Witam!
Mam do Was drodzy koledzy pytanie, posiadam Goferka III z motorem ABS 1.8 90PS
Zauważyłem, że zaczął mi ubywać płyn chłodniczy ze zbiorniczka, okazało się, że przedostaje się on do oleju w silniku czego przyczyną jest nieszczelność uszczelki głowicy. Pytanie czysto techniczne (bo nie mam zamiaru oszczędzać na niczym, zależy mi tylko na czasie żeby się jak najszybciej z tym uporać), czy przy wymianie uszczelki MUSZĘ planować głowicę? Gdybym nie planował to..? Kupiłem uszczelkę z jednym karbem. Czy przy planowaniu i oddawaniu głowicy do warsztatu uszczelkę też muszę im dać? Przyda im się na coś? Zaznaczam, że moje autko ma już przejechane grubo ponad 200tys. km a to też ma zapewne znaczenie. Proszę o pomoc w tej kwestii, tych którzy mieli już z tematem do czynienia osobiście i tych którzy nie koniecznie mieli a znają porady fachowe w tej kwestii.
Z góry, dzięki, pozdr.
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
MysieQ napisał(a):czy przy wymianie uszczelki MUSZĘ planować głowicę?
Jest to wskazane... bo kazda nierownosc ktora zostanie moze nie dolegac pozniej ladnie z uszczelka... i wtedy bedzie uciekac ci kompresja
MysieQ napisał(a):Czy przy planowaniu i oddawaniu głowicy do warsztatu uszczelkę też muszę im dać? Przyda im się na coś?
Nie, nie musisz dawac uszczelki
-

K@mil - POMOCNIK

gdyb ci nie zależało na czasie i nie załujesz kasy, a masz juz taki przebieg to ja na twoim miejscu bym zmienił odrazu pierścienie tłokowe+uszczelka miski olejowej- jak juz głowica jest zdieta...a do tego jak masz juz nalatane grubo 200tysi...ja bym tak zrobił.
głowice najlepiej jest splanować... do tego niech ci przetrą gniazda zaworowe i zmienia uszczelniacze zaworowe oraz prowadnice. masz gazoline w aucie i to wszystko dostaje... no ale to juz twoja decyzja.
głowice najlepiej jest splanować... do tego niech ci przetrą gniazda zaworowe i zmienia uszczelniacze zaworowe oraz prowadnice. masz gazoline w aucie i to wszystko dostaje... no ale to juz twoja decyzja.
-

SotoM - Members
- Rocznik: 2007
- Silnik: BRD
- Paliwo: ON
- Nadwozie: kombi
Dzięki bardzo za pomocne rady. Doczytałem, że w benzyniakach nie ma zawsze konieczności planowania, jednak należy bardzo dokładnie sprawdzić nierówności suwmiarką na całej powierzchni. Jednak przy tylu nabitych kilometrach nie będę ryzykował, dzień dłużej mnie nie zbawi, będzie jak trzeba a ja zwolennikiem odwalonej fuszerki nie jestem.
A i jeszcze w związku z tematem - bo będzie trzeba dokręcać kluczem dynamometrycznym głowice.
Czy ktoś się orientuje jakie są MOMENTY DOKRĘCENIA śrub głowicy kluczem dynamometrycznym?
Proszę o pomoc w tej kwestii. Pozdrawiam.
A i jeszcze w związku z tematem - bo będzie trzeba dokręcać kluczem dynamometrycznym głowice.
Czy ktoś się orientuje jakie są MOMENTY DOKRĘCENIA śrub głowicy kluczem dynamometrycznym?
Proszę o pomoc w tej kwestii. Pozdrawiam.
- MysieQ
- Czytacz
• Strona 1 z 1