Moderator: Moderator
• Strona 1 z 1
odpowietrzacz?????
Wie ktoś może do czego służy przewód który znajduje się na pokrywie głowicy??Myślę że to jakiś odpowietrzacz zaworów ale nie jestem pewien.Dodam ze jest to golf 1.4 92r
-

kermid - Badacz tematu
Jest to odpowietrzenie klawiatury, czyli zaworów. Wąż idzie do odmy w dół bloku silnika. Odma jest połączona grubym wężem z pokrywą na wtrysku i służy jako odpowietrzenie skrzyni korbowej, bo jak wiadomo podczas nagrzewania silnika wzrasta ciśnienie w skrzyni korbowej i nadmiar musi gdzieś ujść, wiadomo przecież że nie w atmosferę.
-

prezesik - Members
prezesso napisał(a):bo jak wiadomo podczas nagrzewania silnika wzrasta ciśnienie w skrzyni korbowej
kolejna ciekawa teoria
ciekaw jestem czego ja się jeszcze dowiem na forum o budowie silnika
prezesso napisał(a):Jest to odpowietrzenie klawiatury, czyli zaworów. Wąż idzie do odmy w dół bloku silnika. Odma jest połączona grubym wężem z pokrywą na wtrysku i służy jako odpowietrzenie skrzyni korbowej
a z tą częścią zdania zgadzam się w stu procentach no może poza tym że nie jest to odpowietrzenie zaworów tylko przestrzeni pod pokrywą zaworów....no i to że w tym silniku nie ma klawiatury

-

mani51 - Members
no dobra niech ci będzie, nie wiedziałem jak to ująć w słowamani51 napisał(a):nie jest to odpowietrzenie zaworów
no wiem, klawiatura była w maluchu, ładzie itpmani51 napisał(a):...no i to że w tym silniku nie ma klawiatury
śmiej się śmiej...z poważnych ludzi...mani51 napisał(a):kolejna ciekawa teoria

-

prezesik - Members
• Strona 1 z 1