Witam
Mam dylemat otóż zastanawiam się jaki wlać olej do swojego golfa 1.4
Auto jest z 1991r z listopada wiec trochę wiekowe ale silniczek ma bardzo mało przejechane (sprawdzone niekręcone) dokładnie 159 tyś.
Czeka mnie wymiana oleju i nie wiem co mu wlać obecnie mam wlane
Mobil super m 15w40
Zastanawiam się czy kontynuować dalej ,,współprace z tym olejem" czy zmienić go może na coś lepszego Castrol itp.
Czytałem ostatnio artykuł na temat ultranowoczesności olei syntetycznych czy to dobry wybór do golfa?
Proszę o opinie....
Moderator: Moderator
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Jak cały czas jeździł na mineralnym i nic się nie działo, to możesz zmienić na półsyntetyk np, ale równie dobrze może zostać mineralny. Mój lata na mineralnym Castrolu już parę ładnych latek i nic mu nie dolega w tej kwestii, także będzie to jak najbardziej dobry wybór.
Niby we wszelkich artykułach negują pomysł przejścia na olej "wyższej" klasy, bo może to wypłukać naturalne uszczelnienia powstałe z nagaru itp, ale w praktyce żeby mieć ten nagar na silniku, to trzeba by chyba zmieniać olej co 50 tys (mówię na swoim przykładzie, gdzie siedzi minerał a wszystko się błyszczy po przejechaniu ścierką)
Niby we wszelkich artykułach negują pomysł przejścia na olej "wyższej" klasy, bo może to wypłukać naturalne uszczelnienia powstałe z nagaru itp, ale w praktyce żeby mieć ten nagar na silniku, to trzeba by chyba zmieniać olej co 50 tys (mówię na swoim przykładzie, gdzie siedzi minerał a wszystko się błyszczy po przejechaniu ścierką)
-

Opik - Members
- Silnik: 2.0
- Paliwo: PB+LPG
- Nadwozie: 3-drzwiowe
1991 rok prod to chyba najlepsze i najbardziej wytrzymałe roczniki golfa
(mój jest z grudnia).
Zakup półsyntetyk Mobil 10W40 i zalej. W półsyntetyku jest ok 19% syntetyku, reszta to minerał. Na taki przebieg to faktycznie minerał to trochę hardcore dla silnika. Przykładowo mój do przebiegu 216 tys.km latał na syntetyku Mobila. Obecnie 370 tys.km śmiga na półsyntetyku, a bierze ok. 1,5l od wymiany do wymiany.
(mój jest z grudnia).
Zakup półsyntetyk Mobil 10W40 i zalej. W półsyntetyku jest ok 19% syntetyku, reszta to minerał. Na taki przebieg to faktycznie minerał to trochę hardcore dla silnika. Przykładowo mój do przebiegu 216 tys.km latał na syntetyku Mobila. Obecnie 370 tys.km śmiga na półsyntetyku, a bierze ok. 1,5l od wymiany do wymiany.
-

prezesik - Members
Opik napisał(a):w praktyce żeby mieć ten nagar na silniku, to trzeba by chyba zmieniać olej co 50 tys
kumpel miał przez 2 wymiany zalany minerał czyli zrobił może z 25kkm, syf w silniku już był
zalej 10w40
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi
ja do swojego 1.4. przy 220 kkm zalałem o taki:
http://www.palis.pl/olej-gm-10w40-5-lit ... d28e9f1a45
aktualnie jest ponad 226k i wsio gra. Przy wymianie oleju zmieniłem czujniki oleju + zdjąłem miskę. Potem uszczelniłem sylikonem wystemp. i fajnie
ps. znajomy kurier mówił, że lał ten olej do każdego auta jakim śmigał i problemów nie miał.
http://www.palis.pl/olej-gm-10w40-5-lit ... d28e9f1a45
aktualnie jest ponad 226k i wsio gra. Przy wymianie oleju zmieniłem czujniki oleju + zdjąłem miskę. Potem uszczelniłem sylikonem wystemp. i fajnie
ps. znajomy kurier mówił, że lał ten olej do każdego auta jakim śmigał i problemów nie miał.
- strzelu
- Badacz tematu
trollu napisał(a):Opik napisał(a):w praktyce żeby mieć ten nagar na silniku, to trzeba by chyba zmieniać olej co 50 tys
kumpel miał przez 2 wymiany zalany minerał czyli zrobił może z 25kkm, syf w silniku już był
zalej 10w40
widocznie taki olej albo taki styl jazdy.
Ja u siebie ściągałem pokrywę zaworów do malowania to wystarczyło zwykłym ręcznikiem papierowym przejechać żeby czysta była, nic nie trzeba było skrobać i odłupywać młotkiem jak co niektórzy tutaj tworzą

