arthorius
Badacz tematu
 
Posty: 311
Dołączył(a): 7 lip 2011, o 11:51
Lokalizacja: Centrum

Postprzez robercik » 3 cze 2013, o 22:37

ja sam handlowalem samochodami i lalem motodoktora,w poldka nawet dwa wlalem raz
robercik
Badacz tematu
 
Posty: 313
Dołączył(a): 23 sie 2008, o 19:06
Lokalizacja: łuków

Postprzez Opik » 3 cze 2013, o 22:48

robercik napisał(a):ja sam handlowalem samochodami i lalem motodoktora,w poldka nawet dwa wlalem raz


jest się czym chwalić :roll:
Avatar użytkownika
Opik
Members
 
Posty: 7058
Dołączył(a): 28 lis 2011, o 22:22
Lokalizacja: Lublin
Silnik: 2.0
Paliwo: PB+LPG
Nadwozie: 3-drzwiowe

Postprzez Radzio918 » 3 cze 2013, o 23:13

Spuść połowę oleju z silnika i tyle samo co zlałeś nalej ropy, odpal silnik i 10 min na wolnych obrotach BEZ DODAWANIA GAZU !. I w ten sposób masz przepłukany silnik. U siebie tak robiłem i było wszystko ok. ;-)
Avatar użytkownika
Radzio918
Czytacz
 
Posty: 100
Dołączył(a): 4 kwi 2012, o 22:08
Lokalizacja: Łódź

Postprzez pablomed » 3 cze 2013, o 23:17

To nie olej jest przyczyną. Chyba że sprzedawca zalał jakiegoś gęstego dziadostwa bo silnik zużyty, więc go przediagnozuj czyli zmierz sprężanie i ciśnienie oleju
pablomed
Members
 
Posty: 5992
Dołączył(a): 3 sie 2008, o 18:01
Lokalizacja: małopolskie

Postprzez arthorius » 3 cze 2013, o 23:46

Tylko ta płukanka to na zimnym silniku. Patrzeć jak będzie robił się ciepły to gasisz i zlewasz.
Pozdrawiam
Avatar użytkownika
arthorius
Badacz tematu
 
Posty: 311
Dołączył(a): 7 lip 2011, o 11:51
Lokalizacja: Centrum

Postprzez robercik » 4 cze 2013, o 08:32

plukanka,pierwsze slysze,on ewidentnie ma brak cisnienia w cylindrach, jak po wymianie oleju oslabł silnik,dostal przed handlem motodoktora i juz,znam te klimaty,a mnie tu nikt nie zna to moge sie chwalic,zmierz cisnienie i sie modl zeby bylo choc w dolnej granicy,a ropy nie lej do oleju, lepiej kup najtanszy olej jak chcesz plukac, ale nie zalecam tego bo calkowicie pozbedziesz sie silnika ,bedzie do remontu lub wymiany,duzo tu jest medykow na forum , i duzo pisza, tylko kiedy oni maja czas robic w warsztacie

[ Dodano: 2013-06-04, 07:39 ]
zatrzesz dziada na rop :lol: ie
robercik
Badacz tematu
 
Posty: 313
Dołączył(a): 23 sie 2008, o 19:06
Lokalizacja: łuków

Postprzez MatVWeusz » 4 cze 2013, o 16:41

Panowie silnik ma moc, tylko nie taka co miał wcześniej, auto bez problemu rozwija 195km/h na gazie.
a i zaznaczę że po odpaleniu silnika zapala i gaśnie zapala i zgaśnie kontrolka oleju,
wczesnej nie miał takiego czegoś,

Plany są takie Kupić płukankę jakaś dobra, + olej valvoline maxlife 10w40 + nowy filter oleju i myśle że sie polepszy wszystko :)
MatVWeusz
Berbeć
 
Posty: 7
Dołączył(a): 10 sty 2013, o 22:10
Lokalizacja: Sokołów Młp RZE

Postprzez robercik » 4 cze 2013, o 19:26

moze mniej roboty bedziez mial ja sprwadzisz czujnik ,i zawor zrzucajacy cisnienie oleju
robercik
Badacz tematu
 
Posty: 313
Dołączył(a): 23 sie 2008, o 19:06
Lokalizacja: łuków

Następna strona

- - -



Powrót do Silniki benzynowe

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 12 gości