-

Opik - Members
czyli raczej nic się nie stanie jak wleje 10w40 ? Tylko czy jest jakaś różnica w jakości oleju pomiedzy Mobilem a Castrol Magnatec
który jest lepszy albo inaczej który polecacie:
http://allegro.pl/castrol-magnatec-10w4 ... 63519.html
czy
http://allegro.pl/olej-mobil-10w40-5l-s ... 08083.html
który jest lepszy albo inaczej który polecacie:
http://allegro.pl/castrol-magnatec-10w4 ... 63519.html
czy
http://allegro.pl/olej-mobil-10w40-5l-s ... 08083.html
-

adziok09 - Badacz tematu
wiem że na "dotarcie" ludzie pakują minerał bo chodzi o to żeby dotrzeć i jak najszybciej wymienić. Teraz spokojnie możesz pakować połówkę. Ja bym brał Castrola zdecydowanie
-

Opik - Members
ja obecnie mam castrola, wcześniej jeździłem na Mobilu. żadnych testów nie robiłem ale widać różnicę pomiędzy tymi olejami, castrol np zupełnie inaczej pachnie i jakoś wywarł na mnie lepsze wrażenie. Temat rzeka ogólnie.
Co byś nie zalał (castrol czy mobil) będzie ok. ja się zastanawiam co następne zalać ale chyba castrola zaleję.
Co byś nie zalał (castrol czy mobil) będzie ok. ja się zastanawiam co następne zalać ale chyba castrola zaleję.
Sarkazm - ponieważ strzelanie do idiotów jest wciąż nielegalne.
-

trollu - VIP
- Rocznik: 0
- Silnik: byl ADY jest M52TUB28
- Nadwozie: kombi
Do swojego zawsze lałem, tak jak poprzedni właściciel, Shell Helix, półsyntetyk 10W40. Teraz też chciałem na taki wymienić. Widziałem go w Tesco i czekałem aż dostanę w pracy bony do Tesco. Dostałem i pojechałem, a tu pech, nie ma i w ogóle słaby wybór. Kupiłem tańszy, tez półsyntetyk, Genuine 10W40, też klasy SL. Silnik mam jeszcze w dobrym stanie, oleju nie bierze, ale ma już prawie 210 tyś i taki olej, dość tani, powinien jak sądzę też być odpowiedni ? http://aparts.pl/olej-silnikowy-10w40-g ... -1722.html Mało jeżdżę, bo benzyna droga. Nie wyjeżdżam nawet 5 tyś km rocznie.
kolor- czarny, rocznik-94 Pink Floyd. Nie tuningowany, oryginalny fabryczny !
- lesmie
- Czytacz
ja miałem 15w40 skąd wiem? bo jak zalałem 10w40 mobil x1 1000 to pierwsze 2 wymiany wypłukało mi syf i zmieniałem olej co 10 tys
teraz jezże na 10w40 i zmiana do 15 tys
mam 1.4 z 93 rok albo 92
nalatane ma 225 tys kupiony z 150 tys w 2008
nie powinno sie nic stac jak zalejes 10w40 i może slalanie kekko zmienjszy sie
lżej bedzie miał krecic zimą ciszej bedzie cykał
tylko gdyby zaczoł brac olej to niestety wróc na to co było
teraz jezże na 10w40 i zmiana do 15 tys
mam 1.4 z 93 rok albo 92
nalatane ma 225 tys kupiony z 150 tys w 2008
nie powinno sie nic stac jak zalejes 10w40 i może slalanie kekko zmienjszy sie
lżej bedzie miał krecic zimą ciszej bedzie cykał
tylko gdyby zaczoł brac olej to niestety wróc na to co było
Polska wersja programu MACH3 cnc---- Makra do palników ,magazynków, THC, OHC---- EKRANY dla firm i producentów maszyn ---- budowa sprzedaż maszyn Plazmy, Elektrodrążarki, Frezarki ,Tokarki, Gietarki, inne maszyny
-

k-m-r1 - Weteran
fajnie,że ktos zalożył taki temat bo bardzo przydatny. Osobiście mam w 1.4 ABD olej Castrol GTX High Mileage 15W40 i teraz jak były mrozy takie pierwsze to silnik miał ciężko kręcić a juz na liczniku jest 187 tyś... wieć jak mozna lać połsyntetyk to zalewam
ps. dzięki adziok09 za temacik
ps. dzięki adziok09 za temacik

- greg_117
- Gaduła